Linkuri accesibilitate

Papa condamnă măsura Ucrainei de a interzice activitățile legate de Biserica Ortodoxă Rusă


Papa Francisc rostește rugăciunea de prânz în Piața Sfântul Petru de la Vatican. 25 august. 2024
Papa Francisc rostește rugăciunea de prânz în Piața Sfântul Petru de la Vatican. 25 august. 2024

Papa Francisc a condamnat măsura recentă a autorităților de la Kiev, care au interzis activitatea organizațiilor religioase cu legături cu Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina.

„Nici o biserică creștină nu poate fi desființată direct sau indirect. Bisericile nu trebuie atinse”, a spus Papa în timpul rugăciunii sale săptămânale.

„Gândindu-mă la legea adoptată recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă”, a spus Francisc în Piața Sfântul Petru.

El a spus mulțimii adunate că „nu se comite rău prin rugăciune. Dacă cineva face ceva rău poporului său, este vinovat. Dar nimic rău nu poate fi făcut prin rugăciune.”

Declarațiile Suveranului Pontif au venit la numai o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege care interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus la promulgare că Biserica Ortodoxă a Ucrainei „face astăzi un pas spre eliberarea de diavolii Moscovei”.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, aliniată cu Kievul, a primit independența față de Patriarhia Moscovei de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului în 2019, vocea principală din lumea ortodoxă.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată de Rusia, a declarat că a rupt toate legăturile cu Patriarhia Moscovei în 2023 din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene susțin că legăturile sunt, de fapt, menținute.

Patriarhul Kirill, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin și al războiului împotriva Ucrainei.

Adoptarea legii, care a fost adoptată de parlament la începutul acestei luni, este considerată un moment de cotitură în Ucraina, unde creștinismul ortodox a fost fărâmițat timp de decenii în mare parte din cauza influenței Bisericii Ortodoxe Ruse.

Legea urmează să intre în vigoare la 30 de zile de la publicare.

Autoritățile ucrainene au încercat să reducă activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina de când forțele legate de Rusia au ocupat părți ale țării în 2014, susținând că biserica a sprijinit războiul de agresiune al Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG