Înaintea vizitei sale în România, Papa Francisc a transmis un mesaj difuzat de TVR în care îi mulțumește președintelui Klaus Iohannis pentru invitație, dar în același timp încearcă și să estompeze din răceala cu care Biserica Ortodoxă Română îl întâmpină pe suveranul pontif: "trăiesc deja bucuria întâlnirii cu patriarhul şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu păstorii şi credincioşii catolici. Legăturile de credinţă care ne unesc vin încă de la apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a adus credinţa pe pământul vostru".
"Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi", a mai declarat Papa Francisc, înainte de vizita sa care începe vineri la București. Este o vizită de stat făcută la invitația președintelui Klaus Iohannis și va dura trei zile, în care va fi la București, Iași, Blaj, Șumuleul Ciuc.
Papa Francisc a amintit în mesajul său despre martirii istoriei recente, dar și despre vechile conexiuni dintre România și Roma: "Legăturile de credinţă care ne unesc vin încă de la apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a adus credinţa pe pământul vostru. Fraţi de sânge, au fost toţi fraţi şi în vărsarea sângelui pentru Domnul. Şi printre voi au fost atâţia martiri chiar în timpurile recente, precum cei şapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama fericiţi. Faptul pentru care au suferit până la jertfirea vieţii este o moştenire mult prea preţioasă ca să fie uitată."
Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care fost la Bucureşti în mai 1999.
Facebook Forum