Linkuri accesibilitate

Paleologu merge la președinție pe mâna lui Băsescu: Dăncilă și Iohannis vorbesc la fel de prost, nivelul lui Barna m-a făcut să candidez


Theodor Paleologu spune că vrea să fie un „președinte învățător”, după unul jucător și unul spectator.
Theodor Paleologu spune că vrea să fie un „președinte învățător”, după unul jucător și unul spectator.

PMP a oficializat prin vot propunerea președintelui onorific Traian Băsescu de a-l desemna pe Theodor Paleologu candidat PMP la președinție, iar pe Mihail Neamțu purtător de cuvânt al campaniei electorale. Alternativa de candidat era Eugen Tomac, președintele PMP.

Fostul președinte Traian Băsescu a supus la vot în PMP propunerea sa ca Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, să fie candidatul PMP pentru președinție, iar Mihail Neamțu să devină purtător de cuvânt al partidului și al campaniei electorale. PMP a adoptat propunerea.

Paleologu a spus că educația va fi o temă centrală a campaniei sale. „Noi nu suntem o țară de proști. Mizez pe discernământul oamenilor. Niciodată PSD nu a avut un candidat atât de slab. Între doi sibieni înalți, e greu de ales. Unul nu spune nimic, altul a văzut niște filme interesante. L-aș numi ministru pe Dan Barna”, a spus Theodor Paleologu, după ce a fost desemnat.

„La alegerile prezidențiale nu se votează un partid, se votează un om. E cu totul altceva decât celelalte alegeri. Prăjitura dreptei în primul tur este undeva la 54%. Împărțiți la trei și veți vedea că bătălia se va da undeva între 18-22%. Va fi dispersia votului. Sunt foarte optimist și cei care mă cunoașteți știți că sunt un om foarte sceptic”, a mai spus Paleologu.

Pe mine nu m-a convins Băsescu să candidez, nici Eugen Tomac. Pe mine m-a convins să candidez Dan Barna. Dacă ar fi fost Cioloș, nu aș fi candidat. Nu sunt ahtiat să candidez. O să mă întrebați ce v-a apucat. Dacă ar fi fost un candidat mai bun din partea USR-PLUS, nu aș fi candidat. Dar nu e cazul”, a spus Paleologu.

Raționamentul lui Băsescu pentru Paleologu: PMP se sufocă la pragul electoral

Alternativa, a spus Băsescu, era ca Eugen Tomac să fie candidatul, însă lui Băsescu nu i se pare o idee bună.

„Votul este la nivel național, nu e pe județe, pe localități. Problema noastră este că deși am avut o creștere de 200.000 de voturi față de alegerile legislative, ea nu e suficientă. Dacă ar fi candidat președintele partidului, puteam miza pe acest portofoliu care s-a revitalizat. Dacă îl păstrăm, nu vom avea acel salt de care partidul are nevoie. Nu reușim să ne desprindem de acest 5,7-5,8%. Este clar că avem nevoie și de alt electorat”, a explicat Traian Băsescu, într-o conferință de presă, înainte de vot.

Băsescu a spus că au fost testați cinci posibili candidați, „dintr-o zonă puțin alta decât zona noastră electorală”: „M-am îndreptat către intelectualii care pe mine m-au sprijinit extraordinar în primul mandat”.

„Eu sper să îi încurce rău pe Barna și pe Dăncilă. Încurcatul ăsta s-ar putea să îi facă să nu intre în turul doi. Este esențial să susțineți candidatul în teritoriu. (...) Tranziția se cam apropie de sfârșit și ia sfârșit în ziua votului. Voi vota candidatul și nu voi mai avea nicio responsabilitate față de PMP. Partidul trebuie să se schimbe și să evolueze. Așa nu am putut decât să trecem de fiecare dată pragul și am făcut-o cu sufletul la gură. În politică trebuie jucat”, a mai explicat Băsescu.

Paleologu, scrisoare către tatăl său: După președintele jucător și cel spectator, vine unul învățător

Paleologu și-a anunțat intenția de a candida printr-o scrisoare adresată tatălui său, Alexandru Paleologu, care în acest an ar fi împlinit 100 de ani.

„Am hotărît să accept cu gîndul la tine și la cei o sută de ani care s-au împlinit de la nașterea ta. Îți ofer, așadar, cea mai mare luptă, cel mai mare agon, la care am participat vreodată. Îmi dau seama că va fi foarte dificil, că voi primi lovituri nemeritate, că mă va scoate o vreme din ritmul atît de plăcut al cursurilor mele, că va trebui să merg peste tot în țară, să vorbesc cu zeci sau sute de mii de oameni și să particip la emisiuni epuizante, dar sînt convins că merită. Și nu doar ca un agon funerar în cinstea ta”, scrie Paleologu.

El își justifică decizia de a candida și prin faptul că nivelul contracandidaților săi este „rușinos”:

„Merită, în primul rînd, pentru că altminteri nivelul dezbaterii va rămîne rușinos de scăzut. Dăncilă și Iohannis vorbesc la fel de prost, adică citesc prost niște discursuri proaste, scrise de consilieri proști. Măcar Dăncilă a fost sinceră: „Decît să vorbesc liber și să spun prostii mai bine să am o hîrtiuță în față.” Iohannis, la rîndul lui, scoate efecte neașteptate, accentuînd anapoda conjuncțiile și prepozițiile sau făcînd pauze consternante cînd întoarce cîte o foaie. Sînt singurele lui elemente de surpriză și suspans. În comparație cu asemenea mortală plictiseală referințele lui Barna la Star Trek, Game of Thrones și Matrix sînt culmi ale filozofiei politice. Voluntarismul său salvaționist contrastează cu imobilismul total al președintelui în funcție. E barem frapant să auzi pe cineva spunînd că „dacă era el președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întîmplat”.

Paleologu se poziționează drept „președintele învățător”, după un Băsescu jucător și un Iohannis spectator:

După președintele jucător și președintele spectator, e nevoie, cred eu, de un președinte învățător: un învățător care învață el însuși, care ascultă și pune întrebările cu adevărat importante, care intervine pentru a clarifica dezbaterea publică. Un președinte învățător este un educator și un inspirator, un continuator și un transmițător, un mediator și un moderator, un ascultător și un îndrumător. Doar un colosal efort de educație poate ridica această țară. În ultimă instanță toate problemele noastre încep și se termină cu educația”, își încheie Theodor Paleologu scrisoarea-manifest electoral.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG