Linkuri accesibilitate

Un atac israelian aerian în Gaza ucide șapte lucrători ai World Central Kitchen, organizație care oferă ajutor alimentar


Unul dintre vehiculele World Trade Kitchen cu care se deplasau lucrătorii organizației la momentul atacului.
Unul dintre vehiculele World Trade Kitchen cu care se deplasau lucrătorii organizației la momentul atacului.

Lucrători ai organizației World Central Kitchen, provenind inclusiv din Australia, Marea Britanie și Polonia, se află printre cele șapte persoane ucise luni într-un atac aerian israelian în centrul Fâșiei Gaza, a transmis organizația.

World Central Kitchen (WCK), organizația caritabilă fondată de celebrul bucătar José Andrés, a anunțat că cel puțin un cetățean palestinian a fost, de asemenea, ucis în atac, scrie AP.

Lucrătorii, transmite WCK, călătoreau în două mașini blindate inscripționate cu logo-ul organizației.

Convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul în care se descărcaseră peste 100 de tone de ajutoare umanitare aduse pe mare, a mai transmis WCK, potrivit Reuters.

„Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, acesta este un atac asupra organizațiilor umanitare care apar în cele mai cumplite situații în care alimentele sunt folosite ca armă de război”, a declarat Erin Gore, director executiv al World Central Kitchen.

Armata israeliană nu și-a asumat atacul și a anunțat că investighează incidentul. Autorul atacului asupra lucrătorilor umanitari nu a fost deocamdată confirmată independent, precizează AP.

Un oficial din Cipru a declarat că navele umanitare care au sosit în Gaza săptămâna aceasta se vor întoarce cu aproximativ 240 de tone de ajutoare nelivrate, după atacul care a ucis lucrătorii organizației World Central Kitchen. Activitatea de livrare a alimentelor a fost suspendată.

Atacul în urma căruia au murit cei șapte lucrători ai organizației WCK vine după altele în urma cărora zeci de palestinieni au fost uciși în timp ce așteptau să primească ajutoare alimentare.

Purtătorul de cuvânt al ministerului cipriot de Externe, Theodoros Gotsis, a declarat marți că aproximativ 100 de tone de ajutoare au fost descărcate înainte ca World Central Kitchen să-și suspende operațiunile.

Ciprul joacă un rol-cheie în încercarea de a stabili un coridor de ajutor maritim către Gaza, pornind din portul Larnaca.

Livrarea de ajutoare pe cale maritimă era o soluție alternativă la cantitățile insuficiente livrate pe cale terestră sau prin parașutări.

Transporturile maritime pot aduce cantități de ajutoare mult mai mari decât parașutările, pentru o populație despre care rapoartele agențiilor ONU spun că se află în pragul foametei, cu o situație foarte gravă în nordul Fâșiei Gaza.

Ideea înființării unui coridor maritim pentru ajutoarele internaționale pentru Gaza a venit și ca alternativă la livrărilor îngreunate pe cale terestră, unde armata israeliană face controale foarte stricte. Prea puține tiruri cu ajutoare ajung în Fâșia Gaza, spun organizațiile umanitare internaționale

Chiar și așa, cu transporturile de alimente și alte ajutoare pe cale maritimă, organizațiile umanitare spun că nevoile elementare ale populației din Gaza tot nu sunt satisfăcute și singura soluție viabilă ar fi creșterea livrărilor pe cale terestră.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG