Linkuri accesibilitate

Papa Francisc ajunge în Indonezia, prima vizită a unui turneu de 12 zile în Asia-Pacific


Papa Francisc a ajuns în Indonezia pe aeroportul Soekarno-Hatta International, lângă Jakarta
Papa Francisc a ajuns în Indonezia pe aeroportul Soekarno-Hatta International, lângă Jakarta

Papa Francisc a început în Indonezia turneul său de 12 zile din regiunea Asia Pacific, în care urmează să pledeze pentru acțiuni globale de limitare a schimbărilor climatice.  

Papa Francisc a fost întâmpinat la aeroport de ministrul indonezian al Afacerilor Religioase din Indonezia, de ambasadorul Vaticanului și de câțiva dintre episcopii săi.

Pentru marți, agenda vizitei nu prevede evenimente publice, pentru a-i permite timp de odihnă Papei în vârstă de 87 de ani. Zborul de la Roma a durat 13 ore.

La scurt timp după sosirea la ambasada Vaticanului, Papa Francisc a avut o întâlnire informală cu un grup de refugiați care trăiesc în Indonezia –grupul include persoane din Somalia, Sri Lanka și membri ai minorității rohingya persecutate din Myanmar.

Miercuri, Pontiful se va întâlni cu lideri politici din Indonezia, la primul eveniment oficiali al vizitei. Joi, el va participa la o întâlnire interreligioasă la cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est, Moscheea Istiqlal.

Papa Francisc este un susținător al pactului climatic de la Paris din 2015, iar observatorii se așteaptă ca el să reînnoiască în Indonezia apelurile pentru măsuri de limitare a schimbărilor climatice.

Papa Francisc s-a întâlnit cu imigranți și copiii lor în timpul vizitei sale în Indonezia. Jakarta, 3 septembrie 2024.
Papa Francisc s-a întâlnit cu imigranți și copiii lor în timpul vizitei sale în Indonezia. Jakarta, 3 septembrie 2024.

Jakarta, capitala indoneziană cu cel puțin 10 milioane de locuitori, este unul dintre marile orașe ale lumii vulnerabil la schimbările climatice. Orașul se confruntă cu inundațiile constante iar terenul pe care e plasat se scufundă încet în apa oceanului. Din acest motiv, guvernul construiește o nouă capitală, Nusantara, pe insula Borneo.

Doar 3% din cei 280 de milioane de cetățeni ai Indoneziei sunt catolici, țara fiind majoritar musulmană.

Înainte de a pleca în turneu, într-un discurs ținut pe 30 august, Papa Francisc a îndemnat oamenii din întreaga lume să protejeze mai bine mediul înconjurător.

„Dacă am lua temperatura planetei, aceasta ne va spune că Pământul are febră. Și este bolnav”, a spus Suveranul Pontif într-un mesaj video. „Trebuie să ne angajăm să protejăm natura, schimbându-ne obiceiurile personale și comunitare”, a mai spus Papa.

Francisc lansează un mesaj video în fiecare lună pentru a anunța intențiile sale de rugăciune pentru luna respectivă. Intenția pentru luna septembrie este „pentru plânsul Pământului”.

Însă tema schimbărilor climatice a fost una dintre preocupările majore ale liderul Bisericii Catolice de-a lungul celor 11 ani de când e Suveran Pontif.

Fiecare dintre țările din turneul său din perioada 2-13 septembrie se confruntă cu pericole generate de încălzirea climei globale, inclusiv creșterea nivelului mărilor, valuri de căldură și taifunuri severe și imprevizibile.

După Indonezia, Pontiful va vizita Timorul de Est, Singapore și Papua Noua Guinee.

Papa Francisc a declarat că schimbările climatice solicită acțiuni „care nu sunt doar ecologice, ci și sociale, economice și politice”.

„Cei care suferă cel mai mult de pe urma consecințelor acestor dezastre sunt cei săraci, cei care sunt forțați să își părăsească locuințele din cauza inundațiilor, a valurilor de căldură sau a secetei”, a spus Papa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG