Linkuri accesibilitate

Marea Britanie: euroscepticii pot câștiga europarlamentare


Desen de Dan Perjovschi

Partidul eurosceptic care și-a luat numele după cea mai controversată decizie politică a britanicilor este cel mai bine cotat în cercetările sociologice recente.

Nou partid Brexit, recent înfiinţat de politicianul eurosceptic Nigel Farage, pare pregătit pentru victorie în cazul în care Marea Britanie va participa la alegerile europarlamentare din mai, potrivit unui sondaj publicat de Yougov.

Cercetarea arată că 27% dintre britanicii intervievaţi ar susţine Partidul Brexit, 22% Partidul Laburist şi 15% Partidul Conservator. Urmează apoi, Partidul Verde cu 10%, Democraţii Liberali cu 9% şi Partidul Independenţei din Regatul Unit (UKIP), fostul partid al lui Nigel Farage, cu 7%.

Farage a lansat la sfârșitul săptămânii trecute, pe 12 aprliei,Partidul Brexit promiţând o „revoluţie democratică” care să scuture politica britanică, începând cu alegerile pentru Parlamentul European.

Farage a declarat că alegătorii britanici au fost "trădaţi" de eşecul premierului conservator Theresa May de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană la aproape trei ani de la referendumul în care o majoritate la limită a votat pentru Brexit.

Prim-ministra May a obținut o nouă data pentru ieșirea din UE, 31 octombrie.

Amânarea a fost condiționată de participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare, dacă Marea Britanie nu iese din UE înaite de 23 mai. Prelungirea flexibilă a Brexit-ului are loc după ce Camera Comunelor a respins de trei ori la rând acordul care fuse negociat între UE și Theresa May.

XS
SM
MD
LG