Linkuri accesibilitate

Parlamentarii au blocat proiectul care le taie indemnizația cu 25%


Deși vorbesc de solidaritate în perioada epidemiei de coronavirus, aleșii au grijă să nu le scadă veniturile.

Au trecut trei luni de când deputatul USR, Tudor Benga, a depus o inițiativă legislativă prin care propunerea reducerea indemnizației senatorilor și deputaților cu 25% din cauza epidemiei de coronavirus. Proiectul a primit un punct de vedere de la Consiliul Legislativ și de la Guvern, iar de atunci stă în sertarele din Parlament.

Proiectul USR a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 1 aprilie și are un singur punct care modifică Statutul aleșilor: „pe perioada stării de urgență și ulterior acesteia timp de 6 luni calendaristice, indemnizația lunară a deputaților și senatorilor se reduce cu 25%”.

„E nevoie de un efort colectiv pentru a ajuta la redresarea situației economice...Parlamentarii trebuie să dea dovadă de spirit civic și să își manifeste solidaritatea cu cetățenii din circumscripțiile în care au fost aleși și cu angajații trimiși în șomaj tehnic care sunt plătiți cu 75% din salariul de bază”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Premierul Ludovic Orban a dat și el un mesaj similar la începutul lunii aprilie, vorbind despre nevoia solidaritate. Într-o ședință de Guvern din aprilie, i-a transmis ministrului Muncii „să găsească o formă de exprimare a solidarității și pentru șefime, pentru demnitari”.

Cu un proiect în Parlament și cu o poziționare a premierului în favoarea solidarității, totul părea doar o formalitate.

Proiectul legislativ a rămas în sertarele Parlamentului din momentul depunerii sale, nefiind repartizat de Birourile Permanente Reunite spre comisii.

„Este încă un caz în care majoritatea parlamentară ne blochează proiectele prin sertare. Avem proiecte ca Fără penali în funcții publice, care este blocat în sertarul Comisiei Juridice de la Cameră. Avem abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, blocat la introducerea în plenul comun. Și acest proiect de solidaritate este blocat în sertarul Birourilor Permanente Reunite. PSD, în special, este specialist în folosirea pârghiilor de control parlamentare pentru a refuza dezbaterea asupra temelor care nu le convin”, a declarat liderul grupului USR din Camera Deputaților, Cătălin Drulă, pentru Europa Liberă.

Social-democrații contactați de Europa Liberă au refuzat să comenteze situația, spunând că decizia aparține Birourilor Permanente Reunite.

Nici Guvernul nu s-a grăbit cu elaborarea unui răspuns pentru această inițiativă legislativă. Termenul la care Executivul trebuia să dea răspunsul era 15 aprilie. Poziția Guvernului a sosit la Parlament însă pe 29 mai, după ce România a ieșit din starea de urgență.

Punctul de vedere este că Parlamentul va decide asupra oportunității asupra inițiativei legislative. Guvernul atrage atenția însă multor probleme din acest proiect, chiar dacă poziția sa pare una neutră.

„Având în vedere că indemnizația parlamentarului are regimul juridic al salariului, este posibilă diminuarea sa în măsura în care sunt respectate condițiile articolului 53 din Constituție. Prin raportare la jurisprudența Curții Constituționale, era necesar ca inițiatorul să circumscrie diminuarea cu 25% a indemnizației parlamentarilor la motivele expres prevăzute de textul constituțional, să justifice măsura într-o societate democratică și proporționalitatea restrângerii cu situația care a determinat-o”, se arată în punctul de vedere al Guvernului

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

  • Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  • Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Inițiatorul legii dă vina pe Guvern pentru blocarea proiectului, dar și pe majoritatea construită în Parlament în jurul PSD.

„Guvernul a întârziat foarte mult să dea un punct de vedere. Punctul ăsta de vedere era foarte important, a fost dat după ce a expirat starea de urgență, iar proiectul legislativ pleca fix de la starea de urgență. Birourile Permanente au ținut proiectul la mapă și nu l-au trimis mai departe la comisii. E blocat la Birourile Permanente Reunite. Nu știu de ce a fost blocat. Trebuie acum să ajustez proiectul de la starea de urgență la starea de alertă”, a declarat Tudor Benga pentru Europa Liberă.

Deputatul susține că intenția proiectului era să dea un semnal de la vârf că ar trebui ajustate cheltuielile statului.

„Mie mi se pare în continuare că statul ar trebui să își reducă anumite cheltuieli. La proiect nu renunț. Proiectul putea să treacă imediat în starea de urgență. Știți foarte bine care este majoritatea parlamentară”, a adăugat Tudor Benga.

Indemnizația brută a unui ales este de aproape 18.000 de lei (aproximativ 3.750 euro) în fiecare lună. Un calcul simplu arată că în fiecare lună s-ar putea strânge peste 435 de mii de euro dacă această lege s-ar aplica.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG