Linkuri accesibilitate

Pandemia de COVID-19: Cum se reașază economia globală și relația SUA - China


Dincolo de primul sau al doilea loc în statisticile economice, acum sau în câțiva ani, supraviețuirea ar putea depinde, pentru ambele părți, de cooperare.
Dincolo de primul sau al doilea loc în statisticile economice, acum sau în câțiva ani, supraviețuirea ar putea depinde, pentru ambele părți, de cooperare.

Un raport recent al Națiunilor Unite arată că pandemia a marcat ascensiunea Chinei până pe primul loc în lume din punct de vedere al investițiilor străine directe.

China a luat locul Statelor Unite, care au pierdut, în 2020, aproape jumătate din nivelul investițiilor străine directe, în timp ce în China, acesta a crescut cu 4%.

Printre membrii G20 al celor mai puternice economii, China este singura care a reușit să înregistreze o creștere pozitivă în 2020, iar „performanțele” ei au susținut în parte întreaga dinamică a Asiei de Est. Chiar dacă noile investiții străine au mers mai degrabă către China decât către Statele Unite, SUA continuă să domine, per total, nivelul investițiilor străine, o consecință a deceniilor în care a fost cea mai atractivă destinație a investitorilor globali.

Cu toate acestea, experți consultați de BBC spun că evoluția din ultimul an subliniază ascensiunea Chinei spre centrul economiei globale, dominate timp îndelungat de Statele Unite. Iar condițiile pandemiei au accelerat ascensiunea Chinei în paralel cu declinul global. China a fost singura economie majoră care evitat o contracție în 2020.

Performanța Chinei din ultimul an și susținerea pe care a reușit să o acorde întregii regiuni nu reprezintă însă o evoluție ireversibilă. Raportul ONU subliniază că pandemia a produs pagube socio-economice de lungă durată în multe regiuni ale Asiei de Est, cu un impact disproporționat de mare asupra segmentelor vulnerabile ale societății.

În plus, viitoare efecte negative ale pandemiei nu sunt înlăturate de perspectiva vaccinării. „Apariția unor noi valuri ale pandemiei înainte de dezvoltarea și distribuția cu succes a vaccinului ar putea duce la noi perioade de carantină, care, la rândul lor, ar provoca crize economice mai profunde și de mai lungă durată. Pe plan financiar, s-ar putea declanșa tulburări mai puternice ale pieței, o înăsprire bruscă a condițiilor de credit și scăderi ale prețurilor activelor, ceea ce nu numai că ar amplifica punctele slabe ale economiei reale, dar ar exacerba vulnerabilitățile financiare existente, inclusiv gradul mare de îndatorare al întreprinderilor și gospodăriilor”, avertizează experții Națiunilor Unite.

În plus, evoluția ratei de vaccinare readuce în atenție tocmai lipsa de atenție acordată regiunilor vulnerabile. Chiar dacă China a accelerat ritmul de vaccinare înaintea celebrării Noului An Chinezesc, în februarie, perspectivele ajungerii la păturile vulnerabile, cele mai afectate economic, rămân slabe, la fel ca la nivel regional și global. Recent, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că vaccinarea se concentrează în țările bogate, în detrimentul celor sărace.

În plus, dominația economică globală, la care aspiră China, ar avea nevoie de mai mult decât controlul pandemiei, o creștere economică susținută, câștigarea războiului comercial cu SUA și supraviețuirea păturilor vulnerabile.

Bunăstarea pe termen lung are nevoie și de tradiție în asigurarea accesului larg al populației la educație și servicii de sănătate, echilibru și stabilitate sociale. Experții americani din mediul academic avertizează că SUA vor trebui să lucreze intens cu partenerii din Asia și Europa pentru a împinge China spre deschidere economică și adoptarea regulilor comerciale de secol 21. Iar ambele părți vor trebui să ia în considerare compromisuri.

Dincolo de primul sau al doilea loc în statisticile economice, acum sau în câțiva ani, supraviețuirea ar putea depinde, pentru ambele părți, de cooperare. Problema drepturilor omului în Xinjiang, Tibet, Hong Kong, va trebui abordată frontal, spun experții de la Brookings, iar SUA vor trebui să găsească modalități de a „lucra” cu China: „Este tentant să creăm un club al democrațiilor ca o nouă fundație pentru promovarea guvernanței globale, dar problema acestei abordări este că provocările precum schimbările climatice, datoria țărilor în curs de dezvoltare și energia nucleară au nevoie ca guvernele democratice și cele autoritare să lucreze împreună”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG