Linkuri accesibilitate

Arhive desecretizate: Patriarhul Kirill, nume de cod „Mihailov”, spion KGB în Elveția anilor '70


Patriarhul Kirill la o întâlnire din februarie 2012 cu premierul de atunci, Vladimir Putin, candidat la președinție.
Patriarhul Kirill la o întâlnire din februarie 2012 cu premierul de atunci, Vladimir Putin, candidat la președinție.

Patriarhul ortodox rus Kirill, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete sovietice în timp ce locuia în Elveția în anii 1970, potrivit presei elvețiene care citează arhive desecretizate.

Publicațiile elvețiene Sonntagszeitung și Le Matin Dimanche citează arhive desecretizate și scriu că un dosar al poliției elvețiene „confirmă că „Monseniorul Kirill”, așa cum este menționat în acest document, a lucrat pentru KGB”.

Ziariștii spun că au avut acces la dosarul din arhivele naționale elvețiene, scrie The Guardian.

Kirill a locuit la Geneva la începutul anilor 1970, oficial ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB).

Sub numele de cod „Mihailov”, misiunea lui Kirill a fost de a influența consiliul, deja infiltrat de KGB, relatează ziarele.

Obiectivul sovietic a fost să împingă Consiliul să denunțe SUA și aliații săi și să-și atenueze criticile față de lipsa libertăților religioase din Uniunea Sovietică, arată arhivele.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG