Plenul Senatului a respins, miercuri, prin vot ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, care primise raport de respingere în Comisia juridică.
În plen, au fost 86 de voturi pentru propunerea de respingere a ordonanței de urgență și 34 de voturi împotrivă, asigurate de PNL și USR. Au votat pentru respingerea ordonanței senatorii PSD, UDMR, PMP și ALDE.
Propunerea de respingere a fost făcută de UDMR, marți, în Comisia juridică.
UDMR s-a opus ordonanței de urgență încă de la adoptare, nefiind de acord ca alegătorii să poată vota în orice secție de votare. UDMR susține că aceasta este „o schimbare mascată a sistemului electoral”.
Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate urmează să dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat marți că, dacă este respinsă ordonanța, există riscul să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, din momentul în care este dizolvat Parlamentul, pentru organizarea alegerilor.
"Știm foarte clar că la Senat există un grup ultras al PSD, care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun-simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative", a declarat Orban, citat de Agerpres.
UDMR, PSD și Pro România au cerut, marți, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul ordonanței de urgență privind alegerile anticipate.
Principalele modificări ale OUG privind anticipatele
- trei zile de vot în Diaspora, așa cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale
- dublarea numărului de parlamentari de diaspora - de la 6 la 12 mandate, la peste un milion de votanți, câți au fost la alegerile prezidențiale
- în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării, față de 90 de zile, care este termenul maxim permis de Consituție
- alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară.