Linkuri accesibilitate

Republica Moldova a rămas fără curent după ultimele bombardamente rusești din Ucraina


Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică, anunță oficialii moldoveni, după atacul de miercuri al Rusiei asupra Ucrainei.
Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică, anunță oficialii moldoveni, după atacul de miercuri al Rusiei asupra Ucrainei.

Mai multe localități din Republica Moldova, printre care și capitala Chișinău, sunt afectate de o pană de curent majoră după atacurile rusești masive asupra Ucrainei care au avut loc miercuri.

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, deconectările au loc după bombardamentele rusești împotriva sistemului energetic ucrainean, potrivit Europa Liberă din Moldova.

Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Premier Energy spune că deconectarea a avut loc după ce sistemul electroenergetic moldovenesc a fost avariat, dar că operatorii de transport și distribuție lucrează pentru restabilirea conectării.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens”, a scris pe Facebook președintele moldovean, Maia Sandu.

Mai multe regiuni ale țării au rămas fără conexiune mobilă

Mai mulți abonați raportează lipsa semnalului mobil. Abonații Orange nu pot efectua apeluri telefonice. Doi operatori au anunțat că serviciile lor pot fi parțial sau total indisponibile.

„Imediat ce conectarea la energie electrică va fi restabilită, prestarea serviciilor de telefonie mobilă și internet fix în bandă largă va fi reluată. Depunem eforturi maxime pentru a asigura continuitatea serviciilor prestate”, se arată într-un comunicat al Moldtelecom.

Orange anunță că sunt afectate apelurile prin 4G (VoLTE). Astfel, pentru a putea efectua apeluri, le sugerează abonaților să dezactiveze această opţiune din setările telefonului.

Poliția de Frontieră anunță că lucrează în regim obișnuit pentru că a pus în funcțiune generatoarele.

Atac dezlănțuit al Rusiei cu rachete în toată Ucraina

În mai multe regiuni ale Ucrainei a fost anunțată alarmă aeriană. O serie de explozii au fost auzite la Kiev, Vinița și Liov.

Rachetele rusești „au lovit infrastructura critică din Kiev”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko. Exploziile au fost urmate de pene de curent.

Kiev, Harkov, Hmelnițki, Nikolaev și Zaporojie sunt parțial fără electricitate, scriu publicațiile locale.

În Kiev a fost oprită alimentarea cu apă, iar întreaga regiune Odesa a rămas, de asemenea, fără electricitate.

Mai multe localități din Republica Moldova au rămas și săptămâna trecută fără curent după ce a avut loc „o deconectare avariată în sistemul de transport operat de Moldelectrica”, potrivit Premier Energy Distribution.

XS
SM
MD
LG