Linkuri accesibilitate

Patinoarul de 30 milioane de euro din Sectorul 5, cumpărat de la o firmă în insolvență care reabilitează blocuri


Economat Sector 5 a cumpărat, cu 3.000 de euro bucata, urși polari de plastic pentru menținerea echilibrului pe patinoar de la o firmă de construcții
Economat Sector 5 a cumpărat, cu 3.000 de euro bucata, urși polari de plastic pentru menținerea echilibrului pe patinoar de la o firmă de construcții

Firma de la care societatea Economat Sector 5 a cumpărat un uriaș patinoar artificial în valoare de 30 milioane de euro, care zace nefolosit de doi ani într-un depozit, este Star Pro Center INTL SRL, condusă de Nicoleta Elena Diaconescu, o mai veche cunoștință a fostului primar Marian Vanghelie. Actualul primar, Popescu Piedone, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în primă instanță, spune că e vorba de ”spălare de bani între firmele statului”.

În ciuda faptului că este înființată doar de patru ani, Star Pro Center are un succes incredibil la contractele publice cu instituții din subordinea primăriei Sectorului 5. Astfel, potrivit confidas.ro, firma a primit în 2018 și 2019, 28 de contracte de achiziții publice în valoare de 470 milioane de lei, adică aproximativ 100 de milioane de euro.

Cele mai mari contracte au vizat reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5 și curățarea parcurilor, lucrări pentru care au fost alocate sute de milioane de lei din bugetul primăriei. Performanțele economice firmei sunt de invidiat. De exemplu, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, în 2018 firma a avut o cifră de afaceri de 55 milioane de lei și un profit net de 27 milioane de lei cu 9 angajați. Acest lucru înseamnă că societatea subcontractează lucrările câștigate.

În ciuda acestei performanțe economice, pe 22 octombrie 2019, firma Nicoletei Diaconescu își cere insolvența la tribunal și de atunci se tot judecă cu creditorii, 80 de firme de construcții și alți furnizori, următorul termen fiind stabilit abia pe 14 aprilie 2021.

Denunțătoare și comerciantă de măști

Elena Diaconescu mai administrează două firme. TD Instal SRL are ca acționar 100% SC Estrade Holding LTD, o societate de tip off-shore înregistrată în Seychelles. Libertatea a dezvăluit că această firmă este în clădirea în care se afla Mossack Fonseca, celebra companie de avocatură desființată în urma scandalului Panama Papers.

A doua este Multi Point Management S.R.L, societate care, potrivit confidas.ro, vinde măști sanitare și mănuși chirurgicale spitalelor din întreaga țară. Firma a semnat 25 de asemenea contracte, valoarea acestora fiind de puțin peste 1 milion de lei. Obiectul de activitate al firmei este de „consultanţă pentru afaceri şi management”.

Elena Diaconescu a depus și un denunț la DNA după ce un diriginte de șantier i-a cerut mită pentru a semna pentru recepția lucrărilor de reabilitare a blocurilor din sectorul 5. Vasile Bogdan a recunoscut că a primit 35.000 de euro de la Diaconescu, reprezentând un comision de 2% din valoarea facturilor, pentru a semna situațiile de lucrări care ii permiteau firmei Star Pro Center INTL SRL să își primească banii de la Primăria Sectorului 5.

Am sunat la numărul de contact al firmei și ne-a răspuns o doamnă care s-a dat drept secretara Elenei Diaconescu despre care ne-a spus că este într-o ședință și ne-a îndrumat către avocatul firmei. I-am transmis acestuia o serie de întrebări la care nu am primit răspuns.

Fostul primar Daniel Florea, viitor deputat PSD, nu a putut fi contactat după ce și-a dezactivat recent numărul de telefon.

Achiziție fără bază legală

Actualul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, susține că societatea Economat Sector 5 nu a fost împuternicită să cumpere patinoarul de 30 milioane de euro care nu poate fi montat din cauza dimensiunilor, ci acest lucru a fost făcut printr-un artificiu.

Star Pro Center a vândut patinoarul către Economat fără să fie o hotărâre de consiliu local în spate. Au folosit o denumire generică, „activități de recreere”. Au trimis factura după doi ani la primărie, dar nu direct, ci prin altă firmă a primăriei, Amenajare Edilitară Salubrizare SA, după ce Economat și-a pus un adaos de 4 procente. Amenajare Edilitară plătește către Economat SA patinoarul în proporție de 80-90%, apoi facturează către primărie. Asta e spălare de bani între firmele statului”, ne-a declarat Popescu Piedone.

Economat Sector 5 S.R.L are 9 administratori. Doi dintre aceștia figurează drept administratori și ai firmei S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A. Este vorba despre Gheorghe Adrian Cîrdei și Sorin Antoniu Petrovici. Un alt membru în Consiliul de Administrației al societății este Leonard Marian Petre, fost administrator public al sectorului în ultimul mandat al lui Marian Vanghelie, 2012-2016.

Doar Consiliul de Administrație poate schimba directorii societății. În următoarea ședință de consiliu propun schimbarea CA de la Economat. Pentru acest patinoar nu există procedură de achiziție directă și nu există comandă pentru așa ceva. Acolo este combinația fostului primar Vanghelie (….) O să fac adresă la Curtea de Conturi. Am descoperit trei microbuze Opel, cu zero km, fiecare cumpărate cu 60.000 de euro, pentru un after school care nu există și nici nu va exista. Faptele sunt foarte grave, inclusiv au falsificat acte. Au supraevaluat bugetul sectorului de 4,5 ori pentru a se putea împrumuta la bănci și a face achiziții în orb. Eu nu am un euro în cont. Nu-mi rămâne decât să bag primăria în insolvență”, ne-a mai declarat primarul Popescu Piedone.

Pinguin de 3.000 de euro bucata

Am descoperit atunci când am solicitat să văd anumite date din contabilitatea Primăriei Sectorului 5 că avem de plată o sumă de 139.743.672 milioane lei, peste 30 milioane euro, facturi scadente, pentru un patinoar artificial. În 2018, SC Economat achiziționează acest patinoar, iar în 2019, pe 30.12 facturează unei alte societăți, tot din cadrul Consiliului Local, Amenajare Edilitară Salubrizare SA. Aceasta facturează la rândul ei către Primăria Sectorului 5, cu mențiunea că SC Economat dă și un adaos comercial către Amenajare Edilitară, deși sunt sub același tătic, Consiliul Local, apoi îmi facturează mie să le dau banii înapoi. Dacă nu aș fi crezut că mă aflu într-o primărie, aș fi crezut că aici este o spălare de bani, ceva de genul. M-am dus să verific dacă există acest patinoar, există și există și praf pe el, parte din el a început să se degradeze, există patine la 1.000 lei perechea, am să dau la tot sectorul, chiar și mărimea 47, plus că au înțeles să cumpere și ajutoare de patinaj, ursuleți și pinguini, unde un ursuleț și un pinguin costă 3.000 de euro bucata, pinguini am de aproximativ 500.000 de euro, cred că sunt mulți începători în Sectorul 5, iar patine am de peste 1,2 milioane euro”, a spus primarul Piedone într-un video postat pe pagina de Facebook a Primăriei Sector 5.

Afacerea tabletelor nefuncționale

Economat Sector 5 a fost înființată de Marian Vanghelie în 2001, cu scopul de a pune la dispoziția familiilor cu venituri reduse produse alimentare și nealimentare de bază la prețuri mai mici decât cele de pe piața liberă. În timpul mandatului primarului PSD Daniel Florea, firma s-a ocupat inclusiv de achiziția de tablete. Societatea a cumpărat în luna august 30.000 de tablete care abia zilele trecute au fost distribuite elevilor.

Economat nu avea comandă expresă să cumpere tablete. Le-am distribuit la presiunea asociațiilor părinților și a profesorilor. Astăzi constat că nu sunt conectate la internet și că utilizatorii nu au acces la programele de pe ele deoarece firma care le-a vândut mai are de încasat 500.000 de lei și ne-au notificat că nu vor deveni funcționale până nu-și primesc banii. Au plătit 600 de euro fără TVA pe bucată”, ne-a mai declarat primarul Piedone.

Pe 19 noiembrie, procurorii DNA au făcut percheziții acasă la Marian Vanghelie și la Primăria Sectorului 5 într-un dosar legat de achiziția de tablete ​pentru elevi. Fostul primar PSD. Daniel Florea, a venit și el la DNA, declarând că are calitate de martor într-un dosar.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG