Linkuri accesibilitate

Parlamentul a aprobat înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare pentru dependenții de droguri


Camera Deputaților a aprobat legea privind înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare pentru dependenții de droguri.
Camera Deputaților a aprobat legea privind înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare pentru dependenții de droguri.

Parlamentul a aprobat miercuri o lege care prevede înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare destinate dependenților de droguri. Unii oficiali spun că în România sunt două milioane de consumatori de droguri, dar infrastructura de tratare și recuperare a dependenților este practic inexistentă.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege în calitate de cameră decizională. Legea va merge la președintele României pentru promulgare.

Documentul prevede înfiinţarea unor centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri. Aceste centre vor desfășura activități de prevenire, tratament, prevenire a riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri, precum şi de reintegrare socială.

Centrele se vor înființa în subordinea Ministerului Sănătății, arată textul legii.

„Pentru construcţia, înfiinţarea şi funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi 50% din bugetele autorităţilor publice interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene”, se mai arată arată în legea adoptată.

În total, ar urma să fie înființate opt centre, câte unul în fiecare regiune de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declara în toamna anului trecut că sunt peste 2 milioane de români care au consmat droguri în România, iar cifra ar putea fi chiar mai mare.

Potrivit ultimului raport al Agenției Naționale Antidrog, din anul 2022, pe întreg teritoriul României au solicitat asistenţă 3.097 persoane consumatoare de droguri.

În acest moment, Agenția Națională Antidrog are o rețea formată din 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere anti-drog, dezvoltate la nivel național.

Așa cum a scris și Europa Liberă, rețeaua are probleme semnificative.

Conform unui raport al Curții de Conturi, 41 dintre centre nu au echipă terapeutică completă care să asigure evaluările solicitate și serviciile minime de asistență pentru consumatorii de droguri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG