Linkuri accesibilitate

București și Ilfov, incidențe record. Epidemiolog: „Carantinarea e singura soluție”


Secțiile de Terapie Intensivă, dar și multe din spitalele Covid din București sunt ocupate în proporție de sută la sută
Secțiile de Terapie Intensivă, dar și multe din spitalele Covid din București sunt ocupate în proporție de sută la sută

Incidența în județul Ilfov a atins 17,15 la mia de locuitori, cea mai mare din țară, iar, în unele localități, depășește frecvent 20 la mie. Cu toate acestea, autoritățile nu au luat nici măcar decizia carantinării acestor comune, așa cum au procedat în valul trei al pandemiei.

În contextul ratei scăzute de vaccinare și a întârzierii adoptării unor restricții radicale prin intermediul certificatul verde, despre care s-a discutat la nivelul autorităților, decizie care trebuie însă luată în parlament prin votarea unei legi, carantinarea rămâne soluția momentului pentru a opri răspândirea virului. Este ceea ce susțin specialiștii, atât de invocați de politicieni în valurile precedente, dar de care acum nu mai țin cont.

Carantinarea comună a Bucureștiului și județului Ilfov, cerută de DSP Ilfov și de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a fost refuzată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), iar propunerea de respingere a venit din partea Comitetului Tehnico – Științific. Argumentele secretarului de stat Raed Arafat, șeful Direcției pentru Situații de Urgență, au fost de ordin logistic și nu medical.

Bucureștiul și Ilfovul doar la pachet, indiferent de incidență

Rămân surprinzătoare nu numai acest refuz, dar și decizia de a introduce doar carantina de noapte și nu un lockdown în acele localități în care incidența este foarte mare și crește de la zi la zi.

Directorul DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, cel care a cerut închiderea școlilor și intrarea în carantină a întregului județ, spune acum că nu poate să facă mai mult decât a făcut, decizia nefiind la el. Negulescu susține abordarea comună București- Ilfov, mai ales că acum există, spre deosebire de valul trei, vaccinarea.

„Acum trebuie să ținem cont că avem și o populație vaccinată, probabil că de aceea sunt discuții la toate nivelurile pe tema aceasta. Se ia în calcul starea de bine a cetățeanului care este vaccinat. Să mulțumim toți cetățenii. Mai trebuie să ținem cont și că transportul în comun este București-Ilfov, salvarea este București-Ilfov și trebuie să luăm o măsură comună. Noi am informat și așteptăm măsuri comune. Trebuie să facem lucrurile în spiritul sănătății publice, poziția mea e cunoscută”.

Și prefectul de Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, susține că deosebirea o face acum vaccinarea, dar și restricțiile care sunt în vigoare.

„București- Ilfov este tratat ca fiind o singură zonă. Comparativ cu ceea ce a fost în valul trei, în plus mai este vaccinul care este singura arma care poate să ducă la rezolvarea acestei situații. Avem și alte măsuri ca restricțiile de circulație pe timp de noapte, programul agenților economici între orele 5.00 și 22.00, situația e diferită”.

Cu toate acestea, măsurile locale de carantinare a comunelor din Ilfov au dat rezultate în valul trei și incidența a scăzut în două- trei săptămâni. Spre deosebire de acum, când măsuri precum carantinarea de noapte și programul magazinelor redus în weekend nu își dovedesc eficiența, așa cum a atras atenția și Simona Pârvu, directoarea INSP, atunci când a propus carantinarea.

Dubla măsură și nerespectarea propriilor prevederi

În alte județe, multe localități cu incidențe mai mici decât cele din Ilfov sunt în lockdown. De exemplu, în județul Mehedinți au fost băgate în carantină comunele Șimian, cu 9 sate, unde incidența este de 7, 97 la mie, și comuna Malovăț unde incidența este de 8, 22 la mie.

