Linkuri accesibilitate

Până unde poate merge China împotriva Hong Kong-ului


Poliția a interventie în această săptămână de mai multe ori pe Aeroprtul Internațional din Hong Kong pentru a dispersa protestul

Sub presiunea Beijingului, directorul general al companiei aeriene din Honk Kong, Cathay Pacific și-a anununțat demisia. Compania aeriană a fost "chemată la ordin" de autoritățile din China., potrivit AFP

Beijingul a criticat personalul companiei pentru că şi-a manifestat sprijinul faţă de manifestaţiile pro-democraţie. Rupert Hogg şi-a dat demisia, "asumându-şi responsabilitatea, în calitate de şef al companiei, pentru evenimentele recente", conform unui comunicat al Cathay Pacific.

Hogg a fost înlocuit cu Augustus Tang, o figură a grupului Swire, un conglomerat cu sediul în Hong Kong şi principal acţionar în Cathay.

Un alt membru al comitetului executiv al Cathay, Paul Loo, directorul serviciului clientelă şi afaceri comerciale, şi-a anunţat de asemenea plecarea, citând aceleaşi motive ca Hogg, potrivit comunicatului.

Mii de demonstranţi s-au adunat zilnic în această sptămână la Hong Kong International Airport, care are cel mai mare trafic din Asia. Protestatarii, majoritatea îmbrăcaţi în negru, au blocat hala de decolare-aterizare, pentru a protesta împotriva guvernului zonei administrative chineze speciale. Ei au ridicat baricade din cărucioare de transportat bagaje şi din alte obiecte, împiedicând circulaţia pasagerilor. În consecinţă, operatorul aeroportului s-a văzut nevoit să suspende unele zboruri.

Săptămâna trecută, Cathay Pacific a provocat furia naţionaliştilor chinezi după participarea unora dintre cei 27.000 de angajaţi ai săi la manifestaţiile pro-democraţie în Hong Kong sau care şi-au exprimat sprijinul pentru mişcarea ce durează de zece săptămâni.

Conducerea Cathay Pacific s-a grăbit să liniştească Beijingul luând distanţă faţă de mobilizarea pro-democraţie şi angajându-se luni să concedieze orice angajat care sprijină sau participă la "manifestaţiile ilegale". Direcţia generală a aviaţiei civile chineze a cerut Cathay în urmă cu o săptămână numele personalului de la bordul zborurilor sale către China sau care traversează spaţiul aerian, indicând că cei care susţin mişcarea pro-democraţie nu vor fi autorizaţi pe aceste zboruri.

China a avertizat că Beijingul nu „va sta cu mâinile în sân”, dacă actuala criză din Hong Kong devine „necontrolabilă”. Declarația a fost făcută de ambasadorul chinez în Marea Britanie, Liu Xiaoming, care a mai spus la o conferință de presă la Londra că Bejingul este gata să „înăbușe revolta rapid”. Protestele antiguvernamentale în fosta colonie britanică revenită sub controlul Chinei în 1997 durează de peste două luni, fiind însoțite de violențe între protestatarii pro-democrație și poliție și culminând săptămâna aceasta cu două zile de perturbare a zborurilor internaționale.

Demonstrațiile au fost declanșate de o inițiativă legislativă care permitea judecarea deținuților din Hong Kong în China și este văzută ca o lovitură dată autonomiei orașului. Inițiativa a fost retrasă, dar protestatarii cer demisia lui Carrie Lam, șefa executivului metropolitan din Hong Kong, care este filo chineză. De asemenea manifestanții mai cer disolvarea legislativului local și organizarea de alegeri directe.

Lam a avertizat că protestele ar putea conduce Hong Kong-ul "pe un drum fără în toarcere", în cazul în care violențele de stradă i-au amploare. aceasta ar putea avea efecte periculoase pentru oraş, a adăugat responsabila: "gândiţi-vă un minut, uitaţi-vă la oraşul nostru. Vreţi cu adevărat să asistaţi la împingerea sa spre buza prăpastiei?"

Anterior, conducerea Chinei comuniste a declarat că în cursul demonstraţiilor din ultimele 10 săptămâni s-au putut vedea "germenii terorismului". Această declaraţie îndreptăţeşte îngrijorarea că forţele de securitate ar putea interveni în scurtă vreme cu şi mai multă duritate.

Cele mai mari proteste din istoria Hong Kong au fost provocate de un proiect de lege, între timp abandonat pe o perioadă nedeterminată, privind extrădarea în China a unor prezumtivi delincvenţi. Între timp, manifestanții se tem de o influenţă tot mai mare a guvernului de la Beijing asupra vieţii oamenilor din metropola financiară şi revendică reforme democratice. Protestatarii îi reproşează de asemenea premierei Lam o apropiere prea mare de guvernul central de la Beijing.

Constituţia din Hongkong, numită Basic Law, garantează drepturi cetăţeneşti şi libertăţi după model occidental în fosta colonie a coroanei britanice. O ordine de bază democratică, de inspiraţie vestică, stat de drept, libertatea presei şi libera exprimare a opiniei. Toate acestea au fost garantate de Beijing în 1997, sub principiul "o țară, două sisteme", atunci când a avut loc reunificarea metroplei la China, după ce Kong Kong-ul s-a aflat din 1843, de după Războiul Opium-ului sub Coarana Britanică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG