Linkuri accesibilitate

RAPORT SUA. Cercetătorii din Wuhan, contaminați cu SARS-CoV-2 înainte de izbucnirea pandemiei


Institutul Wuhan s-a deschis în 1965, ca o instalație de microbiologie, cu accent pe agricultură.
Institutul Wuhan s-a deschis în 1965, ca o instalație de microbiologie, cu accent pe agricultură.

Un raport al Departamentului de Stat american, dat publicității la jumătatea lunii ianuarie, susține ipoteză conform căreia mai mulți cercetători chinezi de la Institutul de Virusologie din Wuhan/China, s-ar fi contaminat cu virusul SARS-CoV-2 în toamna lui 2019, înainte de primele cazuri de coronavirus semnalate în mod oficial.

Raportul prezentat de oficialii americani atrage atenția asupra lipsei de transparență din partea Partidului Comunist Chinez în eforturile de clarificare ale originii pandemiei. „De peste un an, Partidul Comunist Chinez a împiedicat în mod sistematic o investigație transparentă și temeinică în legătură cu originile pandemiei de COVID-19, alegând în schimb să-și dedice resurse enorme înșelăciunilor și dezinformărilor. Aproape două milioane de oameni au murit. Familiile acestora merită să afle adevărul”, susțin oficialii de la Washington.

Documentul precizează că nu este însă foarte clar de unde, când și cum s-a transmis virusul SARS CoV-2 la oameni. „Nu am stabilit încă dacă răspândirea a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident la laboratorul Wuhan din China.

Wuhan este provincia chineză unde a fost identificat pentru prima dată virusul SARS CoV-2
Wuhan este provincia chineză unde a fost identificat pentru prima dată virusul SARS CoV-2

Autorii raportului își bazează afirmația pe trei argumente, principalul fiind legat de dovezile pe care aceștia susțin că le au în legătură cu apariția unor simptome asociate cu cele de coronavirus și răceală în rândul cercetătorilor care lucrau în cadrul laboratorului din Wuhan în toamna lui 2019, înainte să fie identificate primele cazuri la nivel global.

Documentul atrage atenția că astfel de incidente în laboratoare au mai avut loc în China și în alte părți, inclusiv în 2004, în timpul epidemiei de SARS din Beijing, când nouă oameni au fost infectați, iar unul a decedat.

Raportulul argumentează în continuare că, începând cu 2016, cercetătorii din Wuhan au desfășurat mai multe experimente pe o specie de liliac ce a fost identificată ca fiind purtătoarea celei mai apropiate tulpine de SARS-CoV-2 (96.2% similitudine).

Nu în ultimul rând, oficialii americani atrag atenția că cercetătorii laboratorului din Wuhan au colaborat la publicații și au desfășurat proiecte secrete cu armata chineză. Institutul a întreprins o serie de cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale în laborator, în numele aparatului militar chinez cel puțin din 2017”, concluzionează raportul.

La finalului anului trecut, o jurnalistă independentă chineză, fost avocat, care a scris despre focarul de coronavirus din Wuhan, când a acesta a ajuns la apogeu, a fost condamnată la patru ani de închisoare de un tribunal din Shanghai. Zhang Zhan, 37 de ani, a fost găsită vinovată pentru că „a provocat tulburări”, susține unul din avocații apărării, Zhang Keke, care a participat la audiere.

Fost avocat, Zhang a călătorit peste 600 de km, de la Shanghai la Wuhan la începutul lunii februarie pentru a scrie despre pandemia de coronavirus și încercările de a o controla, precum și despre felul în care autoritățile încearcă să țină sub control mass-media chineză administrată de stat și privată.

La începutul lunii ianuarie, o delegație a Organizației Mondiale a Sănătății care dorea să investigheze originile apariției coronavirusului în Wuhan s-a lovit de refuzul autorităților chineze, potrivit BBC:

Ancheta mult așteptată a fost agreată de Beijing în decembrie după multe luni de negociere, dar OMS susținea atunci că membrii delegației s-au lovit de o problemă privind autorizarea vizelor de intrare în țară.

XS
SM
MD
LG