Linkuri accesibilitate

Pauze de luptă în Gaza pentru vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei. Noi atacuri în Cisiordania


Băiatul palestinian Abdel Rahman Abu al-Jedian, care a contactat poliomielită în urmă cu o lună, doarme înconjurat de familie într-o tabără de refugiați. 27 august 2024.
Băiatul palestinian Abdel Rahman Abu al-Jedian, care a contactat poliomielită în urmă cu o lună, doarme înconjurat de familie într-o tabără de refugiați. 27 august 2024.

Israelul şi Hamas s-au pus de acord de acord cu o serie de pauze în luptele din Gaza, în septembrie, pentru a permite copiilor mici din enclavă să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei. Campania de vaccinare vizează 640.000 de copii, după ce boala a reapărut în Gaza.

Campania de vaccinare urmează să înceapă duminică (1 septembrie), iar pauzele sunt programate să aibă loc între orele locale 6.00 şi 15.00, a precizat Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Cisiordania şi Gaza, potrivit AFP și Reuters.

Pauza în lupte va începe la 1 septembrie şi va fi împărţită în trei faze de trei zile.

Peeperkorn a mai spus că încetarea ostilităţilor va avea loc mai întâi în Gaza centrală, timp de trei zile, urmată de Gaza de sud şi apoi de Gaza de nord. El a adăugat că va fi o campanie de vaccinare în două runde, cu un interval de patru săptămâni între prima şi a doua doză.

Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că vaccinările împotriva poliomielitei vor începe în Gaza la 1 septembrie. Se aşteaptă ca fiecare fază a campaniei de vaccinare să dureze aproximativ şapte ore, iar în timpul acestor ore, vaccinurile vor putea fi distribuite și administrate.

OMS a confirmat la 23 august că un bebeluş a fost paralizat de virusul poliomielitei de tip 2, acesta fiind primul caz de acest fel din Gaza în ultimii 25 de ani.

OMS transmite că 1,26 milioane de doze de vaccinuri au fost deja livrate în Gaza.

Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani şi poate provoca paralizii ireversibile şi chiar moartea. Este extrem de infecţioasă şi poate fi prevenită doar prin vaccinare, potrivit OMS.

Trei palestinieni morți într-un atac israelian în Cisiordania

Israelul a anunțat vineri că a ucis trei militanți Hamas într-un atac aerian în Cisiordania ocupată, ducând la 19 numărul morților din recenta sa campanie în teritoriu.

Printre militanții Hamas s-ar fi aflat și Wassem Hazem, comandantul organizației din orașul Jenin, ucis vineri într-o mașină despre care armata israeliană a susținut că transporta arme, muniție și sume mari de bani.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că operațiunea militară pe care Israelul a lansat-o în Cisiordania miercuri dimineață „alimentează o situație deja explozivă” și a cerut Israeluluisă îi pună capăt.

Israelul a descris raidurile sale asupra orașelor și taberelor de refugiați din nordul Cisiordaniei drept operațiuni de „combatere a terorismului”.

Trupele israeliene s-au retras din alte orașe din Cisiordania joi seara, dar luptele au continuat în jurul Jeninului, mult timp un centru al activității militante palestiniene.

Armata israeliană, atac aerian fatal asupra unui convoi umanitar din Gaza

Armata israeliană a transmis că a realizat un atac aerian asupra unui convoi de ajutor umanitar din Gaza dar că acesta a vizat „atacatori înarmați” care încercau să-l deturneze.

Organizația caritabilă americană care a organizat convoiul, Anera, susține că persoanele ucise în atac erau angajați ai companiei de transport cu care lucra.

Convoiul transporta provizii medicale și combustibil la un spital din Rafah joi seara, în momentul atacului. Traseul său a fost anunțat în prealabil, tocmai pentru a preveni bombardarea.

Deocamdată nu e clar câte victime sunt dar, rapoarte neconfirmate din Gaza, citate de The Guardian, arată că cinci persoane au fost ucise în atacul israelian

Atacul aerian asupra convoiului a avut loc la câteva ore după ce soldații israelieni au deschis focul asupra unui vehicul al Programului Alimentar Mondial (PAM), marcat clar cu însemnele ONU, care călătorea într-un convoi de două persoane, potrivit adjunctului ambasadorului SUA la ONU.

Vehiculul era blindat cu sticlă armată și nimeni din interior nu a fost rănit, dar agenția și-a suspendat temporar activitatea în Gaza.

Pe 1 aprilie, armata israeliana a ucis șapte lucrători umanitari într-un atac cu dronă asupra unui convoi condus de organizația caritabilă World Central Kitchen.

Armata israeliană a recunoscut atunci „erori grave” din partea ofițerilor săi și a admis că a fost informată în prealabil despre convoiul planificat, dar că informațiile nu au fost transmise unităților de pe teren.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG