Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Panama achită 28 de inculpați în procesul „Panama Papers”


În 2016, au fost scurse către presă milioane de documente financiare care au dezvăluit câți dintre bogații lumii și-au ascuns activele în companii offshore.
În 2016, au fost scurse către presă milioane de documente financiare care au dezvăluit câți dintre bogații lumii și-au ascuns activele în companii offshore.

Un tribunal din Panama a achitat vineri 28 de persoane acuzate de spălare de bani în legătură cu fosta firmă de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului internațional de evaziune fiscală „Panama Papers”.

Printre cei achitați se află fondatorii firmei, Jurgen Mossack și Ramon Fonseca, acesta din urmă murind în luna mai într-un spital din Panama.

În timpul procesului, care a început în aprilie în Panama City în aprilie, procuratura a cerut 12 ani de închisoare pentru cei doi, pedeapsa maximă pentru spălare de bani.

Cu toate acestea, judecătorul Baloisa Marquinez i-a achitat pe cei doi și alte 26 de persoane după ce a constatat că probele luate de pe serverele firmei de avocatură nu au fost colectate în conformitate cu procesul corespunzător, ridicând îndoieli cu privire la „autenticitatea și integritatea”, se arată într-un comunicat al instanței, transmite AFP.

Judecătorul a decis, de asemenea, că „restul probelor nu au fost suficiente și concludente pentru a determina răspunderea penală a inculpaților”, se mai arată în declarația instanței.

Documente scurse de la Mossack Fonseca în 2016 au dezvăluit câți dintre bogații lumii au ascuns averi în companii offshore, declanșând zeci de investigații în întreaga lume.

Printre cei implicați se numără fostul premier britanic David Cameron, președintele rus Vladimir Putin, starul de fotbal Lionel Messi, președintele de atunci al Argentinei, Mauricio Macri și regizorul spaniol Pedro Almodovar, pentru a numi doar câțiva.

Procurorii din Panama au susținut că Mossack și Fonseca au ajutat la crearea unor companii în care directorii multinaționalei germane Siemens au depus milioane de euro în afara conturilor oficiale ale companiei.

Ei au fost, de asemenea, acuzați că au ajutat la deturnarea banilor de la o fraudă masivă din Argentina.

„S-a făcut dreptate, suntem extrem de mulțumiți de hotărârea pronunțată de judecător”, a declarat pentru AFP Guillermina McDonald, avocata Mossack și a altor inculpați.

Cu toate acestea, „suntem puțin triști pentru că pe parcurs l-am pierdut pe domnul Ramon Fonseca, iar el nu a putut vedea acest rezultat”, a adăugat ea.

Procesul a început la opt ani după ce Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a început să publice „Panama Papers”, pe 3 aprilie 2016.

Ancheta, bazată pe 11,5 milioane de documente scurse de la Mossack Fonseca, a dezvăluit modul în care personalități din întreaga lume au ascuns proprietăți, companii, active și profituri pentru a se sustrage impozitelor sau pentru a spăla bani.

Pentru a face acest lucru, au creat companii prin intermediul firmei, deschizând conturi bancare și creând fundații fictive în mai multe țări pentru a ascunde bani, care, în unele cazuri, proveneau din activități ilicite, potrivit anchetei.

Scandalul a dus la închiderea Mossack Fonseca și a modelat imaginea internațională a Panama ca paradis fiscal offshore.

Companiile offshore nu sunt ilegale în sine și există numeroase motive legitime pentru utilizarea acestora. Dar ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru spălarea banilor provenite din activități infracționale sau pentru a ascunde averi deturnate sau incomode din punct de vedere politic.

„Într-adevăr, s-a făcut o mare nedreptate”, a declarat Mossack după încheierea audierii.

„Atât partenerul meu, cât și toți oamenii care au lucrat cu mine au fost oameni serioși, cinstiți și corecți”, a adăugat el.

Procurorii germani au emis în 2020 mandate internaționale de arestare, încă în vigoare, pentru Jurgen Mossack și Ramon Fonseca, în 2020, sub acuzația de complicitate la evaziune fiscală și formarea unei organizații criminale.

Dar Mossack cât și Fonseca au cetățenie panameză iar legea din Panama interzice extrădarea propriilor cetățeni, așa că rămâne incert dacă vreunul dintre ei va fi adus vreodată în Germania pentru proces.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG