Linkuri accesibilitate

Pact pentru Europa la Chișinău. Partidele pro-europene susțin integrarea Republicii Moldova în UE la referendumul din toamnă


Fotografie realizată la ceremonia semnării „Pactului pentru Europa”, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău, 26 martie 2024
Fotografie realizată la ceremonia semnării „Pactului pentru Europa”, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău, 26 martie 2024

Douăsprezece partide din Republica Moldova au semnat un pact prin care se angajează să susţină aderarea la Uniunea Europeană în campania pentru referendumul din octombrie, scrie Europa Liberă Moldova. Semnarea pactului are loc pe fondul pregătirilor pentru referendumul din 20 octombrie.

De cealaltă parte a spectrului politic se află partide pro-ruse, care se opun direcției de integrare în UE a Republicii Moldova și organizează deja evenimente publice cu sloganul „NU UE”.

La ceremonia semnării Pactului pentru Europa au fost prezenți și reprezentanții ambasadei SUA la Chișinău, ambasadorul României și ambasadorul Ucrainei.

Nu toate formaţiunile politice care au semnat Pactul pentru Europa o susţin însă pe şefa statului, Maia Sandu, la alegerile organizate în aceeași zi cu referendumul.

Printre semnatari e un grup de partide sub denumirea „Împreună”, care o critică pe președinta Maia Sandu pe motiv că ar „privatiza” integrarea europeană contând exclusiv pe partidul ei, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Aceste partide îi cer președintei să aducă în guvern și alte partide pro-europene.

Președinta Republicii Moldova. Maia Sandu, candidează pentru un al doilea mandat la alegerile organizate în aceeași zi cu referendumul privind integrarea europeană a țării.
Președinta Republicii Moldova. Maia Sandu, candidează pentru un al doilea mandat la alegerile organizate în aceeași zi cu referendumul privind integrarea europeană a țării.

Un lider al blocului „Împreună”, Igor Munteanu, care conduce formațiunea CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), a spus Europei Libere Moldova că pactul este important pentru că ar crea o platformă de „unitate națională”. El precizează însă că semnarea documentului nu înseamnă și „renunțarea la profilul ideologic sau la ambițiile politice” ale partidelor semnatare.

Președinta Maia Sandu, fondatoarea PAS, a anunțat că va cere electoratului din Republica Moldova un al doilea mandat, cu promisiunea să ducă la bun sfârșit integrarea în UE.

Blocul „Împreună”, format din patru partide mai mici ale opoziției pro-europene, a anunțat că este în căutarea unui candidat propriu la prezidențiale și că integrarea europeană nu trebuie monopolizată de un singur partid sau politician.

Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG