Linkuri accesibilitate

UE va avea o agenție pentru combaterea spălării banilor. Ce prevede acordul negociat la nivel european


Bancnote de 500 și de 200 de euro confiscate de polițiștii spanioli de la mafia georgiană (imagine de arhivă).
Bancnote de 500 și de 200 de euro confiscate de polițiștii spanioli de la mafia georgiană (imagine de arhivă).

Deputații europeni au finalizat joi un acord cu Consiliul European cu privire la primul pachet legislativ pentru combaterea spălării banilor, a prevenirii finanțării terorismului și a evitării sancțiunilor. De asemenea, va fi înființată o agenție pentru combaterea spălării de bani.

Regulamentul prevede legislație europeană uniformă și modalități de implementare și pedepsire a spălării banilor în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Susținătorii săi spun că va crește transparența în mediul public și privat şi va asigura accesul jurnaliștilor și societății civile la registrele privind beneficiarii reali ai banilor sau a bunurilor cu valoare moare, precum iahturi sau mașini de lux.

Printre principalele măsuri ale acordului se numără:

  • supravegherea uniformă la nivelul UE și aplicarea normelor și sancțiunilor în toate țările membre;
  • vor fi accesibile informații privind beneficiarii efectivi;
  • puteri sporite pentru instituțiile financiare de control și aplicare a legilor;
  • o limită la nivelul UE de 10.000 de euro pentru plățile în numerar;
  • normele de transparență se vor aplica cluburilor de fotbal începând din 2029.

„Spălarea banilor este una dintre cele mai sofisticate infracțiuni. Este un furt public care finanțează teroriștii, traficanții de droguri sau de carne vie și grupurile infracționale organizate”, a declarat europarlamentarul român Dragoș Pîslaru, raportor Renew Europe al comisiei de economie a Parlamentului European pentru acest regulament.

El a mai spus că „guvernele au tolerat spălarea banilor decenii întregi, în loc să finanțeze reforme și investiții. Acest nou pachet va alimenta cetățenii cinstiți cu transparență, justiție și echitate”.

„Spălarea de bani înseamnă vieți pierdute, sărăcie, oligarhie și corupție. Este timpul să îi punem capăt odată pentru totdeauna. Și facem pași concreți în această direcție prin prin noul pachet legislativ”, a menționat Ramona Strugariu.

La acest pachet, ea a fost raportoare Renew Europe a comisiei pentru drepturi și libertăți a Parlamentului European pentru regulamentul și directiva pentru combaterea spălării banilor și prevenirii finanțării terorismului.

Strugariu subliniază că noul acord va combate spălarea banilor, criminalitatea organizată și va împiedica evitarea sancțiunilor internaționale.

Acordul va întări legile și instrumentele actuale. Pentru ca acordul să intre în vigoare trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul și Consiliul European.

România nu a candidat să găzduiască noua agenție

Pe lângă regulament, pachetul negociat la nivel european conține și o directivă actualizată, precum și înființarea Agenției europene pentru combaterea spălării de bani.

Nouă state s-au înscris în cursa pentru găzduirea agenției, acestea fiind audiate la finalul lunii ianuarie.

România nu și-a depus candidatura, acuză eurodeputații români din grupul Renew Europe.

„România a avut șansa egală cu celelalte state UE să candideze pentru găzduirea Agenției europene pentru combaterea spălării banilor, dar ministrul finanțelor, Marcel Boloș, nici nu a trimis la Bruxelles cererea de candidatură. Acesta este un semn mare de întrebare cu privire la ochiul pe care politicienii noștri îl închid în fața spălării de bani”, a declarat europarlamentarul român Dragoș Pîslaru.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG