Linkuri accesibilitate

O reclamă pentru AUR, una pentru Piedone. Curiosul caz al legăturilor dintre partidul extremist și candidatul PUSL la Primăria Capitalei


Câteva pagini de Facebook apropiate partidului AUR au început să plătească reclame și pentru primarul sectorului 5 - teoretic, un adversar la alegerile din 9 iunie. În imagine: colaj cu sigla AUR și Cristian Popescu Piedone.
Câteva pagini de Facebook apropiate partidului AUR au început să plătească reclame și pentru primarul sectorului 5 - teoretic, un adversar la alegerile din 9 iunie. În imagine: colaj cu sigla AUR și Cristian Popescu Piedone.

Mai multe pagini de internet și Facebook care au legătură directă cu AUR îl promovează pe Piedone. Candidatul la Primăria Generală beneficiază chiar de reclamă plătită de aceste pagini. E încă o piesă din strategia de imagine prin care Piedone a ajuns unul dintre cele mai populare personaje din social media.

Dacă mâine ar fi alegeri în București, Cristian Popescu Piedone ar putea fi ales primar general. E creditat, arată datele celui mai recent sondaj de opinie, făcut de Avangarde, la comanda Digi24, cu 44% din voturi.

De ce ar fi Piedone opțiunea numărul unu a bucureștenilor? O explicație ar putea fi campania de imagine construită cu grijă ani la rând, care pare a fi șters legătura lui cu tragedia de la Colectiv, în care au murit 65 de oameni.

Și care s-a clădit pas cu pas, folosind strategii de marketing emoțional general valabile, care îi împing pe oameni să decidă cu inima mai degrabă decât cu mintea.

Iar la poziția deja dominantă pe care Piedone o are în social media se adaugă, în ultimul timp, una nouă. Promovarea sa în altă nișă decât cea obișnuită, una naționalistă, capitalizată de media apropiată partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor).

Europa Liberă a analizat discursul și colaborările pe care Piedone le-a abordat în strategia sa de a ajunge primar general.

„Mama Maria”

„Mama Maria” este, probabil, cea mai cunoscută vânzătoare de verdețuri de pe Facebook. Asta după ce, pe 27 iunie 2021, Piedone a postat, pe pagina sa de Facebook un clip cu femeia care vindea pe trotuar ardei și câteva legături de usturoi și pătrunjel.

„De azi încolo, are locul ei stabil aici”, îi spune Piedone unui subaltern, prin stație, după ce îi transmite să-i aducă Mariei o tarabă de la piață.

Videoclipul în care Piedone o ajuta pe „măicuța blândă, cu băsmăluță și șort înflorat, cusut grăbit, și veșminte cu iz de busuioc” a strâns aproape 14 milioane de vizualizări, și este cea mai de succes postare făcută vreodată de el. Clipul pare făcut ad-hoc, dar este editat cu muzică înduioșătoare pe fundal, ca să producă emoție.

Ascensiunea Mamei Maria pe Facebook a început pe 27 iunie 2021, cu o postare a lui Popescu Piedone.
Ascensiunea Mamei Maria pe Facebook a început pe 27 iunie 2021, cu o postare a lui Popescu Piedone.

Jurnaliștii Europa Liberă au căutat-o pe Mama Maria. Nu au găsit-o la taraba care i-a fost dedicată. Au aflat, însă, că femeia are 85 de ani și provine dintr-o localitate din județul Giurgiu. Ar locui în apropiere „pe undeva pe Calea Ferentari”, spun cei doi vânzători de flori de lângă chioșcul femeii.

Taraba galbenă, fixată în beton, pe care „mama Maria” o are la dispoziție într-o intersecție din sectorul 5, București, 22 martie 2024. Bătrâna nu se afla acolo vineri dimineață.
Taraba galbenă, fixată în beton, pe care „mama Maria” o are la dispoziție într-o intersecție din sectorul 5, București, 22 martie 2024. Bătrâna nu se afla acolo vineri dimineață.

Nu știu dacă are copii care să o ajute: „O mai ajută dom' primar cu câte unele” și spun că, de fapt, nici ei nu o cunosc prea bine, chiar dacă au văzut-o venind acolo „de ani de zile” ca să vândă puținele verdețuri pe care le are.

După succesul primului clip cu bătrânica, au urmat multe altele, toate cu audiențe mari. Personajul „Mama Maria” nu a lipsit de pe pagina de Facebook a lui Piedone nici măcar când acesta era în închisoare. Fiul său, Vlad Piedone Popescu, a continuat povestea.

Aproape 2 milioane de oameni au urmărit cum, în iunie 2023, Piedone, proaspăt ieșit din închisoare, a vizitat-o pe vânzătoare la aceeași tarabă.

De asemenea, videoclipul din preajma Crăciunului în care primarul sectorului 5 „a luat cina” împreună cu „Mama Maria” și angajații de la salubritate din subordine a fost văzut de 2,8 milioane de ori.

Cristian Popescu Piedone și „mama Maria” la un eveniment al angajaților de la salubritate din Sectorul 5, în preajma Crăciunului, 18 decembrie 2023.
Cristian Popescu Piedone și „mama Maria” la un eveniment al angajaților de la salubritate din Sectorul 5, în preajma Crăciunului, 18 decembrie 2023.

„De ce am vrut să-i fac o bucurie și lu' mamaie? Ea a fost cea care m-a sprijinit moral, iar acolo unde am fost plecat în vacanță a venit singurică cu șase legături de ceapă și patru salate să-mi aducă. Și m-a adoptat, acum sunt copilul ei. Acum, dacă eu nu mai am mamă... e mama mea. (...) I-auzi, nu mă ține de străin, sunt copilul ei!”, spune Piedone în acel videoclip.

Izbăvirea prin „Mama Maria”

Primarul sectorului 5 și-a dat seama că emoția stârnită de femeia bătrănă și necăjită e secretul succesului: aceste videoclipuri îi aduc mai multe vizionări decât cele în care își prezintă activitatea.

„Postează constant doar tipul ăsta de videoclipuri. A avut o grijă meticuloasă să le lege de personalitatea sa și de o izbăvire a personalității lui în ochii publici”, spune, pentru Europa Liberă, Mădălina Voinea, expert în monitorizarea online a dezinformării.

Ea adaugă că este clară imaginea pe care vrea să și-o construiască primarul sectorului 5: „Ați văzut că cel mai popular conținut de pe pagina domnului Piedone de anul trecut sunt exact filmulețele cu bătrâna care era recunoscătoare că a ieșit Piedone din închisoare, că poate să se reapuce de construit.”

Voinea mai spune că interacțiunile de pe pagina lui Piedone au crescut cu 20% anul trecut, în comparație cu precedentul: „Sunt foarte multe grupuri din Timișoara, din Cluj unde apar distribuite videoclipurile lui.”

„E o comunicare foarte bine pregătită, e de-a dreptul o strategie de comunicare de marketing. Postează constant. Sunt scenarii bine gândite pentru publicul domnului Piedone”, spune Mădălina Voinea, autoarea raportului și specialistă în monitorizarea online a dezinformării, pentru Europa Liberă.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în mai 2022, în timp ce era primar al Sectorului 5, la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, instrumentat după moartea a 65 de oameni în incendiul din 2015.

Instanța supremă l-a achitat pe Piedone după ce i-a admis recursul în casație, o cale extraordinară de atac.

El a fost eliberat în iunie 2023, după ce a stat un an și o lună în închisoare.

Pe 28 februarie 2024, Agenția Națională de Integritate a anunțat că Piedone este în conflict de interes pentru că și-ar fi angajat ginerele într-o instituție subordonată Primăriei pe care o conduce.
Edilul sectorului 5 a declarat că va da ANI în judecată.

Paginile AUR care îl susțin pe Piedone

Ultima oară când Cristian Popescu Piedone a plătit reclamă pentru pagina sa de Facebook a fost în septembrie 2021. Ceea ce înseamnă, spun specialiștii, că vizibilitatea sa a crescut organic. Are peste 900.000 de urmăritori și fiecare din postările sale are cel puțin câteva mii de interacțiuni, dacă nu milioane.

La creșterea de vizibilitate a paginii sale contribuie, în ultimul timp, și promovarea pe alte pagini decât cea proprie.

Câteva pagini de Facebook - unele se prezintă ca site-uri de știri - au început recent să plătească reclame prin care îl promovează pe Cristian Popescu Piedone, candidat la alegerile locale și europarlamentare al PUSL - Partidul Umanist Social Liberal.

Multe dintre aceste pagini sunt direct conectate cu AUR, așa cum au demonstrat jurnaliștii de la Rise Project. Și aceleași pagini de Facebook plătesc reclame și pentru partidul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), acuzat de mai multe ori în trecut de legături cu Rusia, potrivit unui raport publicat pe 19 martie de think thankul Expert Forum.

Paginile de Facebook care distribuie concomitent conținut favorabil pentru AUR și Cristian Popescu Piedone cu reclame plătite: 60m.ro, 4media.info, Gazetarii.ro, Criticii.ro, Curierul Românesc, Comentatorii.ro, Agențiadeinformații.ro, Flux60.ro.

„Odată ce a devenit clară intenția lui (Popescu Piedone - n.r.) de a candida la Primăria Generală, au apărut mai multe pagini de media alternativă, cu audienţă de la câteva sute de like-uri, la câteva sute de mii, care creează reclame pe Facebook promovându-l pe Piedone cu exact aceleaşi imagini și mesaje ca cele transmise de primar pe pagina sa oficială”, se menționează în raport.

„Unele dintre aceste pagini promovează obsesiv și partidul AUR, care are propriul candidat la Primăria Generală, pe Mihai Enache”, mai spun autorii raportului, Mădălina Voinea și Sorin Ioniță.

  • 60m.ro, Curierul Românesc, Gazetarii.ro, Criticii.ro

Toate aceste pagini de internet și cele de Facebook asociate sunt controlate de firma DGI Multimedia Design. Europa Liberă a început să scrie încă din 2020 despre acest SRL înregistrat în comuna Holboca din județul Iași.

Patroana firmei DGI Multimedia Design este Doina Grosu, responsabilă cu campania online a AUR încă de la alegerile parlamentare de acum patru ani.

În acea perioadă, Doina Grosu se prezenta ca jurnalistă pe pagina personală de Facebook, apărând la 60m.ro cu emisiunea „Știrea Zilei”.

Anul trecut, firma și-a dublat cifra de afaceri, având venituri de peste 1,2 milioane de lei, și a înregistrat un profit de 184.000 de lei, potrivit termene.ro.

În 2022, firma a primit, direct de la AUR, pentru reclamă și publicitate, peste 100.000 de lei, conform raportului înaintat de partid la Autoritatea Electorală Permanentă.

Europa Liberă a întrebat-o pe Doina Grosu, acționarul unic al firmei DGI Multimedia Design, care este legătura sa și a publicațiilor sale cu AUR și cu Cristian Popescu Piedone. Până la publicarea articolului nu am primit un răspuns.

Reclame plătite de pagini de Facebook pentru AUR și Cristian Popescu Piedone.
Reclame plătite de pagini de Facebook pentru AUR și Cristian Popescu Piedone.

Pagina Curierul Românesc îi avea în caseta redacțională, până în vara anului trecut, pe George Simion și Claudiu Târziu, liderii AUR, după cum a scris Europa Liberă.

Pagina nu mai este în prezent activă, însă site-ul arhive.org a salvat o copie care demonstrează acest lucru.

Publicația Misreport.ro scria în toamna anului trecut că numărul de telefon care apare în dreptul site-ului gazetarii.ro în datele furnizate către registratorul de domenii RoTLD este al lui Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

„La un moment dat am deținut direct sau printr-o firmă mai multe site-uri cu intenția de a investi în zona de media. Am făcut acest lucru dinainte de a intra AUR în Parlament, un timp și după, apoi au fost cedate deoarece am stabilit că am alte priorități”, a răspuns atunci Lulea.

De asemenea, Europa Liberă a relatat anul trecut că pagina Gazetarii.ro și Criticii.ro au același promotor, aceeași adresă și același număr de telefon de contact, împreună cu alte pagini precum Actiunea.ro, 4media.info și Economiștii.ro.

  • 4media.info

Europa Liberă scria în mai 2022 că site-ul 4media.info promovează partidul AUR precum și mesaje pro-ruse.

Reclame cu articole pozitive pentru George Simion, președintele AUR, și Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei.
Reclame cu articole pozitive pentru George Simion, președintele AUR, și Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei.

Și atunci, ca și acum (vezi răspunsul AUR mai jos), partidul spune că „nu există nicio relație contractuală” între cele două entități, deși numeroase articole publicate de 4media.info îl promovau pe Marius Lulea, prim vice-președinte și un important sponsor al partidului.

De altfel, publicația de fact-checking Factual.ro a demonstrat legătura dintre 4media.info și partidul AUR printr-un număr de telefon folosit de Dorin Marius Lulea.

Jurnaliștii Europa Liberă au încercat să contacteze publicația 4media.info la singurul contact disponibil pe pagina de Facebook, dar mesajul a fost că numărul de telefon nu este alocat.

  • Agentiadeinformatii.ro, flux60.ro

Publicația agențiadeinformații.ro preia cu precădere declarațiile comunicatorilor AUR. De la crearea sa, în octombrie 2022, a plătit în jur de 360 de reclame pentru promovarea acestor mesaje.

Una dintre aceste reclame, chiar la începutul lunii martie, a fost, însă, pentru promovarea unei declarații făcute de Cristian Popescu Piedone.

Agentiadeinformatii.ro - două exemple de postări plătite pe Facebook.
Agentiadeinformatii.ro - două exemple de postări plătite pe Facebook.

Pagina de internet cu același nume este înregistrată pe numele unei persoane fizice.

La fel și flux60.ro care, după multe reclame comerciale plătite, a început să promoveze mesaje politice - deopotrivă AUR și Cristian Popescu Piedone.

Două reclame cu articole pozitive pentru AUR și primarul sectorului 5, candidat la Primăria Capitalei.
Două reclame cu articole pozitive pentru AUR și primarul sectorului 5, candidat la Primăria Capitalei.

Europa Liberă a solicitat la adresa de email de pe pagina de Facebook agentiadeinformații.ro un punct de vedere privind legătura publicației cu AUR și Piedone. Nu am primit răspuns până la publicarea articolului.

Numărul de telefon de contact de pe pagina flux60.ro nu este conectat.

Piedone, legătura dintre Infrastructură 5 și Pensionari Sector 1

Iar la efortul de imagine din jurul lui Cristian Popescu Piedone contribuie chiar societățile din subordinea primăriei conduse acum de el (sectorul 5 al Bucureștiului), cu postări plătite. Sau chiar pagini fără nicio legătură cu sectorul 5.

De exemplu, pagina companiei Infrastructură 5, o societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local sector 5, a plătit 14 reclame în total, conform registrului Ad Library pus la dispoziție de compania Meta.

Potrivit raportului Expert Forum, doar în perioada ianuarie 2023 - februarie 2024, această pagină a cumpărat reclame pe Facebook în valoare de cel puțin 26.000 de lei (5.200 euro), prețul mediu al unei postări fiind 2.000 de lei (400 de euro).

„Toate reclamele promovate sunt videoclipuri sau poze de promovare a activității lui Cristian Popescu Piedone, folosind aceeași narativă în care politicianul e înfăţişat drept salvator și erou al poporului”, menționează Expert Forum.

Pagina de Facebook a companiei din subordinea Consiliului Local sector 5 promovează „pățaniile” primarului de sector.
Pagina de Facebook a companiei din subordinea Consiliului Local sector 5 promovează „pățaniile” primarului de sector.

„Nu cred că promovează Cristian Popescu Piedone, ci promovează activitatea sau proiectele Sectorului 5 și este în deplină legalitate”, răspunde edilul.

O reclamă plătită de pagina „Pensionari Sector 1” a adunat puțin peste 42.000 de afișări și a costat între 200 și 300 de lei, fiind activă câteva zile la începutul lunii martie.

„E foarte puțin probabil să existe o preluare organică, având în vedere că sunt reclame plătite”, explică Mădălina Voinea pentru Europa Liberă.

„Care ar fi interesul acestor website-uri de media alternativă să plătească reclame cu exact aceleași texte și imagini ca cele promovate de paginile lui Piedone?”, adaugă ea.

Fără să excludă o coincidență și o posibilă suprapunere pe o parte din electorat, specialista Expert Forum atrage atenția că „o pagină cu 300 de like-uri care plătește reclame online e cel mai probabil o campanie administrată de o firmă de marketing care primește bani și de la Piedone, și de la AUR”.

„Pare o cooperare”, răspunde ea, întrebată dacă poate fi vorba despre o competiție între AUR și primarul sectorului 5.

Strania legătură dintre postările promovate

„Această rețea de pagini începe să creeze conținut diseminat copy-paste pe toate rețelele. Cel mai probabil, există o companie de marketing sau consultanță care fie administrează aceste website-uri de media alternativă, fie le oferă conținut constant, toate având aceleași template-uri de videoclipuri, folosind aceleași imagini și aceleași surse”, mai arată raportul Expert Forum.

Organizația mai spune că aceste așa-zise pagini de știri sunt „în mod vizibil o porta-voce a partidului” AUR, dar că aceeași rețea „a fost folosită și pentru a promova conținut despre Cristian Popescu Piedone și campania sa electorală online de tip meme-uri ilustrate”.

Câteva articole publicate de aceste pagini fac referire la campania lansată de Cristian Popescu Piedone împotriva lui Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, pe problema apei calde din București.

Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Generală a municipiului București, distribuie borcane „cu apă caldă”, într-o campanie împotriva primarului general Nicușor Dan, la Piața Norilor, 29 februarie 2024.
Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Generală a municipiului București, distribuie borcane „cu apă caldă”, într-o campanie împotriva primarului general Nicușor Dan, la Piața Norilor, 29 februarie 2024.

Cum răspund Piedone și AUR

Întrebat dacă există vreo legătură sau vreo coordonare cu partidul AUR, Cristian Popescu Piedone a răspuns că „absolut niciuna”.

„Faceți orice fel de investigație, suntem paraleli și echidistanți. Nu știu despre ce pagini vorbiți la adresa mea. Singura mea pagină oficială este pagina de Facebook”, spune el, pentru Europa Liberă.

„Nu am nicio treabă, nu cunosc, sunt paralel și echidistant. Vă spun cu subiect și predicat - și am puterea termenilor să vă spun dacă este adevărat sau nu”, completează el.

În ceea ce privește prezența pe TikTok, Piedone afirmă că are „un cont cu șase postări”, iar celelalte sunt pagini care îi preiau conținutul, dar le tolerează, pentru că „sunt conturi pe pozitiv, îmi fac reclamă gratuită”.

Contactați de Europa Liberă, reprezentanții partidului AUR spun că „nici nu dictează politicile editoriale ale unor publicații, fie ele și online, nici nu cerșește atenție din partea presei”.

„Interesul subit al Expert Forum de a face o analiză la sânge a publicațiilor care își permit să scrie de bine despre AUR se înscrie în retorica acelui cor de trompete războinice și asurzitoare care încearcă să creeze scenarii fanteziste în jurul partidului”, spune, pentru Europa Liberă, Dan Tănasă, purtătorul de cuvânt al AUR.

Acesta adaugă că este „regretabil că un organism precum Expert Forum, care se prezintă ca fiind un think tank înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei alege să rostogolească minciuni cu scopul vădit de a dezinforma, de a denatura realitatea”.

Reprezentanții AUR mai cer specialiștilor de la Expert Forum „să rămână imparțiali” indiferent de opțiunile politice.

„Oare intereselor cui servesc astfel de analize? Interesului cetățeanului? Evident că nu. Astfel de materiale nu fac decât să slăbească și mai mult încrederea românilor în organisme care se prezintă ca fiind impecabile din punct de vedere moral, dar care în realitate nu fac decât să arunce cu noroi în cei care nu se înscriu cuminți în corul lor de bocitoare”, mai spune Dan Tănasă.

Reprezentanții AUR nu au răspuns însă întrebărilor:

  • A dat partidul bani către aceste pagini pentru imagine favorabilă?
  • De ce aceste pagini - care promovează cu precădere AUR - promovează prin reclame plătite un teoretic concurent politic, mai ales că partidul are deja un candidat la Primăria Capitalei?

Cel mai popular primar din România

Dintre toți candidații anunțați până acum la alegerile locale din 9 iunie, primarul Sectorului 5 din București, Cristian Popescu Piedone, este poate cel mai popular pe rețelele sociale, conform cifrelor Crowdtangle, un instrument de analiză al Meta/Facebook.

Postările lui Cristian Popescu Piedone pe Facebook au înregistrat anul trecut peste 3,2 milioane de interacțiuni, fiind astfel pe locul 2 în topul general al politicienilor.

În 2023, cea mai vizibilă pagină a fost cea a lui George Simion, președintele partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), cu un total de 8,8 milioane de aprecieri, redistribuiri și comentarii, conform unui raport al Expert Forum.

Top 10 primari populari pe Facebook

Primarii din marile orașe au printre cele mai mari populare pagini de Facebook din România. Cei din top 10 au strâns mai multe interacțiuni decât majoritatea politicienilor din Guvern și Parlament, instituții de nivel național și care au mai mare expunere mediatică.

Contul lui Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 din București, este „de departe” unul dintre cele mai populare conturi de politicieni din țară, cu peste 3,2 milioane de interacțiuni în 2023, arată un raport Expert Forum publicat în martie 2024.

Pagina sa are mai multe interacțiuni decât cea a prim-ministrului Marcel Ciolacu, conform raportului.

„Videoclipurile din topul interacțiunilor nu sunt despre activitatea sa de primar, ci mai degrabă videoclipuri în care primarul dorește să își evidențieze partea umană, vizitează și ajută bătrâni și blamează faptul că a fost închis în dosarul «Colectiv»”, explică autorii raportului.

Dominic Fritz este primar al orașului Timișoara din 2020, din partea partidului USR. El are „o poveste atipică” pentru un politician român: s-a născut în Germania și s-a mutat la Timișoara.

„Majoritatea conținutului de top de pe pagina sa fiind despre proiectele începute sau încheiate. Un alt factor care nu trebuie ignorat este valul de atacuri la adresa activității primarului lansate de rețeaua de influenţă fostei administrații, inclusiv oameni de afaceri locali”, spune raportul.

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, este pe locul 3 în clasamentul interacțiunilor pe Facebook de anul trecut.

Prezența în top poate fi într-o oarecare măsură surprinzătoare, deoarece „este un personaj public longeviv şi atipic în politica românească, fiind considerat mai degrabă un tehnocrat nu foarte comunicativ”.

Explicația pentru numărul mare de interacțiuni, conform raportului, este că „majoritatea conținutului cu proiecte în desfășurare sau finalizate au schimbat tonul în mediul online”.

În clasamentul primarilor populari pe Facebook se mai numără Emil Boc (Cluj-Napoca), Daniel Băluță (sectorul 4 București), Ionuț Pucheanu (Galați), Cristian Daniel Stan (Târgoviște), Robert Negoiță (sectorul 3 București), Allen Coliban (Brașov) și Clotilde Armand (sectorul 1 București).

Numărul interacțiunilor strânse în 2023 de paginilor celor mai populari zece primari din România.
Numărul interacțiunilor strânse în 2023 de paginilor celor mai populari zece primari din România.

Sursa: Expert Forum

Același think thank explică de ce pagina unui primar este mai populară decât pagina premierului Marcel Ciolacu, de exemplu.

„Videoclipurile din topul interacțiunilor nu sunt despre activitatea sa de primar, ci mai degrabă videoclipuri în care primarul dorește să își evidențieze partea umană, vizitează și ajută bătrâni și blamează faptul că a fost închis în dosarul «Colectiv»”, spune raportul.

„Nu ajungi la aceste cifre dacă nu ai o strategie bine pusă la punct. Are în jur de 39 de milioane de vizualizări pentru conținutul video pe care l-a postat. (...) A înțeles că acest tip de conținut video prinde cel mai mult”, adaugă ea.

Același candidat „locomotivă” la alegeri diferite

Cristian Popescu Piedone va fi cap de listă din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) atât la alegerile locale organizate într-un singur tur, cât și la alegerile europarlamentare, care vor avea loc peste trei luni.