Orașul Titu a fost a fost introdus în carantină la o incidență de 10,78 la mie, Drobeta Turnu Severin a intrat în carantină la o incidență de 10 la mie. Sunt doar câteva exemple dintr-o listă mult mai lungă.

Această dublă măsură în carantinarea unor comune sau orașe nu este o noutate, ea a fost aplicată și în perioada valului trei, cel mai bun exemplu fiind cel al Timișoarei.

Acum însă lucrurile sunt mult mai grave, iar mulți medici și experții în sănătate, nu doar cei de la INSP, susțin că, pentru oprirea spiralei răspândirii virusului, soluția momentului este carantinarea pentru 14 zile. Vaccinarea își va produce efectele de-abia peste o lună, două.

Epidemiologul Emilian Popovici spune pentru Europa Liberă că autoritățile trebuie să-și respecte propriile decizii și criterii, iar interesul de sănătate publică trebuie să primeze.

„Dacă stabilești niște norme pentru o țară și spui că de la rata X de infectare, cu îndeplinirea unui set de criterii, se impune carantina, atunci respectă ceea ce ai stabilit pentru toată lumea. În plus, poți să ții cont de niște parametri economici până la o limită, pentru că în momentul în care situația ajunge să scape de sub control și ajungi în pericol să nu mai poți să acorzi asistență medicală oamenilor pentru că ai sistemul supraaglomerat, atunci trebuie să primeze interesul de sănătate publică”.

„În momentul acesta, cei care iau alte hotărâri decât cele recomandate de specialiștii unui Institut de Sănătate Publică își asumă răspunderea, deci și consecințele”, atrage atenția Emilian Popovici.

Pandemia e scăpată de sub control. Rata de reproducere e peste 1,1

Epidemiologul Emilian Popovici spune că, în locurile unde pandemia este scăpată de sub control, cum ar fi cazul Bucureștiului și al județului Ilfov, carantinarea rămâne măsura cea mai eficientă pe moment.

„În momentul în care se reduce circulația oamenilor, reduci numărul de contacte și se reduce transmiterea infecției. Nici asta nu se vede de pe azi pe mâine, trebuie să mai treacă o săptămână- două până lucrurile se normalizează. Nu ai cum să ai un platou când numărul bazal de reproducere (factorul R n.r.) este de peste 1,1 de trei luni de zile. Or, la 1,1 nu ai voie să stai mai mult de trei săptămâni pentru că lucrurile scapă de sub control”.

”Orice alte soluții în acest moment în afară de carantinare au eficiență foarte limitată în acest context, spune Emilian Popovici. ”Alta ar fi fost situația dacă aveam populația vaccinate”, completează epidemiologul.

Iar situația vaccinării nu este dintre cele mai fericite, deși ritmul a mai crescut în ultimele două săptămâni el rămâne departe de ceea ce ar trebui să fie. De exemplu, luni, 18 octombrie, s-au vaccinat cu prima doză aproape 32.000 de persoane, iar marți 36. 826.

În acest ritm, au atras atenția reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România va ajunge la 70% populație vaccinată de abia în mai 2024.

Numărul de cazuri din ultima săptămână

În ultimele opt zile, numărul cazurilor noi înregistrate s-a ridicat la 120.476 de persoane, iar cel al deceselor s-a ridicat 2987 de oameni:

  • 19 octombrie- 18.863 cazuri noi- 574 decese
  • 18 octombrie 2021- 10. 141 cazuri noi-261 decese
  • 17 octombrie 2021- 11. 546 cazuri noi- 299 decese
  • 16 octombrie 2021- 15. 239 cazuri noi- 352 decese
  • 15 octombrie 2021 – 15.828 cazuri noi – 365 decese
  • 14 octombrie 2021 – 16.383 cazuri noi – 304 decese
  • 13 octombrie 2021 – 15.733 cazuri noi – 390 decese
  • 12 octombrie 2021 – 16.743 cazuri noi – 442 decese

XS
SM
MD
LG