Linkuri accesibilitate

UPDATE. Parlamentul European decide astăzi dacă respinge definitiv candidatura Rovanei Plumb


Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi

Comisia de Afaceri Legale (JURI) a fost chemată de președintele Parlamentului European, David Sassoli, să decidă dacă este definitiv veto-ul pronunțat săptămâna trecută în privința Rovanei Plumb și a comisarului european propus de Ungaria, László Trócsány,

UPDATE. Comisia JURI a respins ordinea de zi a ședinței, în care era programată o nouă decizie în privința incompatibilității Rovanei Plumb și a lui László Trócsány, reprezentantul Ungariei, din cauza unor conflicte de interese. Anunțul îi aparține eurodeputatului PNL, Siegfried Mureșan, care a spus că au fost nouă voturi împotrivă și două abțineri pentru reluarea discuțiilor. Refuzul de a relua discuțiile fusese anticipat de o membră a comisiei, Manon Aubry, care spunea că va părăsi ședința dacă se va pune problema unui nou vot, în chestiunea conflictului de interese al celor doi comisari candidați, considerat clar, din punctul său de vedere.

Înaintea ședinței, Rovana Plumb a trimis o scrisoare membrilor JURI, în care anunța că și-a stins conflictul de interese prin plata împrumutului de 800.000 lei către o persoană privată.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat, încă de la finalul săptămânii, că dorește un răspuns fără echivoc în privința candidaturii celor doi la postul de comisar european.

JURI trimisese o scrisoare în care prezenta motivele pentru care Rovana Plumb și László Trócsány sunt considerați incompatibili cu postul de comisar european din cauza unor presupuse conflicte de interese. Sassoli le-a cerut ca până luni la prânz membrii Comisiei JURI să răspundă dacă este posibil să se răzgândească sau nu.

Este nevoie de două precizări. Prima se referă la faptul că până acum nu s-a mai întâmplat ca JURI să dea veto în cazul unor candidați la funcțiile din guvernul UE, așadar nu există o procedură la care să se apeleze. A doua precizare are în vedere că votul în această comisie este cel referitor la integritatea candidaților propuși de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Audierea propriu-zisă a candidaților debutează în octombrie, în comisiile de specialitate, în cazul lui Plumb, fiind vorba despre Comisia de Transporturi.

În discuție se mai află și poziția Comisiei JURI, care s-ar putea să nu mai dezbată din nou cazul Plumb. Manon Aubry, membră a Comisiei JURI din partea stângii populiste franceze, La France Insoumise, a anunțat că este posibil ca la ședința, programată la ora 11.30, ora României, când este programată teuniunea JURI, eurodeputații să părăsească sala, de vreme ce și-au exprimat votul săptămâna trecută și a fost clar. Este vorba despre votul de 20 pentru și 0 împotriva respingerii candidaturii Rovanei Plumb.

Nu este clar ce urmează să se întâmple la nivelul raportului de forțe între Comisia Europeană și Parlamentul European. Nu se știe încă dacă Ursula von der Leyen este dispusă să susțină în continuare două candidaturi respinse din motive de integritate, după ce un total de zece dintre comisarii propuși de ea au ridicat semne de întrebare sub acest aspect. Mai cu seamă pentru că toți reprezentanții Comisiei Europene urmează să fie supuși votului PE și în comisii și la nivel de plen.

La București, opoziția și președintele Iohannis au cerut retragerea Rovanei Plumb și desemnarea unui alt candidat, care să primească acordul Parlamentului național și avizul șefului statului. În replică, Viorica Dăncilă a anunțat că o susține în continuare pe Rovana Plumb pentru poziția de comisar european. Cu toate acestea, pe culoarele politicii se vorbește despre posibila înlocuire a lui Plumb, fie cu actualul ministru de externe, Ramona Mănescu, o prietenă personală a Vioricăi Dăncilă din perioada în care amândouă erau europarlamentare, fie cu Luminița Odobescu, ambasadoarea României la UE, cea care a cunoscut o propulsare în carieră în perioada în care Victor Ponta era prim-ministru. Se mai vorbește, tot la nivel de zvon, și despre desemnarea lui Victor Ponta comisar european, deși este puțin plauzibil că fostul premier ar lăsa negocierile politice și anul electoral 2020 pentru a fi comisar în Comisia von der Leyen.

Oficial, Guvernul, cel care trebuie să facă nominalizarea, nu s-a comunicat nimic, în afară de declarația de susținere, în această etapă, a Vioricăi Dăncilă pentru Plumb.

Rovana Plumb a stârnit neîncerederea europarlamentarilor din Comisia JURI pentru un împrumuturile pe care le-a luat cu titlu personal de la două persoane private. Dincolo de faptul că nu și-a declarat toate angajamentele financiare, Plumb a împrumutat bani de la un investitor în domeniul turismului, Ion Neculaescu, ai cărei fii au fost angajați de Plumb la cabinetele guvernamentale pe care le-a condus, iar unul dintre aceștia este acum angajat la cancelaria Vioricăi Dăncilă. Chiar a fost o întrebare în timpul audierii suplimentare în Comisia JURI, dacă intenționează să-l ajute pe Ion Neculaescu cu drumuri bune în jurul hotelurilor pe care le deține.

Pe fondul suspiciunilor privind capacitatea sa de returnare a împrumurilor la persoane private mai rămâne de elucidat cine este Elena Loghin, persoana asupra căreia Plumb a refuzat să dea vreun amănunt, și care a împrumutat-o pe europarlamentara PSD cu 800.000 lei, pe care se baza că-i vor fi decontați după alegerile europarlamentare, dar care au fost blocați de AEP. Așadar, în cazul lui Plumb, este vorba despre justificare de bani albi

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG