Linkuri accesibilitate

Declarația Parteneriatului Estic. Avertismente pentru Rusia


În fotografia de grup de la Reuniunea Parteneriatului Estic din 15 decembrie, de la Bruxelles, președintele Republicii Moldova se află alături de cel al României. România sprijină dorința de integrare europeană a Chișinăului.
În fotografia de grup de la Reuniunea Parteneriatului Estic din 15 decembrie, de la Bruxelles, președintele Republicii Moldova se află alături de cel al României. România sprijină dorința de integrare europeană a Chișinăului.

Declarația comună a liderilor europeni și ai celor din așa numitul Parteneriat Estic: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, semnată la finalul reuniunii de miercuri de la Bruxelles pledează pentru consolidarea statului de drept în aceste țări.

Documentul exprimă preocuparea „profundă” față de „destabilizarea continuă și de încălcările persistente ale principiilor dreptului internațional în multe părți ale regiunii Parteneriatului estic”, o referire la Rusia.

„Solicităm reînnoirea eforturilor de promovare a rezolvării pașnice a conflictelor nerezolvate din regiunea Parteneriatului estic pe baza principiilor și a normelor de drept internațional. Soluționarea pașnică a conflictelor, instaurarea unui climat de încredere și relațiile de bună vecinătate sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și socială și pentru cooperare”, arată documentul.

Sprijin economic

Uniunea Europeană propune un plan economic și de investiții pentru cei cinci parteneri (Belarus s-a retras din Parteneriat) menit să ajute atât la trecerea peste problemele cauzate de pandemie, cât și la consolidare economică prin „furnizarea mijloacelor necesare tranziției verzi și celei digitale, pentru a crea oportunități economice, asigurând prosperitate și locuri de muncă decente pentru toți”.

Uniunea Europeană vizează îmbunătățirea infrastructurii de transport din țările membre și a accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). UE va furniza o finanțare în monedă locală în valoare de 1 miliard EUR și va sprijini 500.000 de IMM-uri. „În plus, UE va furniza investiții de capital în valoare de 500 de milioane EUR pentru a ajuta IMM-urile, pentru a consolida ecosistemul start-upurilor, pentru a susține dezvoltarea economică, pentru a promova antreprenoriatul în rândul femeilor, pentru a crea locuri de muncă de calitate și pentru a continua dubla tranziție verde și digitală”.

Documentul menționează și importanța reducerii corupției în țările partenere, consolidarea statului de drept, instituirea unei administrații publice eficiente, transparente și responsabile, combaterea fraudei, a criminalității economice și a celei organizate și consolidarea securității, precum și a rezilienței cibernetice, „inclusiv în ceea ce privește amenințările cibernetice și hibride”.

În privința Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei, țări care ar fi sperat la pași importanți către o eventuală începere a negocierilor oficiale de aderare, declarația arată că UE recunoaște „aspirațiile europene ale partenerilor vizați, precum și alegerea europeană asumată de aceștia, astfel cum se prevede în acordurile de asociere. Acordurile prevăd accelerarea asocierii politice și a integrării economice cu Uniunea Europeană”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG