Linkuri accesibilitate

Pelerinajul de la Mecca, dezamăgire pentru milioane de musulmani. Străinii nu pot ajunge din cauza coronavirusului


Într-o fotografie făcută pe 23 iunie, se pot vedea doar câțiva musulmani care se roagă la Kaaba, locul sfânt al islamului, în cadrul Marii Moschei din Mecca (Arabia Saudită).

Mulți musulmani din Asia Centrală economisesc ani de zile bani și își așteaptă rândul într-un sistem strict de cote pentru a face pelerinajul la Mecca, denumit și hajj, pe care musulmanii trebuie să îl facă o dată în viață.

Dar hajj-ul pentru toți cei care trăiesc în afara Arabiei Saudite a fost anulat din cauza coronavirusului, lăsându-i pe mulți să se întrebe dacă să aștepte până anul viitor sau să doneze banii.

Shirin Nazirmadova, o doctoriță din sudul Tadjikistanului, a economisit ani de zile pentru a-și permite pelerinajul hajj pe care toți musulmanii trebuie să-l facă o dată în viață.

Dar, la fel ca pentru alte milioane de musulmani, călătoria de vis a lui Shirin Nazirmadova a fost spulberată în momentul în care Arabia Saudită a decis luna trecută să împiedice vizitatorii internaționali să facă pelerinajul din acest an pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Autoritățile saudite au spus că aproximativ 1.000 de persoane, însemnând doar locuitori în Arabia Saudită, vor avea voie să facă pelerinajul anual, care începe în seara zilei de 28 iulie și se încheie pe 2 august.

Toți cei care iau parte la hajj trebuie să aibă sub 65 de ani și trebuie să facă un test de coronavirus înainte de a intra în locurile de pelerinaj din orașele sfinte musulmane Mecca și Medina.

Nazirmadova (foto), în vârstă de 60 de ani, a explicat, pentru Europa Liberă, că nu va mai aștepta încă un an pentru a vedea locurile sfinte pe care spera să le vadă în acest an.

În schimb, suma pe care a strâns-o pentru hajj a donat-o spitalului din zona Farkhor pentru a cumpăra echipamentele medicale de care era foarte mare nevoie în lupta împotriva noului coronavirus.

Spitalul rural a folosit banii pentru a achiziționa echipamente de protecție (PPE) pentru personal, precum și medicamente și antiseptice. Echipamentele PPE sunt în cantitate redusă în multe spitale subfinanțate din una dintre cele mai sărace țări din Asia Centrală, care are o populație de aproximativ 9,5 milioane de persoane.

În calitate de medic cu experiență, Nazirmadova este pe prima linie a luptei împotriva coronavirusului.

Așa că, în loc să viziteze Kaaba Mecca - casa lui Allah - și să arunce pietricele la stâlpii Mina în cadrul ritualului „lapidării diavolului”, va lucra la spitalul din Farkhor pentru a trata oamenii cu COVID-19 și alți pacienți.

Noi reguli și regulamente

Protecțiile pentru față și mănușile sunt așteptate să fie adăugate la codul vestimentar, de regulă simplu, cu veșminte albe, deoarece oficialii saudiți încearcă să facă față uneia dintre cele mai mari rate de infectare din lume: mai mult de 217.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus până pe data de 7 iulie.

În total, 2.017 persoane din regat au murit din cauza COVID-19, fiind depășit de Iran, Egipt și Irak în ceea ce privește cele mai multe victime ale Covid-19 din Orientul Mijlociu.

Normele de distanțare socială, verificările de temperatură și utilizarea pe scară largă a dezinfectanților urmează să devină parte a măsurilor pe care deja le-au luat autoritățile saudite pentru a asigura sănătatea și siguranța.

Cei 1.000 de oameni care vor participa la pelerinajul de la Mecca reprezintă o fracțiune minusculă din hajj-ul normal, care este de obicei cea mai mare adunare a musulmanilor din întreaga lume. Anul trecut, aproximativ 2,5 milioane de oameni au participat la pelerinaj.

Din cauza crizei coronavirusului, Arabia Saudită a suspendat și „umrah”, pelerinajul mai mic care - spre deosebire de hajj - poate fi efectuat în orice moment al anului. În ultimii ani, țara a primit anual aproximativ 7 milioane de pelerini la fiecare umrah.

„O să-mi încerc norocul”

În cadrul unui sistem strict de cote convenit între autoritățile din Tadjikistan și cele saudite, tadjicii așteaptă chiar și cinci sau șase ani până să le vină rândul să meargă la Hajj.

Numărul solicitanților depășește în mod semnificativ cota anuală a Tadjikistanului, care se ridică la aproximativ 6.000 de participanți.

La fel de mult trebuie să aștepte și cetățenii ceolorlalte țări din Asia Centrală, de pildă cei din Republica Kârgâză, Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan.

În Farkhor, Dr. Nazirmadova nu știe dacă va putea face pelerinajul într-un alt an.

Călătoria, facilitată de comisia de afaceri religioase a statului, costă 3.700 de dolari de persoană. Este o sumă considerabilă pentru un medic dintr-un sat tadjik, care câștigă în jur de 150 de dolari pe lună.

Întrebat de RFE / RL pe 6 iulie, purtătorul de cuvânt al comisiei, Afshin Muqim, a declarat că cei care au au fost incluși în cota de Hajj în 2020 vor avea șansa să facă pelerinajul anul viitor, dacă vor.

Dar comisia nu este în măsură să garanteze că prețul - care trebuie plătit în dolari - va rămâne același în 2021 sau după această dată.

„Prețul a fost același [în dolari] în ultimii șapte până la opt ani", a spus Muqim. „Dar pe măsură ce moneda națională a Tadjikului, somoniul, și-a pierdut valoarea [față de dolar în ultimii ani], costul călătoriei a crescut în moneda noastră.”

La cursurile de schimb de acum, călătoria Hajj costă aproximativ 38.000 de somoni, în timp ce acum opt ani era aproape 19.000 de somoni - aproximativ jumătate din prețul din acest an.

În Tadjikistan, salariile sunt mici, iar ratele inflației sunt mari, ceea ce face puțin probabil ca, pe viitor, costul călătoriei să fie mai ieftin pentru tadjicii obișnuiți.

Tadjikistanul are propriile restricții pentru a selecta candidații care vor să facă pelerinajul. Solicitanții trebuie să aibă peste 40 de ani și trebuie verificați de autoritățile locale, care fac cercetări amănunțite.

„În afară de acest lucru, nu știm dacă virusul va dispărea până la următorul Hajj. Sau dacă voi fi suficient de sănătoasă pentru a face călătoria ”, spune Salohiddin Mirzoev, un șofer în vârstă de 56 de ani din satul Khirmanak, situat la circa 15 kilometri vest de Capitala, Dușhanbe.

Și Mirzoev a ajuns pe lista de pelerinaj anul acesta după ce s-a înregistrat încă din 2015. Cu salariul de șofer, lui Mirzoev abia îi rămâne salariul de pe o lună pe alta.

„Dar cei doi fii ai mei care lucrează în Rusia și-au strâns banii pentru a-mi plăti călătoria pentru Hajj”, a declarat Mirzoev pentru RFE / RL pe 6 iulie.

„Fiecare musulman visează să facă acest pelerinaj. Sper că îl voi face anul viitor.”

Traducere și adaptare de Cristina Dobreanu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG