Linkuri accesibilitate

Pană majoră de curent în Odesa: 500.000 de oameni au rămas fără electricitate


Premierul ucrainean Denis Șmihal a declarat că autoritățile lucrează acum pentru a restabili alimentarea cu energie electrică în Odesa.
Premierul ucrainean Denis Șmihal a declarat că autoritățile lucrează acum pentru a restabili alimentarea cu energie electrică în Odesa.

Un incident grav la o substație de înaltă tensiune a provocat întreruperi de energie electrică pe scară largă, sâmbătă, în regiunea Odesa.

Incidentul a avut loc la una dintre instalațiile energetice ale NPC Ukrenergo, în urma căruia a izbucnit un incendiu. Deocamdată, autoritățile ucrainene nu au precizat exact cauzele acestuia.

„Situația este dificilă, amploarea accidentului este semnificativă, este imposibil să se restabilească rapid alimentarea cu energie electrică, în special pentru infrastructura critică”, a anunțat premierul ucrainean Denis Șmihal, citat de Reuters.

Avaria a afectat atât orașul portuar, cât și zona cu același nume. Prin urmare, jumătate de milion de oameni au rămas fără curent electric, a spus Maxim Marcenko, un colonel din forțele armate, potrivit The Guardian.

Duminică dimineață, ministrul ucrainean Energiei, Herman Halușchenko, a declarat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a infrastructurii critice din Odesa.

Premierul Șmihal a precizat că substația din regiunea Odesa fusese anterior avariată de mai multe ori de lovituri de rachete rusești și că ministrul Energiei se afla sâmbătă după-amiază în drum spre capitala regională pentru a supraveghea reparațiile împreună cu directorul general al operatorului rețelei naționale.

El a declarat că autoritățile lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a infrastructurii critice și a blocurilor de apartamente care au nevoie de electricitate pentru a încălzi locuințele.

Temperatura în Odesa, principalul oraș-port din sudul Ucrainei, situat la Marea Neagră, a fost sâmbătă de două grade Celsius și urmează să scadă sub zero grade pentru o mare parte din săptămâna viitoare.

Denis Șmihal a declarat că a ordonat Ministerului ucrainean al Energiei să adune toate generatoarele de mare putere disponibile în inventarul său național și să le livreze la Odesa în decurs de o zi.

De asemenea, el a ordonat ministerului ucrainean de externe să facă apel la Turcia să trimită nave electrice - vase care transportă centrale electrice - pentru a veni în ajutorul orașului.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG