Parlamentul European urmează să voteze pe 21 ianuarie o rezoluție legată de represiunea din Belarus și alegerile nelegitime organizate de regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukașenko.
Proiectul de rezoluție, obținut de RFE/RL, denunță cu fermitate alegerile prezidențiale planificate în Belarus pe 26 ianuarie, etichetându-le drept „o farsă” din cauza mediului represiv și a lipsei de standarde democratice.
Lukașenko, președinte al țării din 1994, este de așteptat să câștige și acest tur de scrutin.
Campania electorală a fost marcată de intimidarea alegătorilor, suprimarea presei independente și interzicerea candidaților democrați.
Fostul secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pe 17 ianuarie, când încă era în funcție, că „mediul represiv” din Belarus împiedică alegerile prezidențiale libere și corecte.
Proiectul de rezoluție a Parlamentului European afirmă că președinția lui Aleksandr Lukașenko nu este recunoscută și solicită organizarea de alegeri libere și corecte.
Rezoluția condamnă, de asemenea, încălcările sistematice ale drepturilor omului în Belarus, reprimarea societății civile și complicitatea țării cu Rusia în războiul împotriva Ucrainei.
Documentul afirmă sprijinul pentru poporul belarus în obținerea democrației și a drepturilor omului.
Proiectul de rezoluție subliniază, de asemenea, că peste 1.250 de prizonieri politici sunt ținuți în custodie în Belarus, dintre care mulți se confruntă cu tortură, cu condiții care pun viața în pericol și lipsa îngrijirilor medicale.
Rezoluția subliniază că organizațiile societății civile, jurnaliștii, avocații, liderii religioși și activiștii politici continuă să fie persecutați în țară.
Săptămâna trecută, postul de televiziune de stat belarus ONT a difuzat o serie de filme de propagandă numite Svaboda Slova (Libertatea de exprimare), care conțineau interviuri cu jurnaliști RFE/RL deținuți în închisori.
Proiectul de rezoluție al Parlamentului European îndeamnă statele membre ale UE să investigheze încălcările drepturilor omului în Belarus folosind jurisdicția universală, care permite statelor sau organizațiilor internaționale să pretindă jurisdicție penală asupra unei persoane acuzate, indiferent de locul în care a fost comisă infracțiunea.
Documentul mai sprijină trimiterea de către Lituania a Belarusului la Curtea Penală Internațională pentru crime împotriva umanității.
Proiectul de rezoluție laudă rezistența forțelor democratice și a organizațiilor societății civile din Belarus.
Documentul solicită, de asemenea, acordare de sprijin continuu UE, inclusiv vize, burse și granturi pentru belarușii exilați, procese simplificate de viză pentru cei care fug de persecuție și programe de reabilitare pentru deținuții politici și familiile lor.
Proiectul de rezoluție reafirmă, de asemenea, sprijinul Parlamentului European pentru forțele democratice belaruse, conduse de liderul opoziției exilate Sviattala Tihanovskaia, și îndeamnă la unitate în rândul mișcărilor pro-democrație.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.