Linkuri accesibilitate

Paleologu: Cei care spun că școala era grozavă înainte de 1989 mint sau nu știu ce spun


Theodor Paleologu a plecat în Franța, la 16 ani.

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune că școala românească dinainte de 1989 „era o închisoare” și că persoanele care laudă sistemul comunist, bazat pe memorare și nu pe autonomie intelectuală, fie mint, fie nu știu ce spun.

„În România, eu nu eram premiant, pentru că aveam oroare de învăţământul românesc de dinainte de 1989. Cei care vă spun că era grozav mint sau nu ştiu ce spun. Era o închisoare şcoala românească. Aveam oroare de ea, iar în Franţa am simţit că înfloresc. Era o şcoală catolică, foarte strictă, foarte disciplinată. Însă am simţit, efectiv, că înfloresc, iar calităţile mele erau puse în valoare şi erau apreciate, ceea ce în România nu se întâmpla”, a spus Theodor Palelogu, la o discuţie cu tineri interesaţi de studii universitare în străinătate, organizată la Târgul Internațional de universități

Paleologu consideră că nici după 1989 şcoala românească nu s-a schimbat.

„Am văzut la nepoatele mele că învăţau pe de rost aceleaşi comentarii pe care le-am învăţat şi eu pe de rost înainte de 1989. Mai e o problemă: cred că şcoala românească nu încurajează autonomia intelectuală. Nu te învaţă să gândeşti cu mintea proprie. Să nu confundăm autonomia cu subiectivismul, cu 'Domnule, asta e părerea mea!'. Nu! Argumenteaz-o! Nu vedeţi cât de greu le vine oamenilor să dialogheze în societatea românească? De unde vine asta? Din faptul că nu am învăţat în şcoală să argumentăm. După părerea mea, toate discuţiile despre educaţie sunt absolut sterile. Şi proiectul preşedintelui... Numai lucruri fără fond. Pentru că nimeni nu pune problema rostului învăţământului. La ce serveşte educaţia? Răspunsul este: să creeze persoane autonome. Autonome intelectual, moral, profesional. Autonomia este scopul educaţiei. Şi eu aş mai adăuga spiritul civic. La fel, absent cu desăvârşire din societatea românească", a mai spus fostul ministru al Culturii, citat de Agerpres.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG