Linkuri accesibilitate

Pacientă arsă pe masa de operații la spitalul Floreasca. Incendiul, stins cu găleata. Ministrul Sănătății: ”Există pericolul mușamalizării”


Spitalul de Urgență Floreasca
Spitalul de Urgență Floreasca

O pacientă de 66 de ani, internată la spitalul Floreasca, este în stare critică, după ce a luat foc în timpul unei operații coordonate de profesorul Mircea Beuran, cel care a semnat protocolul operator al intervenției. Femeia, bolnavă de cancer, are arsuri pe peste 40% din suprafata corpului.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a trimis Corpul de Control în anchetă, dar spune că ”unii chirurgi implicați în acest incident refuză să coopereze cu echipele de control” și că există ”pericolul mușamalizării”. De altfel, incidentul, care a avut loc în data de 22 decembrie, nu a fost raportat Direcției de Sănătate Publică decât după trei zile. Poliția a deschis și ea o anchetă.

Teribilul incident a fost anunțat pe Facebook de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Din spusele asistentelor rezultă faptul că, Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc”, scrie Ungureanu pe Facebook.

El citează mărturiile a două asistente. Mă aflam pe holul blocului operator auzind țipete și gălăgie, îndreptându-mă către Sala 1 m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o galeata de apă în mână, i-am luat galeata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum și foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul. Am mutat pacientul in sala 2 la solicitarea medicului", este una dintre declarații.

Ungureanu mai precizează că „Inspecția Sanitară de Stat care a fost trimisă în cele din urmă să cerceteze cazul, nu i-a luat nicio declarație chirurgului Beuran cel care a fost mâna 1 pentru această intervenție chirurgicală”.

Ministrul Sănătății a aflat de incident ”pe surse”

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a trimis Corpul de Control la Floreasca, și spune că există ”pericolul mușamalizării acestui caz”. Ministrul a declarat la un post de televiziune că este ”surprinzătoare atitudinea unor chirurgi implicați în acest incident, care refuză să coopereze cu echipele de control”.

El a precizat că a aflat despre ce s-a întâmplat vineri seară „prin surse terțe” și nu de la conducerea spitalului sau secției, lucru pe care l-a calificat drept grav.

Am aflat de acest incident vineri seara, prin surse terţe. În acest spital care este în subordinea MS s-a întâmplat un incident deosebit de grav, avem o pacientă de 66 de ani în stare critică, după o manevră chirurgicală inexplicabilă (...) care nu s-a semnalat. A trebuit ca ministrul Sănătăţii să afle prin surse terţe. Nu am aflat nici de la conducerea spitalului, nici de la conducerea secţiei, nu ne-au semnalat acest incident deosebit de grav", a spus el la Digi 24.

Costache a precizat că lui Beuran nu i s-a luat nicio declarație deoarece, contactat fiind, a spus că nu poate veni la spital, urmând a se întâmpla acest lucru luni, 30 decembrie, când urmează a avea loc o întâlnire cu medicul Mircea Beuran pentru a analiza situaţia.

Fiind vorba de un posibil caz de malpraxis, nu putem releva detalii despre acest caz. Luni vor fi luate declaraţii şi domnului profesor Beuran. Este inexplicabil că nu i s-au luat imediat acest declaraţii (...) Nu vreau să arunc piatra înainte de aflarea rezultatului final al anchetei. Aspectele analizate cu atenţie şi vor fi luate toate măsurile conform legii (...) Respectând durerea familiei în faţa dramei acestui caz, vă promit că va fi o anchetă corectă şi fără nicio milă, dar nu putem releva public deocamdată elemente din acest control (...) Din câte am înţeles, familia se va adresa Colegiului Medicilor şi organelor de anchetă aşa că m-aş mira ca acest caz să fie muşamalizat, aşa cum probabil că s-a dorit iniţial", a declarat ministrul Sănătăţii.

Beuran neagă ca s-a aflat în sală, dar este contrazis de fiul pacientei

Conform televiziunilor de știri, Beuran ar nega că s-a aflat în sala de operații în momentul incidentului, însă este contrazis de Emanuel Ungureanu, care citează declarațiile unei asistente, avertizor de integritate.

"Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care le am eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că niciunul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de Inspectia de stat, ceea ce miroase de la o poștă a mușamalizare", a spus deputatul USR, citat de Digi 24.

La rândul său, fiul pacientei a declarat că însuși medicul chirurg ar fi fost cel care l-a informat despre acest incident, în ziua în care s-a petrecut, și că deja a apelat la un avocat.

Secretar de stat: Ministerul a fost informat de managerul spitalului după mai multe zile de la incident

„S-au aprins câmpurile chirurgicale cu care era izolat pacientul în vederea intervenției. Era vorba de o intervenție de urgență în care de la contact, conflictul dintre câmpurile chirurgicale, soluțiile biocide folosite și bisturiul electric, s-a aprins un incendiu, s-a aprins câmpul și s-a produs o arsură de 40% din suprafața tegumentară a pacientului. Este o arsură de dimensiuni importante. (...) Există documente pe care Floreasca le-a pus la dispoziție”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat din Ministerul Sănătății la Antena3.

Acesta a spus că, într-adevăr, Ministerul a fost informat de managerul spitalului după mai multe zile de la producerea incidentului.

În privința echipei de medici prezente în sala de operații, Moldovan a spus: „Există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției (deci era în sala de operații, n.r.)”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG