Linkuri accesibilitate

O jurnalistă din România, amenințată cu moartea de un politician maghiar. Ciucă reacționează, poliția deschide dosar penal


Bartha Barna face parte din partidul parlamentar de extremă dreaptă Mi Hazánk (Țara Noastră), care deține 9% din Parlamentul Ungariei, iar derapajul său a avut loc în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sfântu Gheorghe.
Bartha Barna face parte din partidul parlamentar de extremă dreaptă Mi Hazánk (Țara Noastră), care deține 9% din Parlamentul Ungariei, iar derapajul său a avut loc în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Premierul României, organizațiile Active Watch și RSF, precum și conducerea Radio România Actualități au protestat vineri față de amenințările formulate de politicianul maghiar Bartha Barna împotriva jurnalistei Parászka Boróka, de la Radio România Târgu Mureș și au cerut anchetarea sa penală. 

Bartha Barna este șeful biroului de politică națională al partidului parlamentar de extremă dreaptă Mi Hazánk (Țara Noastră), care deține 9% din locurile din Parlamentul Ungariei, iar derapajul său a avut loc în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sfântu Gheorghe în prezența presei.

Declarația lui Bartha Barna:

„Distruge secuimea, oamenii din secuime prin intermediul unor programe distructive, perturbatoare realizate cu mare finețe de către evrei. Nivelul la care a decăzut starea sufletească a poporului secuiesc se datorează în fapt limbii maghiare, din cauza mizeriei cu care a fost hrănit prin intermediul televiziunii. Or, se poate eventual asculta o emisiune semnată de Parászka Boróka la Radio Tg. Mureș. Dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina din rândul lor, atunci nu e de mirare că suntem unde suntem. Și ea se mai și declară de a fi de origine secuiască. Nu știu cine cunoaște activitatea lui Parászka Boróka, dar nu am cuvinte pentru activitatea sa. Poporul ar trebui să îi să îi elimine pe cei ca ea. Secuii ar trebui să protesteze împotriva posibilității ca asemenea persoane să poată lucra la radio sau oriunde altundeva. Vorbim de o jurnalistă teribil de inteligentă, dar eu n-am mai văzut în viața mea o asemenea lepădătură”, a spus Barna.

Potrivit politicianului ungar, dacă ar fi trăit de două ori mai mult, dictatorul comunist român Nicolae Ceaușescu nu ar fi putut să provoace atâtea pagube secuilor precum „Clubul RTL și gașca lui” și cei de la Duna TV.

Reacția jurnalistei. Partidul lui Barna nu consideră amenințarea cu moartea faptă penală

„Nu aș lua această poveste în serios și nici nu m-aș ocupa de ea, dar adevărul este că în acest caz nu persoana mea este importantă, ci faptul că Mi Hazánk l-a atacat pe jurnalistul canalului în limba maghiară al mass-media publice românești. Acesta este un atac la adresa presei și a serviciului public, care trebuie luat în serios”, a declarat jurnalista amenințată cu moartea, pentru Telex.hu.

În acest timp, partidul său a spus că nu consideră că spusele lui Barna ar fi de natură penală și că partidul nu are de ce să răspundă dacă jurnalista amenințată de acesta va fi agresată, dar că va investiga cazul.

Și premierul României, Nicolae Ciucă, a reacționat vineri, condamnând amenințările, fără să numească exact nici sursa și nici ținta.

„Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare”, a scris premierul pe Facebook.

Barna Bartha a fost la Sfântul Gheorghe alături de István Szabadi, jurnalist de televiziune devenit șef de partid, acum deputat ungar, și László Kovács Nemes, fost membru al interzisei Gărzi Maghiare, care locuiește în România.

Societatea Română de Radiodifuziune a reacționat vineri față de comentariile politicianului maghiar și a spus că le consideră „un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.”

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune condamnă „orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare”, se mai spune în comunicatul remis vineri presei de președintele director general (PDG) al Radio România Actualități (RRA) și asumat de întreg consiliul de administrație al radioului public.

Ce spun organizațiile de presă din România și din afară

Și ActiveWatch și-a exprimat vineri solidaritatea cu Parászka Boróka și a cerut Parchetului General să se autosesizeze.

„Condamnăm ferm discursul public extremist de incitare la violență împotriva acestei jurnaliste și de incitare la ură și discriminare împotriva atât a jurnaliștilor, cât și a minorităților etnice romă și evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna”, a transmis organizația.

Organizația internațională Reporteri fără Frontiere a publicat un mesaj pe Twitter în care condamnă amenințările la adresa jurnalistei Parászka Boróka și cere ca astfel de atacuri să fie investigate penal.

„RSF condamnă amenințarea cu moartea exprimată de membrul Parlamentului Ungariei, Barna Bartha, împotriva unui jurnalist al unui radio public de limbă maghiară din România, Boroka Paraszka, în vizita sa în Transilvania. Un astfel de atac trebuie urmărit penal!”

Poliţiştii din Mureş au anunțat vineri că s-au autosesizat şi că fac verificări în cazul jurnalistei amenințate de Bartha Barna.

„Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, transmite IPJ Mureș.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG