Linkuri accesibilitate

Atacurile israeliene din Gaza ucid cel puțin 11 persoane. Incertitudine privind planul de armistițiu al SUA


Palestinieni strămutați, lângă corturile din tabăra Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza. 3 iunie 2024
Palestinieni strămutați, lângă corturile din tabăra Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza. 3 iunie 2024

Oficialii sanitari palestinieni au declarat că loviturile israeliene au ucis 11 persoane în noaptea de duminică spre luni, inclusiv o femeie și trei copii, în centrul Fâșiei Gaza. Armata israeliană a anunțat că presupusul trup al unui ostatic a fost găsit în apropierea graniței cu Gaza.

O lovitură asupra unei case din tabăra de refugiați Bureij a ucis patru persoane, inclusiv cei trei copii. Al doilea atac, care a avut loc luni dimineață, a ucis șapte persoane, inclusiv o femeie, în tabăra de refugiați Nuseirat, transmite Associated Press (AP).

Luni, armata israeliană a declarat că în ultima zi forțele sale au lovit „peste 50 de ținte în Fâșia Gaza”.

Israelul și-a extins ofensiva în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza. Invazia israeliană a întrerupt în mare măsură fluxul de alimente, medicamente și alte provizii pentru palestinienii care se confruntă cu foametea pe scară largă.

Tel Avivul se confruntă cu critici internaționale tot mai mari legate de numărul foarte mare al victimelor civile din Gaza cauzate de războiul cu Hamas declanșat în urmă cu 8 luni.

Îndoieli privind planul SUA de armistițiu

Planul SUA de oprire a luptelor din Gaza e înconjurat de îndoială și incertitudine, scrie AP.

Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat vineri un plan de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor.

Acesta ar cuprinde trei faze care să pună capăt conflictului, să permită eliberarea tuturor ostaticilor și să ducă la reconstrucția teritoriului palestinian devastat, dar fără ca organizația Hamas să mai fie la putere.

În ciuda planului SUA, biroul premierului Beniamin Netanyahu a transmis sâmbătă că Israelul va continua războiul până când toate „obiectivele sale vor fi atinse”, inclusiv distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas.

Autoritățile din Qatar și Egipt, țări mediatoare în conflictul Israel - Hamas, au transmis că au cerut „atât Hamasului, cât și Israelului să finalizeze acordul care încorporează principiile subliniate de președintele Joe Biden”.

Deocamdată, Hamas a declarat că „vede pozitiv” planul prezentat de Joe Biden ca pe o propunere israeliană.

Corpul unui presupus ostatic, descoperit

Armata israeliană a declarat că trupul unui israelian despre care se credea că a fost luat ostatic a fost găsit într-o comunitate din apropierea graniței cu Gaza, pe care militanții Hamas au atacat-o pe 7 octombrie.

Rămășițele sale au fost găsite în kibuțul Nir Oz, unde bărbatul locuia și lucra ca paramedic.

Profesioniștii din domeniul medical și oamenii de știință, inclusiv arheologii, au petrecut luni de zile încercând să identifice rămășițele găsite în comunitățile atacate de militanții palestinieni pe 7 octombrie 2023.

Atacul surpriză din Israel a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Militanții au răpit aproximativ 250 de persoane, dintre care peste 100 au fost eliberate în timpul încetării focului anul trecut.

Guvernul israelian declară că militanții din Gaza încă dețin aproximativ 85 de ostatici și rămășițele altor 39.

Israelul a lansat o ofensivă masivă ca răspuns la atacul care a ucis peste 36.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, care nu fac distincție între civili și combatanți în numărătoarea lor.

Scenarii postbelice

Premierul Netanyahu, care conduce un guvern de coaliție fragil, adesea descris ca fiind cel mai de dreapta din istoria Israelului, se află sub o presiune internă intensă.

Rudele și susținătorii ostaticilor au organizat proteste în masă cerându-i să încheie un armistițiu. În același timp, aliații de extremă dreapta din coaliția de guvernare amenință că vor da jos guvernul dacă Netanyahu va accepta armistițiul.

Potrivit președintelui Biden, oferta în trei etape a Israelului ar începe cu o fază de șase săptămâni în care forțele israeliene s-ar retrage din toate zonele populate din Gaza și va avea loc un schimb inițial de ostatici israelieni și prizonieri palestinieni.

Ambele părți vor negocia apoi pentru o încetare durabilă a focului, armistițiul urmând să continue atâta timp cât discuțiile sunt în curs de desfășurare.

Netanyahu a criticat prezentarea lui Biden, insistând că, în conformitate cu „schița exactă propusă de Israel”, tranziția de la o etapă la alta a fost „condiționată” și concepută pentru a-i permite să-și mențină obiectivele de război.

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir, lideri ai partidelor de extremă dreapta, au avertizat că vor părăsi guvernul dacă acesta aprobă propunerea de armistițiu.

Dar liderul opoziției, Yair Lapid, fost premier de centru, a declarat că guvernul „nu poate ignora discursul important al lui Biden” și a promis că îl va sprijini pe Netanyahu dacă partenerii săi de coaliție de extremă dreapta pleacă din guvern.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, care l-a criticat pe Netanyahu pentru lipsa unui plan postbelic pentru Gaza, a declarat duminică că Israelul evaluează o alternativă la Hamas pentru guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG