Linkuri accesibilitate

Parlamentul Ucrainei a început votul pentru demisiile miniștrilor înaintea restructurarii guvernului


Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a fost una dintre principalele figuri ale eforturilor constante ale Kievului de a cere sprijin internațional pentru Ucraina.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a fost una dintre principalele figuri ale eforturilor constante ale Kievului de a cere sprijin internațional pentru Ucraina.

Parlamentarii ucraineni au început să voteze la Kiev pe 4 septembrie cu privire la posibilele demiteri ale membrilor cabinetului și ale altor înalți oficiali, după o serie de demisii prezentate în ultimele 24 de ore, care au urmat sugestiei președintelui Volodimir Zelenski privind o schimbare a guvernului.

Deputații au demis un vicepremier și trei miniștri, dar deocamdată nu au decis nimic cu privire la una dintre cele mai importante demisii, cea a ministrului de externe Dmitro Kuleba.

Kuleba, una dintre principalele figuri ale eforturilor Kievului de a oferi sprijin internațional de la începutul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei în februarie 2022, și-a prezentat demisia miercuri dimineață.

Comentând viitorul lui Kuleba și al restului cabinetului de 22 de membri, Zelenski a spus pe 4 septembrie că „avem nevoie de energie nouă, iar acești pași se referă la consolidarea statului nostru în diferite domenii”.

Președintele Parlamentului, Ruslan Stefanchuk, a informat publicul despre demisia lui Kuleba, precum și despre cele cu o zi mai devreme a doi vicepremieri și trei miniștri de cabinet, ca parte a ceea ce ar putea fi cea mai mare revizuire a cabinetului de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, acum 36 de luni.

Șeful partidului partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, Davyd Arakhamia, a declarat pe 3 septembrie că mai mult de jumătate din cele 22 de posturi ale guvernului vor fi schimbate într-o încercare de „repornire mare a guvernului”.

Presiunile dintre aliați au crescut pentru ca Washingtonul și alte capitale să elimine restricțiile privind utilizarea de către Kiev a armelor și artileriei furnizate de Occident, inclusiv pentru a permite atacuri mai adânc în interiorul teritoriului rus.

Într-una dintre primele întâlniri ale parlamentarilor din sesiunea din 4 septembrie, aceștia nu au reușit să o demită pe viceprim-ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar Irina Vereșciuk, cu doar 214 de voturi în Rada Supremă de peste 450.

Aceștia au aprobat demiterea ministrului Industriilor Strategice Oleksandr Kamyshin, care a supravegheat producția internă de arme, cu 243 de voturi. Deputatul Yaroslav Zheleznyak de la partidul lui Zelenski a sugerat că Kamyshin va deveni un consilier strategic al lui Zelenskiy, dar acest lucru nu a putut fi confirmat în mod independent.

De asemenea, parlamentarii au aprobat demiterea vicepremierului pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică Olha Stefanishyna și a ministrului Mediului Ruslan Strileț.

Votul privind demiterea președintelui Fondului Proprietății de Stat, Vitaliy Koval, a fost scurt, potrivit legiuitorului și aliat al lui Zelenski Oleksiy Honcharenko.

Parlamentarii nu par să fi votat demisia ministrului Justiției Denys Malyuska.

Zelenski a spus că vor avea loc mai multe schimbări la guvern în efortul de a-l consolida și de a oferi rezultatele de care țara are nevoie.

„De aceea vor avea loc o serie de schimbări de personal în cabinetul de miniștri și în biroul președintelui”, a spus el pe 3 septembrie, indicând că schimbările vor avea loc în toamnă.

Zelenski a mai spus că Ucraina are nevoie de mai multă interacțiune între guvernul central și comunități, în special în timpul pregătirii pentru sezonul de iarnă.

Kuleba, în special, a fost considerat de mulți drept un mesager eficient al avertismentelor Ucrainei că oprirea agresiunii Rusiei este esențială pentru restul Europei și Occidentului, împreună cu cererile de a continua aprovizionarea masivă cu armată și alte livrări de către membrii NATO către un nonmembru care se apără împotriva atacului rus. .

Articol scris pe baza informatiilor de la Reuters și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG