Linkuri accesibilitate

Efectele întârzierilor justiției. Piedone, de la dosarul Colectiv la Primăria Sector 5


Romania, Cristian Popescu Piedone, noul primar de la Sectorul 5
Romania, Cristian Popescu Piedone, noul primar de la Sectorul 5

Condamnat la 8 ani și 6 luni cu executare în dosarul ”Colectiv”, Cristian Popescu Piedone a câștigat Primăria Sectorului 5. Fost primar la Sectorul 4, mandat încheiat prin demisie și arest preventiv, controversatul politician mai bifează acum o funcție importantă ca urmare a întârzierilor în soluționarea dosarului Colectiv. Procesul este însă în curs la Curtea de Apel București, iar în cazul în care sentința va fi tot de condamnare, noul primar ar urma să-și piardă mandatul.

Dacă sunt vinovat, cetățenii nu mă vor vota. Să mă judece poporul, că la această primă instanță nu îmi spune ce lege am încălcat", afirma Cristian Popescu Piedone în luna iunie, după anunțarea candidaturii.

Conform rezultatelor parțiale de luni dimineață, Popescu Piedone are un avans de mai puțin de 3.000 de voturi în fața liberalului Cristian Băcanu.

Candidat din partea Puterii Umaniste, partid controlat de Dan Voiculescu, Piedone a obținut 28% din voturile locuitorilor sectorului, în timp ce liberalul Băcanu are 25,5%. Primarul în funcție de la PSD, Daniel Florea, este abia pe locul 3.

Contracandidatul său și-a recunoscut luni dimineață înfrângerea.

Cetățenii din Sectorul 5 au ales altfel. După finalizarea numărătorii paralele, noul primar al sectorului este Piedone. Le mulțumesc tuturor celor care m-au votat şi care au avut încredere în mine. Le mulțumesc colegilor din PNL care au muncit foarte mult pentru pregătirea acestor alegeri", a scris Cristian Băcanu pe Facebook.

După primele exit-poll-uri, cei doi erau la egalitate perfectă.

Dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone a mai fost primar, dar la Sectorul 4, între 2008 și 2015. Avea să demisioneze după tragedia din clubul Colectiv care a dus la moartea a 65 de tineri.

Inițial a negat orice responsabilitate și a afirmat: „sunt acoperit de acte", dar la cinci zile și-a dat demisia și avea să fie reținut de DNA, iar apoi arestat preventiv.

Piedone şi două angajate din primărie au fost arestaţi preventiv în 7 noiembrie 2015, în urma deciziei Tribunalului București, şi puşi în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel.

După patru ani, pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Tribunalul București la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. A făcut recurs și așteaptă decizia Curții de Apel. În situația în care aceasta va fi tot de condamnare, Piedone își pierde mandatul de primar.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în ”eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor”.

În calitate de funcţionar public - primar al sectorului 4 Bucureşti-, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către S.C. Colectiv Club S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti”.

Prin aceasta, fostul edil ”a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei”, mai spun procurorii.

”De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea clubului Colectiv, Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că S.C. Colectiv Club S.R.L îndeplinea cerinţele legale necesare avizării”, se mai arată într-un comunicat DNA.

„​Eu sunt condamnat moral. Sunt autorul moral în cazul Colectiv, dar voi candida. Punct. Am ales sectorul 5 pentru că este cel mai văduvit sector al Capitalei, nu s-a făcut aproape nimic”, spunea Cristian Popescu Piedone după anunțarea candidaturii.

Cu toate acestea, el nu voia să lase judecătorii să se pronunțe până la final privind vinovăția sau nevinovăția sa, ci punea sarcina în voturile alegătorilor.

„Este strigătul meu de disperare asupra nevinovăției mele în cazul Colectiv. Dacă sunt vinovat, cetățenii nu mă vor vota. Să mă judece poporul, că la această primă instanță nu îmi spune ce lege am încălcat", completa Popescu Piedone.

Controversele din cariera lui Piedone

De la trecerea poreclei „​Piedone" în buletin, la scandalul permiselor obținute prin fals sau condamnarea într-un alt dosar pentru favorizarea unor persoane, Cristian Popescu a fost mereu în atenția publică prin episoade controversate.

El și-a început cariera politică în 1994 ca membru PSD, pe atunci PDSR, a ajuns consilier local chiar la Primăria Sectorului 5, conform ziare.com.

În 2004 a fondat Asociația pentru Protecția Consumatorului. Aici și-a făcut imaginea de „justițiar" care răstoarnă tarabe și bate cu pumnul în masa celor încalcă normele. Asemănarea cu personajul „​Piedone" jucat de Bud Spencer i-a plăcut atât de tare încât și-a trecut porecla în buletin.

După ce, în 2008, a candidat din partea conservatorilor lui Dan Voiculescu și a câștigat cu o majoritate covârșitoare Primăria Sector 4, Piedone a amenințat, în 2011, că demisionează și candidează din partea UNPR. Intenția nu s-a materializat, pentru că ar fi urmat să-și piardă mandatul de primar în funcție, și a candidat din partea USL unde a câștigat un al doilea mandat care se va încheia prin demisie și arest preventiv.

El nu este la prima încercare de a reveni pe postul de primar. A făcut-o și în 2016, la jumătate de an după incendiul de la Colectiv, însă candidatura la sectorul 4 i-a fost respinsă.

În 2009, Piedone a rămas fără carnet de conducere după ce s-a demonstrat că a luat toate cele 5 categorii într-o singură zi. Asta se întâmpla la Pitești, unde, până la el, fuseseră deja suspendate peste 300 de carnete de conducere într-un scandal ce a captat atenția opiniei publice. El a negat toate acuzațiile.

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 l-au condamnat, în 2017, pe Cristian Popescu - Piedone la un an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Decizia avea să fie menținută peste un an și de Curtea de Apel.

Inițial, Piedone a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârșirea a trei infracțiuni de conflict de interese, însă magistrații i-au schimbat încadrarea în folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, pentru care a primit un an închisoare.

Procurorii susțin că, în calitate de primar al Sectorului 4, în perioada 2013 - 2014, Cristian Popescu-Piedone a semnat acorduri și autorizații de funcționare pentru SC God Trust Enterprises SRL, având ca obiect principal de activitate restaurante, societate unde cei doi copii ai săi dețin calitatea de asociat și funcția de administrator.

De asemenea, Piedone era acuzat că a semnat, în calitate de primar, în perioada 2013 - 2015, acorduri de funcționare pentru alte două societăți deținute de copiii săi, respectiv SC Sport Team Kart SRL și SC Chocoland SRL.

XS
SM
MD
LG