Linkuri accesibilitate

Al României Paul, prins în Malta. Este condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale


Paul Phillipe al României a fost dat în urmărire internațională în urmă cu patru ani.
Paul Phillipe al României a fost dat în urmărire internațională în urmă cu patru ani.

Șeful Poliției Române spune că Paul Al României a fost localizat într-o stațiune din Malta. El a fost dat în urmărire în 2020 după ce a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Actualizare 16:32: Ministrul român al Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat luni că instanța din Malta a decis arestarea preventivă a fugarului Paul de România până pe data de 9 mai.

„Din informațiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauțiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată. După cum știți, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Ferma Băneasa”, spune Gorghiu.

Ea a dat asigurări că ministerul pe care-l conduce „va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român.”

Şeful Poliţiei Române, Benone-Marian Matei, spune că Paul Phillipe al României a fost localizat într-un resort din Malta în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români. Șeful Poliției a mai spus că Paul Phillipe al României era la momentul reținerii împreună cu soţia sa, şi că nu a depus rezistenţă în momentul capturării.

„A avut loc un schimb de informaţii cu Poliţia din Malta. În urma informaţiilor transmise de poliţişti români, persoana (...) a fost localizată într-un resort. Ulterior a fost reţinut şi urmează să fie sesizată instanţa din Malta. Poliţia Română l-a localizat şi a transmis în timp real informaţii colegiilor din Malta”, a afirmat Benone-Marian Matei, potrivit News.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, spune că aducerea în țară depinde de decizia instanței din insulă.

„Imediat după o decizie, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor prelua persoana. (...) Pentru noi obiectivul principal este a-l localiza şi a fi prins, după care instanţa de judecată să-şi exprime punctul de vedere”, a afirmat Bogdan Despescu.

Potrivit Ministerului de Justiție, Paul al României este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu - pagubă: 9.523.769 euro.

El a fost arestat provizoriu de autoritățile franceze în 2022, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

În luna septembrie a aceluiași an, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Curții de Apel Paris, fiind plasat sub control judiciar.

În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel din Paris a respins cererea României de a-l extrăda pe Paul Philippe al României (75 de ani).


Paul de România a fost dat în urmărire internațională în decembrie 2020. El a părăsit România înainte de a fi condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Acuzațiile pentru care a fost condamnat au vizat fapte comise între 2006 și 2013 prin care Paul de România a revendicat fără drept Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa.

Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro.

În același dosar, DNA i-a trimis în judecată în 2016 pe Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Beniamin Steinmetz şi Moshe Agavi.

Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câte 5 ani de închisoare.

Paul Al României nu e recunoscut de Casa Regală

Paul Phillipe al României este fiul lui Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, presupus fiu nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său cel mai tânăr, Mihai I.

Carol Mircea Grigore a obținut recunoașterea filiației sale cu Carol al II-lea în Portugalia, unde a locuit, în 1955, apoi în Franța în 1963 și în România mult mai târziu, în 2012.

Paul al României, care deține naționalitățile franceză, britanică și română, s-a întors să trăiască în România în anii 1990. El nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către regele Mihai.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG