Linkuri accesibilitate

Ucraina. Rada Supremă adoptă legea care interzice Biserica Ortodoxă Rusă


Organizațiile religioase ucrainene suspectate de colaborare cu Biserica Ortodoxă Rusă vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe legăturile cu Moscova.
Organizațiile religioase ucrainene suspectate de colaborare cu Biserica Ortodoxă Rusă vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe legăturile cu Moscova.

Rada Supremă de la Kiev a adoptat pe 20 august o lege care interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina și organizațiile religioase asociate cu aceasta, transmite Serviciul Ucrainean al Europei Libere.

A fost a doua lectură a proiectului din parlamentul ucrainean, după ce prima lectură a avut loc în luna octombrie a anului trecută.

„Organizațiile religioase ucrainene suspectate de colaborare cu Biserica Ortodoxă Rusă vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe legăturile cu Moscova”, potrivit proiectului de lege.

Legea urmează să fie aprobată printr-o hotărâre judecătorească.

Kievul a prezentat Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată istoric de Rusia, ca pe un nucleu de influență rusă și complice la invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina.

Anterior votului din parlamentul ucrainean, Consiliul Tuturor Bisericilor și Organizațiilor Religioase din Ucraina a susținut inițiativa de interzicere a activităților organizațiilor religioase asociate cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Consiliul a condamnat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a susținut agresiunea rusă și a cerut interzicerea organizațiilor legate de aceasta în Ucraina.

Cu o zi înainte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a menționat în discursul său video inițiativele legislative în acest domeniu. El a vorbit inclusiv despre „o soluție care va întări independența spirituală ucraineană”.

În replică, Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, a transmis că proiectul de lege „nu respectă Convenția cu privire la drepturile omului și Constituția Ucrainei”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG