Linkuri accesibilitate

Patru scenarii de acțiune a autorităților române în criza coronavirusului


Șeful DSU, Raed Arafat, și ministrul de Interne, Marcel Vela
Șeful DSU, Raed Arafat, și ministrul de Interne, Marcel Vela

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a adoptat miercuri o hotărâre prin care au fost aprobate cele patru scenarii de evoluție a infecției cu noul coronavirus (COVID-19) și măsurile de răspuns necesare.

De asemenea, au fost analizate cazurile apărute în România, modul de acțiune pentru tratarea persoanelor confirmate cu noul coronavirus, precum și metodele de izolare a persoanelor care au intrat în contact cu acestea.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus miercuri, într-o conferință de presă, că primul scenariu se raportează la cel mult 25 de cazuri, iar ultimul, cel de al patrulea, poate ajunge chiar la peste 2.000 de cazuri, situație în care se poate ajunge la măsuri drastice, cum ar fi închiderea școlilor. Scenariul al doilea se încadrează între 25 și 100 de cazuri iar al treilea între 100 și 2000.

"Suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cazuri, nu înseamnă că vom ajunge acolo. Este o situaţie normală de a face toate pregătirile şi în aceste scenarii se au în vedere mai ales pregătirile medicale (...). Noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui (...). La un moment, este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum au făcut Franța și alte țări. (...) Dacă virusul începe să se răspândească, urmează măsuri concrete care se iau la momentul respectiv", a afirmat Raed Arafat.

Printre măsurile pe care le recomandă, acesta a enumerat limitarea pe cât posibil a participanților la o întrunire și asigurarea de stocuri pentru materiale sanitare.

În prezent, la nivel național, au fost confirmate 6 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, ultimele două cazuri fiind diagnosticate miercuri.

Toate cele 5 persoane care sunt internate în centrele specializate de tratare a bolilor infecțioase au o stare de sănătate stabilă, iar evoluția lor medicală este permanent monitorizată.

Totodată, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, 35 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

XS
SM
MD
LG