„Dacă sunt locomotivă, pe cine să pui? Pui vagonul-restaurant în faţa locomotivei? Nu. Pui locomotiva”, a explicat el decizia de a candida la ambele alegeri.

Întrebat de Europa Liberă ce funcție va alege, dacă va fi ales primar general și în același timp prinde un loc eligibil în Parlamentul European, el a răspuns: „Cu siguranță voi rămâne primarul general al Capitalei.”

„La alegerile din data de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.” - Articolul 7 din OUG nr. 21 din 8 martie 2024.

„Negocierea cu partidele «ia-mă nene şi pe mine» s-a închis”, a completat Piedone, făcând referire la discuțiile pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei cu susținerea PSD și PNL, care însă nu s-a mai concretizat.

Cristian Popescu Piedone a negat că în prezent mai sunt negocieri ascunse cu PSD, în condițiile în care, în sectorul 4, PUSL a încheiat o alianță cu PSD încă din 2020 și îl susține pe actualul primar, Daniel Băluţă.

El a făcut referire și la conferința de presă în care PSD și PNL l-au anunțat oficial pe Cătălin Cîrstoiu drept candidatul alianței la Primăria Capitalei.

Piedone a negat scenariul vehiculat conform căruia medicul Cîrstoiu este un candidat de sacrificiu care să fure din voturile lui Nicușor Dan, actualul primar general, pentru ca el să iasă pe primul loc.

„Nu este candidatul meu de sacrificiu. Este candidatul de sacrificiu al alianței, pe care eu îl respect pentru meseria lui”, a răspuns Piedone.

„Aceste mega-partide n-au putut să scoată nu un produs, cum s-a numit însuși în conferința de presă domnul candidat, el a spus că este un produs. Eu știu că produsele sunt de vânzare. Candidatul la Primăria Generală nu este de vânzare, dar poate în subsidiarul și în subconștientul domniei sale a înțeles că acest produs s-a vândut deja politicului, el care era profesionist”, a mai spus Piedone pentru Europa Liberă.

Candidații anunțați până acum la Primăria Capitalei:

Nicușor Dan - actualul primar general, susținut de Alianța Dreapta Unită, din care fac parte USR, PMP și Forța Dreptei;

Cristian Popescu Piedone - primarul sectorului 5, din partea PUSL (Partidul Umanist Social Liberal), patronat de omul de afaceri Dan Voiculescu;

Cătălin Cîrstoiu - candidatul comun al coaliţiei PSD - PNL, coaliție aflată la guvernare;

Mihai Enache - candidatul partidului AUR.

Brătianu, Kennedy, Piedone

În conferința de presă în care și-a anunțat candidatura, pe 17 martie, actualul primar al Sectorului 5 a prezentat candidații PUSL și pentru primăriile de sector, iar una dintre ele iese în evidență.

La Primăria Sectorului 5 candidează fiul său, Vlad Popescu Piedone, ales în 2020 deputat de Suceava pe listele PSD.

„Cu cetățenii lângă mine și cu Dumnezeu călăuză, am începutul maratonul”, a precizat Piedone în anunț, avându-l pe fiul său în stânga.

Întrebat de Europa Liberă dacă acesta nu este un caz de nepotism, Piedone a răspuns că „asta este doar în mentalitatea politică”.

„Îl puteți acuza pe actualul candidat (PSD-PNL, n.red.), că vine dintr-o familie cu tată prefect și primar?”, a spus el, făcând referire la Cătălin Cîrstoiu.

„Acuzi că băiatul lui Gheorghe Hagi l-a urmat în cariera lui? Acuzi că peste ocean familia Kennedy sau familia Bush, sau la noi, că sunt generații de Brătieni - nu un copil, generații - care au făcut politică?”, a completat el.

„Ce vede copilul în casă aia face! Nu contează ce cred eu sau băiatul meu, important e ce cred cei care bagă votul în urnă. Să facă și alții la fel! Au pregătit copilul lor pentru așa ceva? Copilul meu e pregătit de 30 de ani”, a mai spus Piedone.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG