Linkuri accesibilitate

3 minute | UE avertizează Rusia, povești cu spioni adevărați, prima demisie cauzată de plagiat și minciună


În acest la granițele Ucrainei sunt comasați circa 100.000 de soldați ruși. Potrivit unor informații militare, numărul lor ar putea ajunge la 175.000. Și Ucraina își mobilizează trupele. Aici soldați ucrainieni la Novi Yarilovichi/ Chernihiv, 24 noiembrie 2021.
În acest la granițele Ucrainei sunt comasați circa 100.000 de soldați ruși. Potrivit unor informații militare, numărul lor ar putea ajunge la 175.000. Și Ucraina își mobilizează trupele. Aici soldați ucrainieni la Novi Yarilovichi/ Chernihiv, 24 noiembrie 2021.

Oficiali din Marea Britanie, Statele Unite, dar nu numai, atrag atenția ca „socializarea” de Sărbători nu se poate desfășura ca înainte de pandemie, ci cu prudență. Omicron stârnește temeri că sistemele de sănătate vor intra din nou în alertă, ba chiar vor fi copleșite de numărul pacienților.

Bună dimineața, dragi prieteni,

O evoluție cum nu mulți își permiteau să spere în cazul Florin Roman, un mozaic de informații în presa internațională dominate de două subiecte mari: Omicron și tensiunile de la granițele Ucrainei.

Iată principalele știri:

  • Consiliul European avertizează Moscova că orice acțiune ostilă contra Ucrainei va fi plătită scump.
  • SUA acordă compensații diplomaților și spionilor americani afectați de sindromul Havana. Șeful CIA și-a avertizat omologii ruși în acest dosar.
  • Florin Roman a demisionat de la Ministerul Cercetării în urma acuzațiilor că și-a plagiat disertația și că a mințit în privința licenței la Babeș-Bolyai.

UE a pregătit sancțiuni care vor afecta toate sferele vieții în Rusia

Șefii de guverne adunați la Consiliul European de iarnă au avertizat încă o dată Moscova că orice acțiune ostilă la adresa Ucrainei va fi plătită scump de Rusia, notează BBC.

Oficiali din domeniul apărării ucrainieni, dar și americani, anticipează posibilitatea unui asalt la sfârșitul lunii ianuarie sau în februarie.

La granițele estice și nordice ale țării vecine sunt comasați acum 100.000 de soldați ruși susținuți de linii de aprovizionare și unități medicale, iar informații militare recente citate de Washington Post indicau capacități pentru 175.000 de soldați și ofițeri.

Europa Liberă, care urmărește îndeaproape situația cu o redacție la Kiev și prin jurnaliștii săi ruși relatează că președintele Ucrainei, Volomir Zelenski, s-a întâlnit la summitul Parteneriatului Estic de ieri, 15 decembrie, cu președintele Franței, Emanuel Macron și cu noul cancelar german, Olaf Scholz.

Președintele Macron, cancelarul Scholz și președintele Zelensky la Summit-ul Parteneriatului Estic
Președintele Macron, cancelarul Scholz și președintele Zelensky la Summit-ul Parteneriatului Estic

Aceștia și-au reafirmat sprijinul pentru autoritățile de la Kiev. Zelenski s-a întâlnit de asemenea cu șeful Consiliului European, Charles Michel, reafirmând dorința Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene.

„Ceea ce așteaptă Ucraina acum este o serie de sancțiuni severe contra Rusiei în cazul iminentei escaladări a conflictului”, a accentuat Zelenski care pledează în continuare pentru negocieri cu Rusia în formatul Normandia, adică cu medierea Franței și Germaniei.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că noile sancțiuni pregătite deja contra Rusiei vor afecta „orice domenii ale vieții la care vă puteți gândi”. Înaltul oficial european a avertizat: „Dacă Rusia va trece la noi acțiuni ostile contra Ucrainei, costurile vor fi severe, iar consecințele serioase”.

Compensații pentru sindromul Havana și acuzații contra echipei lui Donald Trump

Washington Post deschide cu un articol legat de compensațiile la care au dreptul cei peste 200 de oficiali și ofițeri de informații americani, care aflați la posturile lor de pe toate continentele, au fost afectați de sindromul Havana.

A provoca afecțiuni ale creierului și sistemului nervos în rândul personalului diplomatic american și familiilor lor iese cu mult din sfera unui comportament acceptabil pentru „un serviciu de informații profesionist”, a fost mesajul pe care șefului CIA, William J. Burns l-a transmis omologilor din conducerea FSB (fostul KGB) și a Serviciului de Informații Externe al Rusiei, în timpul vizitei sale la Moscova de la finele lui noiembrie.

Directorul CIA, William Burns
Directorul CIA, William Burns

De această dată, Washington Post trece în revistă întrebările fără răspuns legate de sindromul Havana, cu implicațiile sale politice, dar și în privința implementării Havana Act, adoptat de administrația Biden în această toamnă, prin care cei afectați sunt îndrituiți să primească compensații.

Cea mai mare necunoscută rămâne însă chiar în miezul problemei. Unii membri ai Congresului și înalți oficiali americani cred că Rusia a țintit diplomații și spionii respectivi cu „o formă puternică de energie” fie cu intenția de a-i ține sub control, fie de a le se face rău. Și diplomați canadieni au fost victime ale sindromului Havana.

În altă ordine de idei, presa americană comentează acuzațiile aduse de comitetul pentru investigarea asaltului fidelilor lui Donald Trump de la 6 ianuarie 2021, asupra Capitolului. Congresul SUA se reunise în acea zi ca să valideze rezultatul alegerilor despre care președintele învins, Donald Trump, spunea că ar fi fost falsificate.

Șeful staff-ului lui Donald Trump, ca „gatekeeper” al fostului președinte, Mark Meadows este cel mai expus legal și acum cu interese contrare celor ale lui Donald Trump, comentează Washington Post.

Meadows este cel care a furnizat comitetului de investigație mesajele apropiaților președintelui, inclusiv fiul și moderatori de la Fox News, care în orele asaltului îi cereau lui Donald Trump să îi oprească pe agresori.

New York Times trece în revistă „loialiștii” care au conlucrat anul trecut pentru menținerea lui Donald Trump la putere, deși pierduse alegerile.

NYT anunță și ancheta financiară care îl privește pe fostul președinte. Se pare că Donald Trump și-ar fi supraevaluat averea ca să obțină mai mulți bani de la creditori.

Ministrul Roman, acuzat de plagiat și minciună, a demisionat

Toată presa centrală de la București, inclusiv Europa Liberă, anunță că Florin Roman nu mai e ministru. A demisionat după ce a devenit evident că a plagiat pagini întregi din lucrarea de disertație și că a absolvit Facultatea de Contabilitate la Universitatea Babeș-Bolyai.

Libertatea publică un interviu cu rectorul prestigioasei universități de la Cluj din care reiese că deputatul PNL, Florin Roman, și-a falsificat CV-ul.

Nu a absolvit nimic la Babeș-Bolyai, ci are studii universitare de scurtă durată la o universitate privată neacreditată de la Alba-Iulia. Tocmai din cauza neacreditării instituției respective, examenul de absolvire a fost susținut la Babeș-Bolyai, dar în contul facultății private din Alba-Iulia.

În paginile aceleiași publicații, jurnalista și prof. univ. Emilia Șercan, veterana bătăliei contra falsurilor din mediul academic, salută încheierea scandalului: „E prima dată în 10 ani când un ministru demisionează în urma acuzațiilor de plagiat”. Vestea poate fi citită și în The Guardian.

  • The Times prezintă în detaliu povestea unui spion MI5 care a falsificat datele informatorului său musulman, după ce șefii descoperiseră că respectiva sursă mințise în mai multe situații. Un scenariu de thriller cu date reale.
  • Dacă ați lucrat de acasă de la începutul pandemiei încoace, sigur vă interesează recomandările NYT în materie de viață profesională online. Doza de umor bonus.
  • Din categoria „viața în pandemie”, un studiu citat the Times constată că proprietarii de câini sunt mai puțin expuși depresiei pentru că se simt iubiți. Confirmând zicerea „un câine obișnuit este o persoană mai simpatică decât un om obișnuit”.

Nu uitați, dacă aveți comentarii și sugestii, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG