Guvernul României a cerut retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței privind amânarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni. Informația de fost dezvăluită de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care publică documentul înaintat de secretariatul general al Guvernului. În replică, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunță că ordonanța nu este retrasă, dar vor fi făcute mai multe clarificări în actul normativ înainte ca el să fie publicat.
„Retragerea de la publicare a ordonanței privind amânarea ratelor: o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești!
Toată lumea a așteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme și rapide. De aceea au fost învestiți de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce și mai mult prin hotărârile adoptate! Românii și firmele românești au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situația și mai grea.
Nimeni nu mai are nici răbdare și nici timp de a sta după bâlbele și prostiile Guvernului!
Vom adopta în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără ”dobândă la dobândă” și fără penalități!", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Replica ministrului de Finanțe a venit imediat.
„Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa!
Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare.
Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare.
Varianta cu toate observațiile incluse se va publica după ședința de guvern de astăzi", a scris și Florin Cîțu pe Facebook.
Din cauza coronavirusului, mai multe afaceri au avut de suferit, iar problema ratelor la bănci a devenit o temă de dispută politică între Guvern și Parlament, dar și între PNL și PSD. Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență pentru amânarea ratelor la bănci până la finalul acestui an, care nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
De prevederile ordonanței de urgență care prevede suspendarea, pentru nouă luni, a plății ratelor la bănci nu pot beneficia decât cei afectați, în veniturile obținute, „direct sau indirect” de criza provocată de virusul SARS-CoV-2.
Plata ratelor se poate suspenda la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică, timp de cel mult nouă luni, fără a depăși, însă, data de 31 decembrie 2020, iar cererea poate fi transmisă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiționale și poate fi făcută doar cât durează starea de urgență, prevede ordonanța de urgență adoptată joi de guvern.
Cât privește plata dobânzilor aferente ratelor pentru care se cere suspendarea, aceasta va fi eșalonată pe toată durata creditului.
Până la apariția Ordonanței de Urgență, PSD a depus în Parlament o inițiativă legislativă, care prevedea „suspendarea până la finalului anului 2020 a obligației de plată a ratelor scadente și a dobânzilor aferente împrumuturilor bancare, cât și financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, de către toate persoanele fizice și entitățile juridice”.
Proiectul este semnat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, alături de alți parlamentari social-democrați. ProRomânia și ALDE au anunțat că susțin inițiativa, ceea ce înseamnă că aceasta are voturile necesare pentru a trece de Parlament.