Linkuri accesibilitate

Un milion de lei pe lună. Cum au cheltuit partidele banii pe rețele sociale, la începutul anului electoral 2024


Facebook este rețeaua de socializare preferată de partidele din România pentru cumpărarea de reclame.
Facebook este rețeaua de socializare preferată de partidele din România pentru cumpărarea de reclame.

Peste trei milioane de lei au cheltuit partidele, în primele trei luni ale anului 2024, pentru reclame pe Facebook - principala rețea socială din România - arată o analiză a think thankului Expert Forum. În acest an vor fi organizate patru rânduri de alegeri.

Circa un milion de lei pe lună au cheltuit în total cele mai mari patru partide din România pentru promovare la începutul anului 2024, an în care urmează să aibă loc toate tipurile de alegeri. Față de aceeași perioadă a anului trecut, suma nu a crescut, arată raportul Expert Forum publicat luni.

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de paginile oficiale sau ale membrilor de partid din Uniunea Savați România (USR): 710.000 lei (142.000 euro).

Față de aceeași perioadă a anului trecut, raportul remarcă o scădere în cazul USR, scădere pusă pe seama plecării din partid a unor membri care cheltuiau sume semnificative cu promovarea online.

Partidul Național Liberal (PNL) a cheltuit aproape aceeași sumă - 709.000 lei (aproape 142.000 euro) pe promovarea pe Facebook în primele trei luni ale acestui an. Suma este în creștere față de perioada similară a anului trecut, dar cea mai mare vizibilitate nu a fost cumpărată de președintele partidului, Nicolae Ciucă, care e pe locul 4.

Pagina oficială a PNL se află abia pe locul al doilea în topul cheltuielilor. În fruntea cheltuielilor cu promovarea este pagina deputatului Sabin Sărmaș, care candidează la Primăria Cluj-Napoca împotriva colegului de partid Emil Boc.

Pe locul trei îl găsim pe Mihai Coteț, consilier local la Pitești și candidat la primăria acestui oraș, iar pe cinci - senatorul Ion Iordache, candidatul PNL la Consiliul Județean Gorj.

Partidul Social Democrat a cheltuit 659.000 de lei (aproape 132.000 euro) pentru promovarea pe Facebook, în aceeași perioadă de timp.

Pagina președintelui PSD, Marcel Ciolacu, a alocat de departe cea mai mare sumă: peste 265.000 de lei (53.000 euro).

Urmează președintele interimar al Senatului, Alfred Simonis, și Petru Bogdan Cojocaru, noul președinte al PSD Iași, cu circa 6.200 de euro fiecare. Pagina oficială PSD este abia pe locul patru.

În cazul AUR, cei mai mulți bani au fost investiți în pagina candidatului pentru Primăria București, Mihai Enache: peste 33.000 de lei (6.600 de euro), mai arată raportul Expert Forum.

Pagina lui George Simion, președintele AUR, a cheltuit mai puțin de 5.000 de euro în același interval de timp.

Expert Forum menționează însă că a inclus în analiză și pagini care „ar putea fi afiliate AUR judecând după conținut și după modul în care au fost înregistrate aceste pagini”.

De exemplu, în top 3 pagini cu cele mai multe reclame plătite se găsesc pagini de propagandă, pe ale căror site-uri web apar doar articole favorabile AUR:

  • 60m.RO: 737 de reclame, pentru aproape 22.000 de lei;
  • Curierul Românesc: 522 de reclame, pentru aproape 13.000 de lei;
  • Criticii.RO: 514 reclame, peste 12.000 de lei.

Acestor pagini li se adaugă și altele, precum political.ro sau gazetarii.ro. „Multe dintre aceste site-uri au date de contact și redacții minimale și puțin transparente”, afirmă Expert Forum.

În plus, raportul Expert Forum atrage atenția că suma cheltuită de paginile asociate cu AUR a crescut de aproape 20 de ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Mai multe dintre paginile care au promovat un număr ridicat de reclame – chiar dacă valoarea reclamelor nu este una mare – sunt legate de persoane apropiate de AUR și sunt promovate ca publicații de știri”, mai explică raportul.

Conform registrului de domenii rotld.ro, aceste pagini sunt înregistrate de firma DGI Multimedia Design SRL, care a a început să colaboreze cu AUR în campania electorală din 2020 și despre care Europa Liberă a scris în repetate rânduri.

Firma este înregistrată în comuna Holboca din județul Iași, de către Doina Grosu. Ea se prezintă ca jurnalistă pe pagina personală de Facebook și apare la 60m.ro cu emisiunea „Știrea Zilei”.

Anul trecut, firma și-a dublat cifra de afaceri, având venituri de peste 1,2 milioane de lei, și a înregistrat un profit de 184.000 de lei, potrivit termene.ro.

Europa Liberă a contactat-o pe Doina Grosu pentru un punct de vedere, însă nu a răspuns până la publicarea articolului.

De altfel, și în urmă cu o săptămână, ea a fost contactată pe WhatsApp ca să explice care este legătura cu partidul AUR. A promis că va reveni cu un punct de vedere, însă nu a mai răspuns.

Expert Forum a analizat și publicitatea cumpărată de cele patru partide - PNL, PSD, USR, AUR - pe Google, respectiv motorul de căutare al companiei, în primele trei luni din an.

Suma totală cheltuită a fost de aproximativ 600.000 lei (120.000 euro).

Filialele PSD au cheltuit jumătate din ea, adică aproape 300.000 de lei, iar în dreptul USR este trecută suma de 231.000 de lei.

PNL a cumpărat reclamă pe Google în valoare de 29.000 de lei, în timp ce în dreptul AUR apare o sumă neglijabilă: 6.000 de lei.

Cheltuielile au scăzut comparativ cu perioada similară din 2023, când s-au înregistrat plăți de aproape 700.000 lei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG