Situată în Ialta -- considerată răspunsul imperiului rus la Riviera Mediteraneană -- această proprietate istorică a ultimului împărat rus Nicolae al II-lea are nevoie urgentă de restaurare.
Palatul Massandra, bijuteria neglijată a Crimeei ocupate de Rusia

1
Istoria Palatului Massandra de pe coasta de sud a Crimeei a intrigat vizitatorii și pasionații de istorie de generații. Fostă reședință a ultimului împărat Romanov, acum este un muzeu care se prăbușește.

2
Prințul Semyon Voronțov l-a însărcinat pe arhitectul francez Etienne Bouchard în 1879 să construiască un palat pe terenuri care au fost acordate inițial de împărăteasa Ecaterina a II-a unui aristocrat francez care nu a locuit niciodată acolo. Dar doi ani mai târziu, arhitectul a murit, urmat de Vorontsov însuși, iar moșia a fost abandonată.

3
În 1889, palatul neterminat a fost cumpărat în numele împăratului rus Alexandru al III-lea, cu intenția de a moderniza designul.

4
Dar Alexandru a murit înainte de a vedea proiectul terminat.

5
În memoria tatălui său, Nicolae al II-lea (aici împreună cu soția sa, Alexandra Fiodorovna) a terminat de construit palatul. Chiar dacă Massandra a fost considerată o reședință imperială, niciun membru al familiei regale nu a locuit vreodată acolo; în schimb, au ales Palatul Livadia, mai mare și mai opulent, din apropiere.

6
După revoluția bolșevică și înainte de al Doilea Război Mondial, reședința a fost folosită ca sanatoriu guvernamental înainte de a fi rechiziționată pentru Iosif Stalin ca locuință de vară.

7
Mobilierul a fost creat special pentru vizitele publice, fără un concept comun de design; în schimb, se vede un amestec de stiluri.

8
Mobilierul a fost creat special pentru vizitele publice, fără un concept comun de design; în schimb, se vede un amestec de mai multe stiluri.

9
Deși fațadele sunt destul de izbitoare, la o privire mai atentă, unele deteriorări sunt vizibile, cum ar fi pridvorul închis al intrării sudice, văzut de sus

10
Unele sculpturile prezintă, de asemenea, semne de neglijare.