Linkuri accesibilitate

Zeci de palestinieni, uciși într-un atac israelian în sudul Fâșiei Gaza


Fete din Khan Younis, la locul unei lovituri israeliene, în fața unei școli care adăpostește persoane strămutate. 10 iulie 2024.
Fete din Khan Younis, la locul unei lovituri israeliene, în fața unei școli care adăpostește persoane strămutate. 10 iulie 2024.

Oficialii palestinieni au declarat că un atac aerian israelian în sudul Fâșiei Gaza a ucis cel puțin 29 de persoane. Tancurile israeliene avansează în orașul Gaza forțează locuitorii să fugă. Hamas a avertizat că noile atacuri din Gaza pun în pericol discuțiile de încetare a focului.

Atacul aerian a lovit corturile familiilor strămutate în fața unei școli din orașul Abassan, la est de orașul Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, ucigând cel puțin 29 de persoane, majoritatea femei și copii, au declarat oficialii medicali palestinieni.

Armata israeliană a declarat că analizează rapoartele potrivit cărora civilii au fost răniți. Victimele civile au apărut atunci când Israelul ar fi atacat un luptător Hamas care a luat parte la raidul din 7 octombrie asupra Israelului.

Legat de atacurile din Gaza, biroului de presă Hamas a transmis că loviturile israeliene de marți, 9 iulie, asupra zonelor centrale din oraș au ucis 60 de palestinieni și au rănit alte zeci marți.

Locuitorii citați de Reuters spun că tancurile israeliene au bombardat drumuri și clădiri din Gaza City, forțându-i să-și părăsească casele. Aceasta a fost urmată de ordinele militare israeliene de evacuare a mai multor cartiere din estul și vestul orașului Gaza, inclusiv cele în care aveau loc atacuri.

Semiluna Roșie palestiniană a anunțat miercuri dimineață pe Facebook că echipajele sale au primit zeci de apeluri umanitare din orașul Gaza, dar nu au putut ajuta din cauza intensității bombardamentelor de acolo.

Armata israeliană a aruncat miercuri mii de pliante în orașul Gaza, scrie AFP, prin care îi îndeamnă pe locuitori să plece. Pliantele, adresate „tuturor celor din orașul Gaza”, stabilesc rute de ieșire din oraș către zonele sigure desemnate mai la sud și avertizează că zona urbană va „rămâne o zonă de luptă periculoasă”.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat marți îngrijorarea față de ordinele de evacuare ale Israelului, spunând că le spun palestinienilor să meargă în zonele în care se luptă.

În orașul Gaza, militanții Hamas și ai Jihadului Islamic au declarat pentru Reuters că s-au luptat cu forțele israeliene cu mitraliere, focuri de mortiere și rachete antitanc și au ucis și rănit soldați israelieni.

Armata israeliană nu a comentat informațiile privind victimele din rândul propriilor soldați, dar a declarat că soldații săi au fost angajați în lupte strânse cu militanții și au scos din acțiune peste 150 de luptători în ultima săptămână.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri că 60% dintre luptătorii grupului militant palestinian Hamas au fost uciși sau răniți de la începutul ofensivei militare israeliene în Gaza.

Reprezentanții Semilunii Roșii palestiniene au declarat că toate clinicile medicale sunt scoase din funcțiune în orașul Gaza din cauza ordinelor israeliene de evacuare.

Cele mai recente lupte au loc în timp oficiali SUA continuă să negocieze o încetare a focului, după ce Hamas a făcut câteva concesii săptămâna trecută. Dar ofensiva intensificată a Israelului amenință discuțiile și ar putea readuce negocierile „la zero”, a transmis liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

Un grup de experți independenți în drepturile omului, mandatați de Organizația Națiunilor Unite, au avertizat că nouă luni de război și strămutări au provocat o criză a foametei, iar moartea recentă a mai multor copii din cauza malnutriției în Fâșia Gaza indică faptul că foametea s-a răspândit în întreaga enclavă.

Peste 40 de palestinieni au fost uciși marți în atacurile aeriene israeliene asupra orașului Gaza în nord, Al-Bureij, Deir Al-Balah și Al-Nuseirat în centrul Fâșiei Gaza și în Rafah în sud, potrivit medicilor palestinieni.

Numărul total palestinienilor uciși de armata israeliană în ultimele nouă luni de război a ajuns la 38.243, potrivit ultimei actualizări oficiale a ministerului Sănătății din Gaza.

Războiul a izbucnit în octombrie 2023, când militanții conduși de Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului și au ucis 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici, potrivit informațiilor publicate oficial de Israel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG