Linkuri accesibilitate

25 de ani de Parteneriat cu SUA | Parlamentarii au chiulit masiv de la ședința festivă. Ce vor politicienii


Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în primăvară cu Kamala Harris, vicepreședinta SUA. Oficialii americani au subliniat în mai multe rânduri rolul Parteneriatului Strategic. Imagine din aprilie 2022.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în primăvară cu Kamala Harris, vicepreședinta SUA. Oficialii americani au subliniat în mai multe rânduri rolul Parteneriatului Strategic. Imagine din aprilie 2022.

Parlamentul a dorit să marcheze, printr-o ședință solemnă, 25 de ani de Parteneriat Strategic cu SUA și a adoptat o Declarație pentru a marca momentul. Peste 200 de senatori și deputați nu apar însă pe lista celor care au votat Declarația, iar un senator PSD a votat împotrivă.

România a ratat, în iulie 1997, aderarea la NATO, dar vizita președintelui american Bill Clinton, venit la București la doar câteva zile după Summit-ul de la Madrid, a reprezentat un semnal pentru politicienii români că trebuie să mențină drumul spre vest.

Cu ocazia vizitei, pe 11 iulie, a fost lansat Parteneriatul Strategic, iar România și Statele Unite aniversează anul acesta 25 de ani de la acest moment. Pe 11 iulie, parlamentarii sunt însă în vacanță, iar ședința solemnă a fost organizată mai repede, marți, 28 iunie.

Momentul a coincis, însă, cu ultima săptămână de lucru din sesiunea parlamentară. Atmosfera de vacanță i-a făcut pe mulți parlamentari să absenteze și de la acest moment festiv.

Două voturi împotrivă

Lista de vot final arată că aproape 200 de senatori și deputați au chiulit. Au fost prezenți 266 de aleși dintr-un total de 465. În favoarea Declarației s-au înregistrat însă 255 de voturi, iar împotrivă au fost două voturi: un senator PSD și un parlamentar neafiliat.

Alți cinci parlamentari, deși prezenți la ședință, au apăsat pe tasta: „nu votez”. Din greșeală, se scuză unii aleși. Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, spune că a încurcat butoanele.

Parlamentarii au chiulit masiv de la ședința festivă prin care au fost marcați 25 de ani de Parteneriat Strategic cu SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00

Senatorul Ovidiu Puiu apare că a votat împotrivă, dar nu recunoaște acest lucru.

„E o eroare tehnică, am făcut și eu o cerere la Secretariatul general. Nu știu cum a ajuns acolo contra, eu am votat pentru. Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat. Poate am atins din greșeală, ce apare în caseta tehnică e o eroare. Susțin Parteneriatul cu SUA”, a declarat senatorul PSD pentru Europa Liberă.

Surse parlamentare susțin că al doilea parlamentar care a votat împotrivă este Francisc Tobă, ales pe listele AUR, dar exclus din partid. Diana Șoșoacă s-a abținut la vot, în timp ce George Simion a votat pentru Declarație.

Grupurile PNL și PSD au înregistrat cel mai mare număr de absenți. O sută douăzeci de deputați și senatori de la cele două grupuri nu apar pe lista de vot final privind Declarația adoptată de Parlamentul României. De la USR au lipsit șase senatori, iar de la AUR 18 aleși. S-au mai înregistrat absențe în grupul neafiliaților, dar și în cel al UDMR.

Cîțu cere SUA să ne tragă de mânecă dacă există derapaje în justiție. Următorul pas e eliminarea vizelor

Florin Cîțu, fost premier și fost președinte PNL, actual președinte al Senatului. Imagine generică.
Florin Cîțu, fost premier și fost președinte PNL, actual președinte al Senatului. Imagine generică.

Politicienii au lăudat la unison Parteneriatul cu SUA și nu au uitat să amintească de colaborarea militară din Afganistan sau Irak.

Premierul Ciucă nu a fost prezent în Parlament la ședința festivă, deoarece participa la o ceremonie privind extragerea gazelor din Marea Neagră. Partenerul economic este tot din SUA.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, și-a concentrat discursul pe respectarea statului de drept și eliminarea vizelor. Mai mult, el a vorbit despre cum a eliminat China din contractele cu energie nucleară sau pentru implementarea tehnologiei 5G.

„Trebuie să apreciem susținerea pentru statul de drept și respectarea statului de drept. Au fost momente când ne-am uitat la SUA pentru susținere, democrația noastră o luase în direcții greșite. Dacă observă derapaje ale democrației să ne tragă de mânecă”, a afirmat Cîțu, cu trimitere către guvernările PSD din timpul lui Liviu Dragnea sau Victor Ponta.

El a spus că, după Summit-ul de la Madrid, prezența militară a NATO pe flancul estic se va întări. Fostul lider PNL a precizat că Parteneriatul Strategic poate fi dus la nivelul următor prin eliminarea vizelor pentru SUA.

PSD vrea mai multă acțiune în zona economică și fără vize

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD.

Dacă reprezentantul PNL a vorbit despre justiție, vize și componenta militară, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a insistat pe dimensiunea economică și de securitate. Cu toate acestea, a ținut să precizeze că „eu și PSD vom fi de partea bună a istoriei”.

„România are nevoie de protecția SUA, se bazează pe parteneriatul direct cu SUA, cea mai înaltă garanție de securitate pentru cetățenii noștri”, a afirmat liderul PSD, care a lăudat parteneriatul pe linie militară și de informații.

Capitolul la care trebuie lucrat, a spus Ciolacu, este cel economic.

„România poate fi o soluție pentru afacerile mutate din Ucraina și Rusia. Știu că nu suntem singurii care vor asta, Turcia, Polonia sau Ungaria doresc același lucru. România are mai multe avantaje. PSD își va asuma să promoveze propunerile noastre de dezvoltare economică”, a declarat Ciolacu

Avertismentul lui Drulă: nu avem nevoie de un regres al democrației

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă.
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă.

Dacă pe partea de colaborare militară cu SUA, discursul lui Cătălin Drulă nu a fost diferit de cel al PNL și PSD, președintele interimar al USR a insistat pe ideea de respectare a democrației.

El a avut un mesaj explicit pentru președintele Klaus Iohannis, căruia i-a cerut să se delimiteze și să retragă proiectele de legi privind securitatea națională.

„Legile securității naționale nu trebuie să reprezinte un regres al României, domnule Iohannis. La 25 de ani de la inițierea acestui parteneriat este de neînțeles cum de au loc intervenții în justiție, cum un aparat de stat se chinuie să spună că plagiatul nu e furt”, a atacat Drulă, făcând referire la acțiunile din justiție legate de acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă.

Kelemen Hunor (UDMR): Războiul Rusiei este împotriva Occidentului

Președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Tema vizelor nu a lipsit nici din discursul președintelui UDMR, dar acesta a insistat pe componenta economică a Parteneriatului cu SUA.

„Parteneriatul a fost și este benefic pentru noi, dar trebuie întărit. Trebuie dublat în zona economică și statul român are obligația de a chema, invita și cere prezența investițiilor americane în țara noastră, dar nu doar în industria de apărare. Orice parteneriat presupune încredere”, a susținut Kelemen Hunor.

Declarația privind Parteneriatul Strategic cu SUA a fost citită de deputata Ana Cătăuță, fostă consilieră a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, când acesta conducea PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG