” A fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri referitor la împrejurarea în care persoane care au calitatea de militar în cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o perioadă de timp ( aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momente ulterioare incendiului din clubul Colectiv”, se spune în comunicatul Parchetului Militar.
În dosar se mai fac verificări și pentru ”ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu”.
Vizat este și șeful ISU București, Orlando Șchiopu, care a fost filmat când înjura victimele de Colectiv, care, probabil, erau deja în acel moment decedate. Deși în comunicat nu i spune numele, cercetarea fiind in rem, verificarea procurorilor se referă la ”profanare de cadavre sau morminte”.
Săptămâna trecută, la aproape patru ani de la incendiul din Colectiv, ziarul Libertatea a publicat o filmare realizată de subofițerul ISU care a însoțit primul echipaj ajuns la locul tragediei. Din filmare se vede lipsa de organizare și coordonare a pompierilor, haosul care domnea în acele momente.
Ulterior apariției filmului, șefii ISU au organizat o conferință de presă în care nu și-au asumat vreo vinovăție pentru modul în care au acționat și au susținut că nu au predat filmarea procurorilor deoarece nu le-a fost cerută ”punctual”.
Secretarul de stat Raed Arafat susține că nu a văzut filmarea și că ea a fost dată publicității în preajma comemorării victimelor de la Colectiv pentru a genera emoție publică. Într-o postare pe Facebook Arafat a spus că nu va vorbi despre noile imagini decât după alegerile prezidențiale.
În incendiul de la Colectiv, petrecut în seara zilei de 30 octombrie 2015, au murit 67 de oameni, mulți în urma unor infecții intraspitalicești.
Facebook Forum