Linkuri accesibilitate

Programe spion găsite pe telefoanele europarlamentarilor din comisia de apărare și securitate


Parlamentul European le-a cerut miercuri membrilor subcomisiei sale de apărare și securitate să-și ducă telefoanele la serviciul IT pentru verificarea lor de programe spion, după ce a găsit urme de hacking pe două dispozitive.

Parlamentul European este în alertă maximă din cauza unor atacuri cibernetice și interferențe străine chiar în perioada premergătoare alegerilor UE din iunie.

Telefoanele membrilor și personalului din subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE) au fost atacate cu instrumente software de supraveghere intruzive, a declarat instituția într-un e-mail intern.

Toți parlamentarii din subcomisie au fost sfătuiți să-și ducă telefoanele la serviciul IT al instituției pentru a fi verificați pentru spyware, potrivit e-mailului, văzut de Politico. Un membru al subcomitetului de securitate și apărare a făcut marți o verificare de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de spyware pe telefonul său.

Europarlamentarul român Dragoș Tudorache (Renew Europe), supleant în subcomisia pentru securitate şi apărare din Parlamentul European, a confirmat, miercuri pentru News.ro, că a fost detectat un software de spionaj la unele telefoane mobile ale unor membri ai SEDE, şi trebuie verificate telefoanele pentru a vedea câţi sunt afectaţi. El a mai spus că nu este de mirare faptul că astfel de atacuri cibernetice se întâmplă, mai ales că subcomisia are discuţii şi despre Rusia şi ameninţările la securitate.

„Cine are interes să afle ce discută membrii subcomisiei, probabil ca a infectat telefoanele ca să afle mai multe. Nu e o surpriză că unii vor sa afle ce se discută în Parlamentul European şi, cum SEDE a început discuţii legate de Rusia, despre ameninţările la securitate, nu e de mirare că apar şi astfel de atacuri”, a completat Tudorache (News.ro).

Purtătorul de cuvânt adjunct al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat că „urme găsite în două dispozitive” au dus la trimiterea e-mailului prin care li se solicită membrilor să-și verifice telefoanele.

„În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor din subcomisia pentru securitate și apărare, o atenție deosebită este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care îi susține activitatea”, se arată în comunicat.

Politico a făcut la sfârșitul anului trecut o analiză care a arătat că securitatea cibernetică a instituției lasă de dorit, că nu îndeplinește standardele și că „nu este pe deplin în concordanță cu nivelul de amenințare” reprezentat de hackerii și alte grupuri de profil.

Noile dezvăluiri urmează incidentelor anterioare cu alți membri ai Parlamentului European vizați de programe spion.

În 2022, telefoanele membrilor mișcării de independență catalane, inclusiv ale politicienilor din UE, au fost infectate cu Pegasus și Candiru, două instrumente de hacking.

În același an, membrul grec al Parlamentului UE și lider al opoziției Nikos Androulakis a fost vizat de Predator, un alt instrument spyware.

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat anterior și cu o tentativă de hacking de tip spyware.

Membrii Parlamentului European au înființat în 2022 o comisie specială de anchetă, care a investigat o serie de scandaluri în țări precum Spania, Grecia, Ungaria și Polonia și a spus că cel puțin patru guverne din UE au abuzat de instrumentele de hacking pentru câștiguri politice.

Serviciul IT al Parlamentului European a lansat un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru spyware în aprilie anul trecut și a derulat „sute de operațiuni” de când a început programul, se arată în comunicat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG