Linkuri accesibilitate

Efectul Covid | Înmormântări cu programare, gropi săpate cu excavatorul. Pompele funebre nu mai fac față


Firmele de pompe funebre mai fac programări de înmormântări abia de miercurea viitoare.
Firmele de pompe funebre mai fac programări de înmormântări abia de miercurea viitoare.

„Volum mare de lucru”, „înmormântări programate pe săptămâna viitoare”, „presiune” – sunt cuvintele pe care angajații din domeniul funerar le folosesc pentru a descrie situația actuală cu care se confruntă. România a înregistrat în această săptămână peste 2.000 de decese cauzate de Covid.

Marți a fost ziua în care statisticile au consemnat cel mai mare număr de morți de la debutul pandemiei - 574 de oameni pierduseră lupta cu boala, 561 doar în ultimele 24 de ore.

Numărul copleșitor s-a resimțit imediat la serviciile de pompe funebre și în cimitire. Patronii firmelor și administratorii cimitirelor spun că au ajuns în punctul în care nu mai pot gestiona situația.

Trifu Petre Virgil, președintele Asociației Pompelor Funebre spune că, în țară, cele mai mari probleme sunt în județele unde incidența este cea mai crescută
Trifu Petre Virgil, președintele Asociației Pompelor Funebre spune că, în țară, cele mai mari probleme sunt în județele unde incidența este cea mai crescută

Trifu Petre Virgil, președintele Asociației Serviciilor Funerare, spune că cele mai afectate zone sunt Oradea, Arad și Timișoare, urmate de București, Craiova, Galați și Piatra Neamț.

„Volumul de lucru a crescut cam cu 70%. Presiunea și stresul își pun amprenta - e ca și cum o instituție ar fi supraaglomerată”, spune acesta.

Din discuțiile purtate cu membrii asociației, s-a constatat că cimitirele nu mai fac față cererii.

„Sunt înmormântări programate pe săptămâna viitoare, miercuri, prima înmormântare pe care poate să o facă firma este abia miercurea viitoare, pentru că nu sunt locuri”, a adăugat Trifu Petre Virgil.

Alina Vidican deține o afacere cu pompe funebre în Oradea. O familie este nevoită să aștepte câteva zile, pentru a oficia o înhumare.

„Sunt zece-douăsprezece înmormântări pe zi, în condițiile în care se așteaptă și câte o săptămână-două. Acum, din câte văd, au mai deblocat ușor, ușor înmormântările, pentru că nu făceau față cu săpatul gropilor”.

Firma pe care o conduce a înregistrat vânzări cu aproximativ 50% mai mari decât într-o perioadă obișnuită, însă numărul crescut al solicitărilor vine cu dificultăți.

„E haos. Adică se fac presiuni pe noi, pe firmele de pompe funebre. Presiuni din partea spitalelor, ca să preluăm decedații, pentru că sunt la supra-capacitate și nu au spații de depozitare. Presiuni din partea cimitirelor, pentru că nici ei nu au spații de depozitare. E chiar valul 4, din păcate”, afirmă aceasta.

În 20 octombrie, Iașiul a înregistrat una dintre cele mai mari incidențe la mia de locuitori din Moldova, 12.78. Laurențiu Ivan, directorul societății care se ocupă de administrarea celor cinci cimitire publice din municipiu, relatează că numărul deceselor s-a dublat.

„Există o situație cu care noi nu ne-am mai întâlnit până acum, dacă e să ne referim strict la numărul de înhumări pe care îl avem într-o zi. Numărul de înhumări mediu la această oră a depășit douăzeci de persoane pe zi, dintre care aproximativ 40-50% sunt decedați Covid. Într-o zi normală erau zece înhumări pe zi”, spune directorul Servicii Publice Iași.

Deși capelele mortuare sunt „pline”, au fost găsite soluții care să ducă la rezolvarea fluxului mare de cereri.

„Efortul este mai susținut. În această perioadă, se fac ore suplimentare, se lucrează inclusiv sâmbăta și duminica, zile în care numărul de înhumări era extrem de redus, pentru că sunt tarife mai mari atunci. Dar dacă noi, într-o zi de sâmbătă aveam trei înhumări, sâmbăta trecută am ajuns la aproximativ douăzeci și cinci. Și, dacă cumva apare o situație ca unul dintre cimitire să fie supraaglomerat, luăm personal din cadrul altor cimitire, care nu sunt chiar așa de aglomerate”, încheie Laurențiu Ivan.

Sâmbăta trecută, la Iași, au fost oficiate 25 de înmormântări, în condițiile în care, într-o zi normală de sâmbătă erau în jur de trei.
Sâmbăta trecută, la Iași, au fost oficiate 25 de înmormântări, în condițiile în care, într-o zi normală de sâmbătă erau în jur de trei.

În Slobozia, oraș cu două cimitire, gropile sunt săpate cu ajutorul excavatoarelor.

„O groapă se sapă destul de greu și, în mod normal, era săpată de către gropar, la mână, nu de către un utilaj. Acum, ajungând la un număr de opt-zece înmormântări pe zi, față de două-trei, patru maximum, am fost oarecum depășiți și am cerut sprijinul Primăriei. Veneau oamenii și doreau înmormântarea astăzi, ne sunau și ne spuneau că trebuie să înmormânteze, iar noi nu aveam timpul fizic necesar să săpăm atât de multe gropi”, spune Dorina Milea, directorul Servicii Publice Slobozia.

Valul deceselor din ultima perioadă a lăsat urme și în rândul familiilor; angajații din domeniul pompelor funebre au remarcat acest lucru.

„Oamenii sunt un pic mai speriați și mai înfricați față de anul 2020. Dacă anul trecut toată lumea a luat mai în glumă chestiunea aceasta cu covidul, anul acesta să știți că își lasă amprenta foarte adânc”, remarcă Trifu Petre Virgil.

„Oamenii au o furie interioară, pe care nu pot să o explic, cred că au acumulat frustrări. Eu vorbesc cu clienții la modul direct și fiecare își spune oful, fiecare își spune problemele. Supărările sunt mari, mai ales când ei (n.r. decedații) nu sunt persoane vârstnice, că sunt și persoane mai tinere care decedează. Zilnic auzim astfel de povești și ne încărcăm și sufletește, și psihic, pentru că nu ai cum să fii indiferent”, completează Alina Vidican.

Articol redactat de Norbert Nemeș stagiar Europa Liberă

XS
SM
MD
LG