Linkuri accesibilitate

Pandemia a dus la cel mai scăzut nivel de relocare a refugiaților


Aproximativ 1,44 milioane de refugiați au nevoie urgentă de relocare la nivel global, conform agenției ONU pentru Refugiați.
Aproximativ 1,44 milioane de refugiați au nevoie urgentă de relocare la nivel global, conform agenției ONU pentru Refugiați.

Agenția ONU pentru Refugiați face un apel către state să ofere locuri și să salveze astfel vieți după ce în 2020 a fost atins un record negativ privind relocarea refugiaților din întreaga lume.

În pofida faptului că aproximativ 1,44 milioane de refugiați au nevoie urgentă de relocare la nivel global, doar 22.770 au fost relocați (1,6%), potrivit statisticilor anuale publicate marți de Agenția ONU pentru Refugiați (UNCHR). Comparativ, în 2019, UNHCR a ajutat la transferul a 63.696 de refugiaţi dintr-o ţară de azil în alta.

Scăderea provine din cotele reduse propuse de state, precum și din impactul pandemiei COVID-19, care a întârziat plecările și programele.

Nu putem decât să sperăm că 2020 va fi constitui anomalie extremă în ceea ce privește relocarea refugiaților. Solicităm urgent guvernelor să își intensifice programele în acest an, să ofere mai multe locuri, să accelereze procesarea cazurilor și să ne ajute să salvăm viețile celor mai vulnerabili dintre refugiați, a celor supuși celor mai mari riscuri”, a declarat Gillian Triggs, Înaltul Comisar Adjunct pentru Protecție al UNHCR, potrivit unui comunicat de presă.

Cu 85% din cei 20,4 milioane de refugiați aflați sub mandatul UNHCR găzduit în regiunile în curs de dezvoltare, relocarea este un mod tangibil prin care statele pot proteja mai bine refugiații. Facilitarea reunificării familiei precum și oferirea de locuri de muncă sau oportunități pentru educație sunt căi suplimentare prin care țările pot sprijini refugiații, potrivit UNHCR.

Vasta majoritate din totalul de refugiaţi de pe plan mondial, alungaţi din ţările lor de războaie şi persecuţii, rămân în state învecinate, dar cei mai vulnerabili şi cei cu nevoi speciale primesc prioritate la relocare.

Deși pandemia a avut un impact semnificativ asupra numărului de refugiați care pot fi relocați în 2020, UNHCR este încurajat de faptul că 20 de țări și-au reluat programele, procesând și primind refugiați pe tot parcursul anului. Multe dintre acestea au implementat modalități inovatoare și flexibile de procesare a cazurilor pe parcursul pandemiei.

Am văzut că relocarea refugiaților poate fi gestionată, chiar și în timpul unei urgențe globale de sănătate, atâta timp cât există protocoale adecvate privind sănătatea și siguranța publică”, a spus Triggs.

Cel mai mare număr de refugiați relocați în 2020 provine din Siria, Republica Democrată Congo și Myanmar.

Statele Unite au primit cei mai mulţi refugiaţi relocaţi pe parcursul anului trecut, 6.740, dar numărul acestora a fost de peste trei ori mai mic decât al celor primiţi în SUA în 2019, adică 21.159, arată cifrele ONU.

Atâta timp cât războaiele și conflictele continuă, strămutarea forțată continuă iar țărilor cu cele mai puține resurse le revine povara extrem de disproporționată de a găzdui majoritatea refugiaților lumii, este nevoie ca și alte țări să-și intensifice contribuția”, a spus Triggs.

Contribuția României la eforturile de solidaritate globală este reprezentată de participarea sa la mecanismele de relocare din țări terțe (resettlement) și la relocările intra-UE. Din 2008 când Romania a devenit țară de relocare și până în prezent, peste 230 de refugiați au fost relocați din țări terțe. Mai mult, guvernul s-a angajat să primească în următorii doi ani, 200 de refugiați sirieni relocați din Liban, Iordania și Turcia.

Romania participă la efortul global de relocare și prin găzduirea, din 2008, a Centrului de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) Timișoara. Acesta funcționează pe baza unui Acord Tripartit încheiat între Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație și permite desfășurarea în siguranță a procedurilor de relocare pentru acei refugiați aflați în situații extrem de vulnerabile sau pericol iminent în prima țară de azil.

De la înființarea sa și până în prezent, CTU a salvat peste 3300 de vieți, UNHCR România continuând să ofere asistență refugiaților aflați în tranzit inclusiv pe durata restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

XS
SM
MD
LG