Linkuri accesibilitate

Parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale pe care le încasează


Premierul Marcel Ciolacu a participat la ședința comună a celor două camere ale Parlamentului. Înaintea plenului, s-au reunit în şedinţe separate structurile de conducere ale PNL şi PSD. Imagine de arhivă din 15 iunie 2023.
Premierul Marcel Ciolacu a participat la ședința comună a celor două camere ale Parlamentului. Înaintea plenului, s-au reunit în şedinţe separate structurile de conducere ale PNL şi PSD. Imagine de arhivă din 15 iunie 2023.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit luni într-o şedinţă comună pentru a vota, în regim de urgență, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, cunoscute și ca pensii de serviciu.

Proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale a fost adoptat cu 382 de voturi „pentru”, trei abțineri, iar alți trei nu au votat deși au fost prezenți.

Premierul Marcel Ciolacu și-a asumat succesul criticând guvernările de dreapta din ultimii ani, despre care spune că nu au reușit să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor. El a precizat că următoarea țintă a guvernului său va fi cumulul pensiei cu salariul, cu excepția câtorva categorii precum actorii sau profesorii universitari.

Pe tot parcursul ședinței, senatoarea rusofilă Diana Șoșoacă a încercat să întrerupă votul. Fostă membră a partidului AUR, ea a făcut zgomote cu un fluier și un clopoțel, în timp ce striga că pensiile speciale „sunt o minciună” și că proiectul adoptat ar fi neconstituțional.

Proiectul modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

Deputatul PSD Alfred Simonis, inițiator al proiectului, afirmă în expunerea de motive că ar urma să fie făcută astfel „o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”.

De asemenea, proiectul ar urma „să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”.

Aleșii Puterii, maraton legislativ de luni, pentru a nu pierde miliardele de euro la UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:10 0:00

După ședința conducerii PNL, organizată înaintea votului din plenul Parlamentului, președintele acestui partid, Nicolae Ciucă, a anunțat că liberalii care nu votează proiectul de eliminare a pensiilor speciale vor fi excluși.

„Sunt convins că veţi întreba ce se va întâmpla cu cei care nu votează legea (de modificare, n.r.) pensiilor parlamentarilor. Am luat decizia ca cei care nu votează să fie excluşi din partid”, a spus Nicolae Ciucă, prezentând concluziile ședinței.

Proiectul „original” vs. CCR

Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului. Au fost înregistrate 8 voturi „pentru” şi o abţinere.

Aceștia au mai fost de acord că „parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”, conform expunerii de motive.

Partidul de opoziție USR a transmis săptămâna trecută că partidele din coaliția de guvernare, PSD și PNL, ar trebui să voteze „proiectul original” de eliminare a pensiilor parlamentarilor, nu un proiect „copy-paste depus ipocrit după 13 luni”.

USR afirmă că face referire la proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale depus în luna mai 2022, imediat după ce parlamentarii și-au recăpătat privilegiile în urma unei decizii a CCR.

„Printr-un abuz fără precedent, PSD și PNL refuză de peste 13 luni introducerea proiectului în circuit parlamentar”, mai spune acest partid.

Însă, foștii parlamentari, prin vocea lui Eugen Nicolicea, au anunțat că vor contesta dispozițiile noului proiect la Curtea Constituțională a României (CCR).

Fostul deputat PSD a mai spus proiectul este „copy paste după o lege declarată neconstituţională” de către CCR anii anteriori.

În plus, Nicolicea a susținut că acestea nu sunt pensii, ci indemnizaţii acordate „pentru a fi ferit de tentaţii de corupţie şi presiuni economice”, iar eliminarea acestor venituri „va lovi în cei săraci”.

„Cei săraci, dacă vor ajunge în Parlament, vor fi tot timpul la mâna şefilor care nu îi vor mai pune pe listă şi aşa mai departe”, a spus Eugen Nicolicea.

Articol scris cu ajutorul relatărilor Agerpres și News.ro.
XS
SM
MD
LG