Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că UDMR nu va constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcția de premier și că nu este de acord cu unele prevederi ale ordonanței de urgență prin care se modifică legea alegerilor parlamentare.
Kelemen Hunor a explicat faptul că parlamentarii UDMR au votat pentru adoptarea moțiunii de cenzură prin care a fost demis Guvernul Orban pentru a bloca proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Liderul UDMR a prezentat și opinia UDMR despre ordonanța de urgență care modifică legea pentru alegerea Parlamentului. UDMR nu are nimic împotriva reducerii termenului la 50 de zile, în loc de 90 de zile, în care să fie organizate alegeri anticipate.
Obiecția UDMR este legată de prevederea privind posibilitatea ca alegătorii să voteze în orice județ, pe liste suplimentare.
„Modificarea sistemului privind locul unde votează cetățenii nu se poate accepta. În România, avem un sistem pentru alegeri parlamentare bazat liste județene, mandatele în fiecare județ sunt calculate în funcție de numărul de locuitori din județul respectiv. Dacă fiecare votează acolo unde dorește, se bulversează totul”, a declarat liderul UDMR.
Liderul UDMR a exemplificat prin posibilitatea ca în Cluj să voteze 100.000 de studenți, care nu sunt locuitorii Clujului, și încă 70.000 de persoane care lucrează acolo, dar nu au reședință în județ.
El a spus că aceasta este „o schimbare mascată a sistemului electoral”.
„Dacă va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci trebuie sesizată Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului”, a declarat Kelemen Hunor.
UDMR consideră că organizarea alegerilor anticipate, pe care le susține, în aceeași zi cu alegerile locale nu ar fi constituțională.
Calendarul prezentat de Kelemen Hunor arată că alegerile anticipate pot fi organizate pe 5 iulie, cel mai repede, dacă nu va intra în vigoare noua ordonanță de urgență.
Guvernul Orban a operat, pe ultima sută de metri, printr-o ordonanță de urgență adoptată pe 4 februarie seara, mai multe modificări ale alegerii Parlamentului.
Astfel, dacă vor fi anticipate, votul ține două zile în interiorul României și se poate vota în orice secție, indiferent unde se află alegătorul, pe liste suplimentare.
Președintele Klaus Iohannis a început joi, de la 12.00, consultările cu partidele și formațiunile parlamentare pentru a discuta situația creată de adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban.
Consultările se vor încheia în jurul orei 18.00, iar președintele ar putea anunța în această seară concluzia și numele viitorului premier desemnat să formeze Guvernul și să meargă în Parlament pentru vot.
Citește și:
- Barna: E necesar ca USR să intre la guvernare dacă nu sunt anticipate
- Ciolacu: Avem „suficientă majoritate” pentru un Guvern Pricopie
- PNL începe discuțiile cu alte partide pentru a forța anticipatele