Linkuri accesibilitate

Explainer | Parcarea în București: care sunt tarifele și ce s-a schimbat din 15 august


Primarul Nicușor Dan a anunțat că angajații PMB nu vor mai avea loc rezervat pe străzile din jurul Primăriei Capitalei.
Primarul Nicușor Dan a anunțat că angajații PMB nu vor mai avea loc rezervat pe străzile din jurul Primăriei Capitalei.

Primăria Capitalei a început de la jumătatea lunii august să aplice o politică mai strictă în privința parcărilor din București.

Ce se schimbă începând din 15 august: Primăria Municipiului București (PMB) a început anterior acestei date marcarea parcărilor din inelul median (centrul Bucureștiului), prin identificarea și reconturarea lor cu linii albastre. Principala schimbare este, de fapt, aplicarea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 2019.

Care este diferența între locurile albastre de parcare și cele albe: locurile de parcare albastre sunt disponibile deocamdată doar în centrul orașului și pot fi utilizate nenominal și contracost, în timp ce locurile de parcare trasate cu linii albe sunt parcări de reședință, care țin de primăriile de sector și se supun altui regim.

Care sunt tarifele de parcare în București: taxa de parcare diferă în funcție de trei zone, în intervalul orar 7:00-23:00:

  • zona zero: 10 lei pentru fiecare oră;
  • zona 1: 5 lei/oră;
  • zona 2: 2,5 lei/oră;

Cum poate fi plătit locul de parcare:

  • prin aplicația „Parking București”, disponibilă gratuit în AppStore sau Google Play, plata poate fi făcută anticipat și online; aplicația afișează și cel mai apropiat loc liber.
  • prin SMS la numărul de telefon 7458;
  • plată cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking București.
  • începând din luna septembrie va fi posibilă plata și prin aplicația „Am Parcat”.

Pot fi cumpărate abonamente? Riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare. Abonamentele pot fi cumpărate pentru o perioadă de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an, inclusiv din aplicația Parking București.

Cât costă un abonament pentru o persoană fizică (taxele de parcare sunt cu 25% mai mari pentru persoanele juridice):

  • în zona zero: abonament de o zi - 75 lei/zi; pentru o săptămână - 300 lei; o lună - 1.050 lei; pe semestru - 5.250 lei; pe an - 9.450 lei;
  • în zona 1: abonament de o zi - 38 lei, pentru o săptămână - 150 lei; o lună - 525 lei; pe semestru - 2.625 lei; pe an - 4.725 lei;
  • în zona 2: abonament de o zi - 15 lei; pentru o săptămână - 60 lei; pe lună - 210 lei; pe semestru - 1.050 lei; pe an - 1.890 lei.

Lista detaliată a tarifelor poate fi consultată pe site-ul PMB.

Pot parca în altă zonă dacă am abonament? Șoferii care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Cum poate fi cumpărat un abonament: Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care posedă autoturisme și au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul, împreună cu certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deține în folosință autovehiculul respectiv. Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeași cu cea din buletin.

Se mai poate parca gratuit în București? În inelul median nu va mai fi posibilă parcarea gratuită pe locurile marcate cu linii albastre. Potrivit primarului general, teoretic, șoferii pot parca în continuare gratuit în centru dacă găsesc locuri nemarcate și există indicatorul care arată că parcarea este permisă. Potrivit autorităților locale, echipajele de poliție vor patrula pe străzile cu probleme și nu îi vor lăsa pe șoferi să parcheze ilegal.

Ce riscă șoferii care nu achită tariful de parcare: șoferii care lasă mașina în parcările publice fără să plătească riscă să găsească roțile blocate sau mașina ridicată, plus suprataxa de 200 de lei.

Care este amenda pentru parcarea neregulamentară: Șoferii care vor parca ilegal vor fi amendați sau li se va ridica mașina. Codul rutier prevede că amenda pentru oprirea și staționarea neregulamentară variază între 290 de lei și 725 de lei, plus două sau trei puncte de penalizare.

Cum sunt diferențiate zonele de parcare:

  • zona 0: zona din jurul Pieței Universității, este delimitată de: Piața Rosetti, str. Tudor Arghezi, str. Dimitrie Gerota, str. JL Calderon, str. CA Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, str. Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, str. Halelor, Piața Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, str. Matei Basarab, bd. Hristo Botev;
  • zona 1: aria cuprinsă între zona zero și Piața Francofoniei - Calea 13 Septembrie - Sos. Panduri - Bdul. Geniului - Sos. Cotroceni - Splaiul Independenței - Bdul. Mihail Kogălniceanu - Str. Vasile Pârvan - Str. Berzei - Str. Gării de Nord - Piața Gării de Nord - Calea Griviței - Sos. Nicolae Titulescu - Bdul. Banul Manta - Bdul. Ion Mihalache - Str. Aviator Popișteanu - Bdul. Expoziției - Str. Parcului - Str. Tipografilor - Sos. București_Ploiești - Bdul. Aerogării - Str. Nicolae G Caranfil - Bdul. Beijing - Bdul. Mircea Eliade - Calea Floreasca - Str. Polonă - Str. Mihai Eminescu - Str. Traian - Bdul Pache Protopopescu - Sos. Mihai Bravu - Str. Traian Popovici - Calea Dudești - Bdul. Octavian Goga - Str. Nerva Traian - Bdul. Gheorghe Șincai - Str. Lânăriei - Calea Șerban Vodă - Bdul. Mărășești - Piața Libertății - Str. Mitropolit Nifon - Piața Regina Maria - Bdul. Libertății - Piața Francofoniei;
  • zona 2: aria cuprinsă între zona 1 și limita administrativă a Municipiului București.

Câte locuri de parcare sunt în zona 0: la jumătatea lunii august, erau disponibile 12.190 de locuri de parcare în centrul Bucureștiului. PMB estimează că numărul va crește la 30.000 de locuri până anul viitor. Harta cu parcările amenajate poate fi consultată aici.

Cum aflu câte locuri de parcare sunt pe fiecare stradă: Compania Municipală Parking București a publicat pe site-ul său lista detaliată a numărului de locuri de parcare disponibile.

Sursa: PMB, CMPB, Hotnews, G4Media

XS
SM
MD
LG