Linkuri accesibilitate

Cei mai fericiți dintre pensionari. O listă scurtă de foști magistrați care încasează până la 8.000 de euro pe lună


Codruț Olaru a fost adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Imagine din martie 2016.
Codruț Olaru a fost adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Imagine din martie 2016.

Cele mai mari pensii „speciale” din 2022 sunt cele ale unor magistrați care s-au pensionat înainte de intrarea în vigoare a legii care stabilește că nicio indemnizație nu poate fi mai mare decât salariul în plată.

Unele dintre cele mai mari venituri de acest tip au fost obținute de către procurorii sau judecătorii care s-au pensionat în timp ce dețineau funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Cel mai recent caz este al procurorului militar Codruț Olaru. Acesta nu a mai așteptat o săptămână să-și finalizeze mandatul de șase ani în CSM, ci s-a pensionat începând cu data de 31 decembrie.

Olaru a declarat anul trecut un salariu de 27.500 de lei pe lună de la CSM. Deși avea un apartament în București, el și-a stabilit domiciliul în localitatea Săucești, județul Bacău.

Astfel, procurorul militar a încasat în fiecare an de mandat câte 157.000 de lei diurnă și detașare la CSM, chiar dacă are locuință în Capitală.

Pentru a încasa o pensie mai mare decât salariul, Olaru a plecat din sistem înainte de finalizarea mandatului în Consiliu. Având în vedere că are gradul de general, pensia lunară a acestuia se ridică la aproximativ 45.000 de lei/lună.

Alt membru al CSM care a plecat din sistem profitând de salariu mare este Gabriela Baltag. A ieșit la pensie înainte de finalizarea mandatului, cu o pensie de aproximativ 32.000 de lei/lună.

La fel a procedat judecătoarea Nicoleta Margareta Tînț. Și ea a plecat din Consiliu înainte de expirarea mandatului, deși câștiga 27.000 de lei pe lună. Va încasa o pensie de aproximativ 32.000 de lei începând cu luna ianuarie a anului următor.

Reformă pe jumătate

Guvernul a adoptat legea privind reforma pensiilor speciale, care reglementează și prevede că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă.

Norma va fi trimisă Parlamentului pentru adoptare după începerea sesiunii parlamentare, în 1 februarie anul viitor.

Un articol din proiectul de lege spune că „președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin.1.”.

Dacă trece în această formă de Parlament, ar însemna ca, indiferent de vârstă sau de vechime, un magistrat ales în CSM poate să se pensioneze imediat după finalizarea mandatului de șase ani.

O altă prevedere spune că pensiile de serviciu ale magistraţilor, aflate în plată se vor recalcula potrivit noilor reglementări în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi, articol care a provocat numeroase critici din partea magistraților pensionari.

Norocoșii cu 5.000 de euro/lună

Alte pensii uriașe încasează și foștii judecători ai Curții Constituționale.

  • Daniel Morar a încheiat mandatul de judecător la CCR cu pensie de 323.000 de lei pe an, adică 27.000 de lei net/lună.
  • Fostul său coleg Valer Dorneanu încasa în 2021 o pensie de 454.000 de lei, adică 37.800 de lei net pe lună.
  • Mona Pivniceru, colegă cu Morar și Dorneanu în CCR, primea anul trecut 393.000 de lei, adică 32.750 de lei pe lună.

Alt magistrat cunoscut care s-a pensionat în acest an este Lucian Netejoru, fost inspector șef al Inspecției Judiciare, instituția care anchetează disciplinar magistrații. Netejoru s-a pensionat începând cu 1 iunie, venitul acestuia fiind de aproximativ 32.000 de lei pe lună.

Nelu Ciobanu (51 de ani) a fost procuror militar, a ieșit din activitate în 2017 și a încasat anul trecut 34.500 de lei pe lună pensie. În prezent, s-a reangajat ca secretar de stat în ministerul Justiției și cumulează salariul cu pensia.

Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr primea în ultimul an de activitate, 2018, un salariu de 28.000 de lei/lună la care se adaugă indemnizația de membru CSM. A ieșit la pensie un an mai târziu și în prezent are un venit de aproximativ 40.000 de lei/lună.

Le plătește statul chiria

Gheorghe Muscalu, fost procuror și fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încasat anul trecut o pensie de 423.000 de lei, adică 35.250 de lei net pe lună. Informația apare în ultima lui declarație de avere, cea depusă în iunie 2022, Muscalu fiind membru în consiliul de administrație al companiei de stat Romarm.

Un alt pensionar de top este Ilie Botoș, fost procuror general al României. El a ieșit din activitate în octombrie 2016, la 51 de ani, cu o pensie de 24.000 de lei, echivalentul a 5.300 de euro pe lună. Între timp, aceasta a crescut, pensiile magistraților fiind indexate ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui magistrat în activitate.

Pe Muscalu și pe Botoș nu-i unește doar pensiile enorme, ci și faptul că foștii magistrați au apartamente primite de la stat, pentru care plătesc chirii modice.

Europa Liberă a arătat că cei doi ocupă pe viață două apartamente de 185 și 124 metri pătrați din centrul Capitalei pentru care plătesc 443 de lei, respectiv 300 de lei chirie pe lună.

Statul ar urma să crească vârsta de pensionare la 65 de ani în cazul magistraților și să stabilească faptul că nicio pensie nu poate să fie mai mare decât salariul în plată.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG