Linkuri accesibilitate

Decizie istorică: Papa Francisc le va permite femeilor să voteze la viitorul Sinod


În trecut, femeile aveau voie să participe la adunare doar ca observatori. Bărbații vor deține în continuare majoritatea voturilor la reuniune. Cu toate acestea, reformele sunt văzute ca o schimbare semnificativă pentru Biserica Romano-Catolică, dominată de secole de bărbați.
În trecut, femeile aveau voie să participe la adunare doar ca observatori. Bărbații vor deține în continuare majoritatea voturilor la reuniune. Cu toate acestea, reformele sunt văzute ca o schimbare semnificativă pentru Biserica Romano-Catolică, dominată de secole de bărbați.

Papa Francisc le va permite pentru prima dată femeilor să voteze la o întâlnire a episcopilor catolici din întreaga lume, care va avea loc în luna octombrie a acestui an. Decizia Papei este o premieră istorică.

Noile reguli anunțate miercuri vor acorda drept de vot pentru cinci surori religioase la întrunirea viitorului sinod, care este un organism consultativ papal.

În trecut, femeile aveau voie să participe la adunare doar ca observatori. Bărbații vor deține în continuare majoritatea voturilor la reuniune. Cu toate acestea, reformele sunt văzute ca o schimbare semnificativă pentru Biserica Romano-Catolică, dominată de secole de bărbați.

Conferința de hirotonire a femeilor din SUA, care pledează pentru femeile preoți, a numit reforma „o breșă semnificativă în tavanul cu vitralii”.

„Timp de ani de zile, reprezentanții Vaticanului și episcopii au rezistat, mișcând stâlpul de poartă cu fiecare sinod, cu privire la motivul pentru care femeile nu aveau voie să voteze”, a scris grupul pe Twitter. „Motivul nespus a fost întotdeauna sexismul”.

„În viitorul apropiat, sperăm ca sinodul să continue să se dezvolte într-un corp pe deplin reprezentativ al poporului lui Dumnezeu”.

Într-o nouă ruptură cu tradiția, Papa Francisc a anunțat că dreptul de vot va fi extins și la 70 de membri non-clericali ai comunității religioase, îndepărtând sinodul tot mai mult de la a fi o întâlnire exclusiv a ierarhiei Bisericii.

Papa, care a susținut reforma, a spus că speră că jumătate dintre acestea vor fi femei și s-a pus, de asemenea, accent pe includerea tinerilor.

„Este o schimbare importantă, nu este o revoluție”, a spus cardinalul Jean-Claude Hollerich, un organizator de top al sinodului.

Christopher Lamb, corespondentul Vaticanului pentru publicația de știri catolică The Tablet, a declarat pentru programul Newshour al BBC World Service că schimbările sunt „semnificative” și o încercare a Papei de a lua decizii mai incluzive cu privire la viitorul Bisericii.

El a adăugat că reformele privind femeile reflectă un dialog „fără precedent” asupra problemei reprezentării femeilor care se petrece de ceva vreme.

Lamb a prezis că Papa se va confrunta cu „rezistență semnificativă” din partea unei anumite părți a Bisericii față de această ultimă decizie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG